Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, alfa napisał:

czyli srednia cena za grudzień w piatnicy 1,77 na rękę z premia czyli wczesniej 1,67 brutto . Jaki wniosek taka sama cenę mialem w mlekpolu od wrześni a wcześniej 5 gr mniej

a mój kolega caly czas ma 2 zl . Jeszcze dzis wydrukuje ta fakturę i pojadę do niego 😊 dzieki kolego grabos za udostępnienie. Szkoda tylko ze na radzie tego nie pokaze bo mnie wyśmieją myślałem ze jednak jest spora różnica

Ooo kurłła chłopie ale poszłeś, jak dzik w mokre żyto 😅 normalnie rozjeb...ś system i tych oszustów z Piątnicy co tak  kłamią z tą ceną. 

porządna mleczarnia płaci premie świąteczne tak oby rolnik mógł z niej skorzystać w święta A nie kiedys tam po nowym roku😎

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, Farmer6820 napisał:

Nie wiem alfa skad masz takie info. Na pewno coś jest za większe dostawy. A nawet jak i nie ma to niech ktoś da mi takie pieniądze cały czas i można się nie martwić o przyszłość. Twój temat Leszek cały czas się przewija i do niego wracasz. Od września do teraz już byś ta karę miał odrobina tym samym mlekiem. A tak tylko narzekasz jak prawdziwy Polak 

Już  miałem to napisac  bo uwielbia się chyba uzalac nad sobą i żeby mu wspolczoli wszyscy ale komuś nie na temat pierwszy zwraca uwagę żeby już do luźnych rozmów szedł a jego dywagacje się do niczego więcej nie nadają  tylko tam .Cene napisałeś a resztę problemów rodzinnych to do Jaworowicz. Bo założę się że nawet nie kiwnales palcem żeby zmienić swoją sytuację jak tylko któryś kolega podsuwa pomysł to od razu na Nie bo już próbowałes a gowno próbowałes 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

komodo poszukaj ten miesiąc co miałeś 1,64 w Łowiczu bo serio mnie tym rozyebales. Chce sprawdzić ile wtedy ja miałem bo chyba taką anomalię to bym na koncie zauważył?😉 

Edytowane przez komizmo
Opublikowano

Nie każda jest w tym także musisz pytać u nowego odbiorcy.

@komizmo styczeń -marzec 2014 była cena ponad 1.60brutto w zależności od parametrów ale przy ponad 20tys tak było tłuszcz 4.20 i białko 3.5 1,5569 netto 

Opublikowano

po odliczeniu udziału wychodziło mi 1.56 brutto czyli wracam honor,rzeczywiście płacili nawet lepiej niż 1.52😉 szkoda ze to pieśń przeszłości. a jak juz o Łowiczu to z Torunia podobno wywieźli maszyny do serków homo i zamknęli dział handlu 

Opublikowano
20 godzin temu, Farmer6820 napisał:

Nie wiem alfa skad masz takie info. Na pewno coś jest za większe dostawy. A nawet jak i nie ma to niech ktoś da mi takie pieniądze cały czas i można się nie martwić o przyszłość. Twój temat Leszek cały czas się przewija i do niego wracasz. Od września do teraz już byś ta karę miał odrobina tym samym mlekiem. A tak tylko narzekasz jak prawdziwy Polak 

Popieram.

@leszek Przeniósł byś się karę spłacił i w tym roku już byś na plus szedł porównując do obecnej mleczarni.

Ja sam kasę na koncie mrozilem rok żeby mieć kasę na karę jak tylko się okazja zmiany mleczarni pojawi.

I nie bój się tak tego Mlekpolu. Jeśli placiliby Ci lepiej niż inni to podpisuj umowę z nimi a jeśli somatyke będzie przy górnej granicy sprzedaż te najgorsze 3-4 krowy.

• Like 1
Opublikowano

Teraz mam około 200tyś ale latem jest problem . Stara obora i do tego muchy dochodzą. Zobaczymy, ważne żeby zaczęli brać w okolicy to zawsze furtka otwarta będzie. 

A krowy są na mamę. Tyle razy ją namawiałem ale się przestraszyła. Jakoś ten rok przeżyje. 

W podwyżkami to też zrobili myk. Bo na tej karce są ceny brutto a na fakturze jest cena netto. Więc dużych podwyżek nie będzie 

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

po odliczeniu udziału wychodziło mi 1.56 brutto czyli wracam honor,rzeczywiście płacili nawet lepiej niż 1.52😉 szkoda ze to pieśń przeszłości. a jak juz o Łowiczu to z Torunia podobno wywieźli maszyny do serków homo i zamknęli dział handlu 

Plan restrukturyzacji projekcji pani prezes zaczyna w godzić w życie  😂

Opublikowano
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Teraz mam około 200tyś ale latem jest problem . Stara obora i do tego muchy dochodzą. Zobaczymy, ważne żeby zaczęli brać w okolicy to zawsze furtka otwarta będzie. 

A krowy są na mamę. Tyle razy ją namawiałem ale się przestraszyła. Jakoś ten rok przeżyje. 

W podwyżkami to też zrobili myk. Bo na tej karce są ceny brutto a na fakturze jest cena netto. Więc dużych podwyżek nie będzie 

A myślisz że wszyscy co w Piatnicy Mlekpolu i Mlekovicie to nowe obory mają?

Ja sam mam starą i łapami trzeba zaginac. A Zootechnik mówi że somatyke mam jedną z najlepszych z obór jakie ma pod sobą.

I weź faktury z ostatniego roku i poprzeliczaj sobie jakby Ci to finansowo wyszło jakbyś był w innej mleczarni i pokaż to matce. Będzie czarno na białym to będzie inna rozmowa z nią 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v