Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No nie przesadzajmy taka destabilizacji nie jest dobra ale jak kasy za mleko już nie płacą  to nie ma na co czekać 

Opublikowano

Jak sami zauważacie co raz więcej spółdzielni ma problemy finansowe. Moim zdaniem problem będzie się pogłębiał. Dlaczego? Handel co raz bardziej się konsoliduje, sklepów nie zsieciowanych ubywa w szybkim tempie a tam właśnie istniały małe spółdzielnie bo ani ich stać wejść do sieci czy to tradycyjnej czy międzynarodowej a też bariera są niskie wolumeny produkcji. 

Wydaje mi się że kiedyś jak jakaś spółdzielnia zaczynała mieć problemy to jakoś szybciej szukała pomocy. Dziś mega nie zrozumiałym jest to że za wszelką cenę chce się zostać samodzielnym powiększać zadłużenie w konsekwencji ogłoszenie upadłości.

Źle się dzieje! 

Opublikowano

Hochland za próg 20-25tys, białko 3,44 i tłuszcz 4,59 1,46 netto, czyli to jest odpowiednik Waszej grudniowej ceny. Za kwiecień -2,7gr analogicznie do obniżek styczniowych.

Kolejna zmiana, zwiększenie ilości prób

20190309_093830.jpg

Cytat

Mleko o dobrych, stabilnych parametrach pozwoli nie tylko nam produkować sery wydajniej i o wyższej jakości, ale zapewni również Wam, naszym partnerom biznesowym, możliwość rozwoju, wzrostu i lepszych cen

¬¬

Opublikowano

Ja to nie wiem co ma się cena do lepszej jakości mleka jak i tak chociaż by było te mleko najlepszej jakości z 1 bakteria to i tak nie podniosą nawet grosza 😅 prędzej udupia rolnika za to że nie dotrzymał standardów i mleko nie przeszło 🤣

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, danielhaker napisał:

Hochland za próg 20-25tys, białko 3,44 i tłuszcz 4,59 1,46 netto, czyli to jest odpowiednik Waszej grudniowej ceny. Za kwiecień -2,7gr analogicznie do obniżek styczniowych.

Kolejna zmiana, zwiększenie ilości prób

20190309_093830.jpg

¬¬

Słabiutko Węgrów płaci mamy taką samą ilość mleka tylko u mnie parametry dużo niższe i wyszło mi ostatnio 1,45 z vatem

Opublikowano (edytowane)

W sprawie spółdzielni wychodzi na to że w niektórych przydałoby sie ,,wietrzenie gabinetów,, bo w takim Ozorkowie czy Łodzi prezesi siedzą na stoku już kilkanaście lat i tak naprawdę to chyba czekają już  na emeryturę ,a nie będą się dostawcami przejmować 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

U mnie za 9140 l tłuszcz 4.4 i białko 3.5 za luty 1.59 ryczałt - udział 2gr. Badają co odbiór komplet z somatyka tylko bakterie jak im odwali czyli od 2 razy na miesiąc w zwyż. Odbiera łaciate z Grajewa.

Opublikowano

Mlekovita 10-15tys cena

za luty 1.36zł         b 3,42 tl 3,8

za styczen 1.38zł  b3.4  tl 3.96

porażka z tym tłuszczem juz nawet zmieniałem bufor bo myslałem ze mam kwasicę ale jednak krowy zdrowe

jeszcze w lutym dali jakies ptrącenie pod nazwą NIEDOBORY ktoś wie co to jest?

Opublikowano
6 godzin temu, DEMONxXx napisał:

Mlekovita 10-15tys cena

za luty 1.36zł         b 3,42 tl 3,8

za styczen 1.38zł  b3.4  tl 3.96

porażka z tym tłuszczem juz nawet zmieniałem bufor bo myslałem ze mam kwasicę ale jednak krowy zdrowe

jeszcze w lutym dali jakies ptrącenie pod nazwą NIEDOBORY ktoś wie co to jest?

w mlekpolu byś dostał kilkanaście groszy więcej

Opublikowano

Opracowali nowa metodę wyparowywania tłuszczu. 😁

Badałem teściowi w jezewie bo u niego wyszło podobnie jak u zkordalskiego to jak bym napisał różnice byście nie uwiezyli

• Haha 1
Opublikowano

Tez mam zamiar podrzucić probke do Jezewa mam nie daleko.

To co się dzieje to porażka w poprzednich latach tluszcz miałem zawsze grubo ponad 4 od kilku miesięcy nie dam rady dobic do 4 pomimo lepszych pasz i podobnych wydajnosci

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, mam problem z mlecznoscią swoich krów. W tej chwili dojonych jest 9 krów (HF), dziennie mam tylko ok. 90l. mleka. Krowy dostają dziennie ok 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10kg siana, 10 kg sianokiszonki, 3kg śruty zbożowej ( owies, jęczmień, pszenica, pszenżyto) oraz 1 kg. śruty rzepakowej. Czy miał ktoś podobny problem? Nie wiem czy popelniam błąd w żywieniu, czy to jest już problem w genetyce. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
  • Dodaj nową pozycję...
v