Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pewnie siedzą przed fakturą  z Piątnicy grabosia 😊 zamiast zająć się swoimi sprawami to obgadują innych. Alfa sam nie raz przecież przyznał, taką to ci panie rada. Bezdradna ☺️

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, mk9422 napisał:

@alfa I co tam ciekawego ustaliliście na radzie ? 

cena zodtala a dolozone zostalo po 2gr dla tych bez oceny i chyba bedzie mleko eko. O eko na zabraniach beda pytac

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, alfa napisał:

cena zodtala a dolozone zostalo po 2gr dla tych bez oceny i chyba bedzie mleko eko. O eko na zabraniach beda pytac

Dla rozwiania wszelkich wątpliwości. :)  Cena za styczeń będzie taka sama jak za listopad czy grudzień? 

Opublikowano

Lepiej wyjaśnić wątpliwości na samym początku . Kolego @alfa powiedz jeszcze jak się przedstawiają prognozy na kolejne miesiące :) 

Opublikowano
2 godziny temu, KARGO napisał:

Czyli formalnie zlikwidowali dopłatę do oceny. 

Po zawirowaniach w federacji dołożyli 2gr i się zrównało z tymi pod oceną a teraz wychodzi na to że jest dopłata za brak oceny.

Opublikowano

Mlekovita zrezygnowała z badania mocznika a gdzie jej do oceny?

Opublikowano
13 godzin temu, alfa napisał:

zmiany statutu niczego ciekawego na kazdym zebraniu to jest. 

Na tej radzie tylko to było powiedziane w tym temacie?

Mam nadzieję, że na zebraniu nie będą zbywać ludzi taką zdawkową odpowiedzią "to nic ciekawego, zawsze to jest". Bo zmiany w STATUCIE mogą być rzeczywiście kosmetyczne, ale równie dobrze mogą być kluczowe np. niekorzystne dla członków.

Opublikowano

Mlekovita dopłaca do kontroli użytkowości mlecznej 0.02zł litr  teoretycznie poniesione koszty cofa mleczarnia 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 23.01.2019 o 13:19, komodo napisał:

Jak ktoś lubi być białym murzynem jego sprawa czasy komuny się skonczyly . TO nie od dzisiaj tak słabo płacą zbiera sąsiadów dzwoni do innej mleczarni i ja nie widzę w tym problemu i kary żadnej nie zapłaci ale takim bełkotem strasza tych rolników i dalej z nich żyją i nie mów że to nie ich wina przy takiej cenie ta mleczarnia powinna się dawno zamknąć z braku towaru bo wszyscy powinni odejść. Ja odeszlem z Łowicza przy nie całym 1,40 więc nie wiem jak można przy złotówkę nie mieć motywacji i nie pisz że pewnie miałem alternatywy bo mleczarnie typu Koło Turek czy Jogo to żadna alternatywa dzwoniłem do mlekpola mlekovity sierpca gdzie się dało.Licza się chęci zmian i mleko jedzie do presidenta około 170km więc miejsce zamieszkania nie ma znaczenia jeśli kilka tysięcy zbierze z sąsiadami .I odeszlem  też praktycznie z dnia na dzień bez umownego okresu wypowiedzenia i  nawet jedno pismo nie przyszło z Łowicza a takie kary miały być i po 10 miesiącach jestem 40tys do przodu .Matematyka jest prosta jeśli nie docierają do kogoś proste wyliczenia to jego miejsce nigdy się nie zmieni 

Zgadzam się. Dokładnie to samo zrobiliśmy.

Edytowane przez Awdesq123
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v