Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, Thomas2135 napisał:

Nic nie podpisywałem poza oświqdczeniem o samofakturowaniu przez mleczarnię. A jak się nie podpisze to wyrzucą? 

Nie wiem jak jest teraz ale wcześniej to było 5 gr mniej jak ktoś nie miał podpisanej 

Opublikowano

+2gr dla tych którzy nie mają oceny? Pomyśl nad sensem tego co piszesz. +2gr dla tych co mają ocene jest a czy coś więcej niech ktoś inny się wypowie. 

Opublikowano

Co niektórzy widzą tylko to co chcą widzieć. @bekba czy jesteś od wczoraj w mlekpolu? Nie słyszałeś o tym, że po aferze z federacją Mlekpol dopłacał za ocenę "nieoficjalnie" czyli nie było to wyszczególnione w cenniku żeby nie kłuło w oczy i można było się poszczycić, że nie wspierają "brudnej" federacji. (Patrz cennik od lutego 2018 który wstawiłem) i przeczytaj dopisek w nawiasie u siebie. Dla porównania wrzucam Ci cennik ze stycznia jak wcześniej ten zapis wyglądałIMG_20180301_145635.thumb.jpg.383a496fb73669d724dd3c0bebf09805.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, pedro2 napisał:

Co niektórzy widzą tylko to co chcą widzieć. @bekba czy jesteś od wczoraj w mlekpolu? Nie słyszałeś o tym, że po aferze z federacją Mlekpol dopłacał za ocenę "nieoficjalnie" czyli nie było to wyszczególnione w cenniku żeby nie kłuło w oczy i można było się poszczycić, że nie wspierają "brudnej" federacji. (Patrz cennik od lutego 2018 który wstawiłem) i przeczytaj dopisek w nawiasie u siebie. Dla porównania wrzucam Ci cennik ze stycznia jak wcześniej ten zapis wyglądałIMG_20180301_145635.thumb.jpg.383a496fb73669d724dd3c0bebf09805.jpg

To ile jest podwyżki w porównaniu do ceny z listopada?

Opublikowano

Bercik przecież pisałeś, że 5gr 😉 ja nie rozumiem czy tak ciężko zajść do mleczarni i poprosić o aktualny cennik? Zapewne jesteś w Kolnie często, a pewnie też w sklepie firmowym... kilka kroków i jest, porownujesz z poprzednim i gra muzyka. 

Opublikowano

Jeżeli chodzi o Ryki to nie zabrali tylko od samego początku było to powiedziane że jest to premia wypłacana na koniec roku czyli podział zysków a budować to cały czas coś jest budowane/modernizowane i nie jest to obniżka tylko powrót do ceny październikowej

Opublikowano

Teraz jak policzyłem w Mlekpolu wyszłoby mi 1.6zł brutto, porównując to do moich 1,35 zł brutto to przepaść...

Opublikowano
4 godziny temu, pedro2 napisał:

Bercik przecież pisałeś, że 5gr 😉 ja nie rozumiem czy tak ciężko zajść do mleczarni i poprosić o aktualny cennik? Zapewne jesteś w Kolnie często, a pewnie też w sklepie firmowym... kilka kroków i jest, porownujesz z poprzednim i gra muzyka. 

Mam zeszłoroczny cennik z 1.02.2018 i tam pisało że dodatkowa kontraktacja wynosiła nie 40 a 32 gr do litra

Opublikowano

no to po dzisiejszym zebraniu w Mlekpolu dowiedzieliśmy się tego, że Piątnica wcale tak dobrze nie płaci 😂 mydlą oczy dla starszego pokolenia, bo takich <30lat to nie wiem czy było chociaż z 10%. Może akurat pod koniec roku różnice się zatarły, ale jednak stabilniej. Chcą wprowadzić mleko eko i chcą aby cena była około 40% wyższa od zwykłego. Trochę dyskusji o nocnych odbiorach no bo jednak ile to można? w sumie rozumiem takich ludzi i współczuję bo pół roku to można przeżyć, ale ja na szczęście jestem jeszcze zadowolony z tego że u mnie odbywa się to w ciągu dnia. No i chyba najważniejsze. Są plany stworzenia oceny mleka przez mleczarnię. Ma być poruszony ten temat na najbliższej radzie, ale jak to ma wyglądać to sobie w ogóle nie wyobrażam, bo samo podanie parametrów mleka to dla mnie lipa ale co, jak i kiedy to na razie nie wiadomo. Mam nadzieję, że kolega @alfa naświetli to dokładnie po radzie

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v