Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, karol091193 napisał:

Tak trudno jest zawieść mleko do niezależnego laboratorium? Ile razy w miesiącu pobierają u was próbki mleka? w dniu w którym zabierają mleko wziąć próbkę ze zbiornika i zawieść do laboratorium. jakieś różnice na pewno będą przynajmniej ze względu na rodzaj/markę/model aparatury ale nie 0,5%. Macie wtedy podkładke że was oszukują a wtedy można iść i z mleczarnią rozmawiać a jak będą się spierać że nie jest to wiarygodne to stawać na zębach i z grubej rury że wtedy policja sprawdzi wiarygodność. ewentualnie drugi sposób to przy kierowcy pobrać próbkę i powiedzieć że przez kolejny miesiąc wozicie mleko do badania a jak wyniki nie będą się zgadzać to wtedy zobaczymy co z tym zrobię. A tak na prawdę nigdzie nie będziecie wozić mleka. tylko pod żadnym pozorem nie mówić jakie są wyniki. na pewno od razu parametry się poprawią 😂

Powodzenia w straszeniu mlekovitę, na pewno się przejmą :D

Opublikowano

O Łowicz u i ich parametrach ze bylo wiecej jak w mlekovicie to napewno nie uwierze. Ja w najlepszej mleczarni na świecie (łowicz) tluszcz nie przekraczał mi 3,5 niezaleznie od tego ile krow doilo i w jakim stadium laktacji byly a po przejsciu do mlekovity skoczylo na 4,2 i sie tak utrzymuje

Opublikowano

Z premią 10 gr ta cena. Mlekpol chciał udziały na początek?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Z premią 10 gr ta cena. Mlekpol chciał udziały na początek?

Cena z premia. Wyliczone na podstawie tego co wpłynęło na konto i oddanych litrów. Faktury jeszcze nie widziałem.

2000 zl wpisowego z pierwszej faktury

@Radek takiej ceny to chyba podczas hossy nie miałem. Najlepsza jaką pamiętam to 1.64 zl

Edytowane przez Pablo16
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, Xawier napisał:

Mlekowita tł 4.15 bi 3.50 przedział 10-15 tyś ocena brutto ryczałt 1.51zł

Chyba w waszym oddziale macie mniejszą cenę, normalnie to powinieneś mieć 1.55 chyba że nie masz non gmo to by pasowało 

Opublikowano

Czytam w prasie 1000 produktów na 100lecie odzyskania niepodległości w SM MLEKOVITA i nasuwa mi się pytanie CZY LECI JESZCZE Z NAMI PILOT?? Nie wiem kto to wymyslil ale jestem pewnien ze taka polityka generuje duże niepotrzebne koszty.

Opublikowano
1 godzinę temu, KARGO napisał:

Czytam w prasie 1000 produktów na 100lecie odzyskania niepodległości w SM MLEKOVITA i nasuwa mi się pytanie CZY LECI JESZCZE Z NAMI PILOT?? Nie wiem kto to wymyslil ale jestem pewnien ze taka polityka generuje duże niepotrzebne koszty.

żeby było śmieszniej to jest 1000 produktów na 101 lat niepodległości 😁  

Opublikowano
5 godzin temu, Jaro70 napisał:

Chyba w waszym oddziale macie mniejszą cenę, normalnie to powinieneś mieć 1.55 chyba że nie masz non gmo to by pasowało 

4 grosze za NON GMO mam ale już nie raz było mówione że co oddział to inna cena niestety

Opublikowano
28 minut temu, lukasz654 napisał:

Cuiavia Inowrocław 5-10k białko 3,21 tłuszcz 4,15 cena 0,99zl brutto 

po co do nich odstawiacie jeszcze szok taka cena

Opublikowano

Przecież to zwykłe złodziejstwo, wykorzystywanie swojej pozycji - podpisana umowa i nie możecie odejść/ przenieść się do innej mleczarni bez płacenia kary. Nie próbowałeś zwróćić się o pomoc do UOKIK-u?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v