Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Dnia 8.02.2019 o 08:13, kizak napisał:

Oj ,ja bym dał i 4000 zł za ha, [tylko 1 ha]     ale żeby to było od razu obok budynków 9_9,bym miał gdzie maszyny postawić, 9_9 z dwie pryzmy kukurydzy położyć9_9,a tak ściana, miedza,ściana i du.... . A znam krowiarzy co na 1 ha,[może ciut więcej] i ma ze wszystkim się ogarnąć. Tam przyczepa na przyczepie i jeszcze opryskiwacz za wisienkę robi,a większość maszyn po emerytach poutykane. Jak krzykniesz na psa,to pół wioski po budach się dusi. Jak gril,to,, rodzinnie'',każdy słyszy ,wącha,i na własną rękę ślinkę       łyka. A  nie daj panie w porywach emocji na krowę krzyknąć,,ty ku...'',no nie ma z kim rozmawiać 😕;)

Eh dobrze że ja mieszkam na koloniach to nie mogę narzekać na brak miejsca ;)

Opublikowano
12 godzin temu, pawelol1905 napisał:

Nie wiem komu oni chcą obniżać; w okolicy kilkunastu oddawało do Łowicza, został się tylko 1; kiedyś jeździły duże samochody, teraz te najmniejsze i też prawie puste XD

Nie wiem czy to prawda ale podobno z przerobu dobowego 1.5 mln l/dobę zostało 400tys. a mleko oporowo z bakomy jest przywożone.

Opublikowano
2 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

Jest tu ktoś z rejonów Wielunia i do Osm Wieluń oddaje? Albo inni z rejonów Wielunia/Bełchatowa? 

Doić po 1.17 BRUTTO to przecież wstyd i hańba 

To nie wstyd, to tragedia 

Opublikowano

to dzwoń człowieku bo przy tej cenie niedługo ci telefon zablokują,ktoś tu podawał cenę z radomska to nienajgorsza chyba? Ba, podejrzewam, że nawet Łowicz by ci więcej zapłacił 🤣

Opublikowano

Jak inni zobaczą cenę jaką mogą mieć to może zmienią zdanie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Jest tu ktoś z rejonów Wielunia i do Osm Wieluń oddaje? Albo inni z rejonów Wielunia/Bełchatowa? 

Jakbym był na vacie to nawet 1.1 zł bym nie dostał 

Sdm wieluń mi przy 20 tys tł4.5 wyszło po 1.36 brutto

Opublikowano
1 godzinę temu, komizmo napisał:

a mlekovita kalisz,albo osm radomsko, koło? Przecież już wszystko jest lepsze. Na co ty czekasz?

Mlekovita w Kaliszu a Koło w Kępnie i Grodkowie - za daleko. Jeśli jest więcej dostawców to może się skuszą, ale do jednego wątpię. Cena u jednych i drugich podobna, ale w Mlekovicie nonGMO.

Opublikowano

Oj Koło po obnizkach i jak odejmiesz udzial to około 1.25 netto także minimum 10gr mniej jak mlekovita a parametry to losowanie lotto czy masz pod ocena czy nie piszą co chcą hitem są próby jednego dnia 4.5tl a za 4dni 3.2 przy żywieniu TMR .Przez chwilę Koło placilo  naprawde dobrze ale powoli wraca na swoje miejsce adekwatne do panujących tam zwyczajów. Tata odszedl z kola 25lat temu bo nie chciał płacić abonamentu i nawet jak płacili lepiej jak Łowicz i to sporo  to przez sekundę nie przeszła myśl o powrocie i odradzam każdemu uczciwemu producentowi  mleka. 

Opublikowano
Marcin133 napisał:

Damian na co Ty czekasz...to mi w Łowiczu pow.3tys wyszło 1.22brutto....

Damian jeszcze nie rządzi a starsi mniej ruchliwi i korzenie i przyzwyczajenie do tego co jest ale przedewszystkim trzeba się ruszyć a nie czekać na lepsze czasy dzwonić jeździć zbierać informację bo kto wie że oni chętni odbiorcę zmienić . Ja w swoim gospodarzeniu dwa razy przechodziłem i zawsze byłem na plus pozdrawiam i odwagi nikt tego za was nie zrobi☺

Opublikowano
2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Jakbym był na vacie to nawet 1.1 zł bym nie dostał 

Dostał byś 1.148

Opublikowano
17 godzin temu, Dominiik napisał:

Mi się wydaje że skolei, że oszukuja na parametrach, przez cały grudzień i styczeń kazeina 2,75 tylko dwie jałówka doszły do dojenia a pod koniec stycznia i luty już 2,66 niby podwyżka 4gr a cena ciągle ta sama, pisze o Spomleku,  pojutrze próby z federacji to się sprawdzi. 

Można się z Tobą skontaktować na pw? Chciałem napisać ale masz chyba pełna skrzynkę 

Opublikowano
1 godzinę temu, komodo napisał:

Oj Koło po obnizkach i jak odejmiesz udzial to około 1.25 netto także minimum 10gr mniej jak mlekovita a parametry to losowanie lotto czy masz pod ocena czy nie piszą co chcą hitem są próby jednego dnia 4.5tl a za 4dni 3.2 przy żywieniu TMR .Przez chwilę Koło placilo  naprawde dobrze ale powoli wraca na swoje miejsce adekwatne do panujących tam zwyczajów. Tata odszedl z kola 25lat temu bo nie chciał płacić abonamentu i nawet jak płacili lepiej jak Łowicz i to sporo  to przez sekundę nie przeszła myśl o powrocie i odradzam każdemu uczciwemu producentowi  mleka. 

Koło obniżkę miało w lutym? Według cennika ze stycznia przy ilości do 15000/miesiąc i dobrych parametrach wychodziło 1,43zł brutto ryczałt ( z czego chyba 3gr na udział). W Mlekovicie Kalisz wychodzi podobnie (celowo piszę Kalisz, bo jak wiadomo co oddział to inna cena). W mojej okolicy dostawcy Koła są zadowoleni, Ci z Mlekovity niekoniecznie. Dostawcy Kalisza będący w grupie producenckiej po przejęciu jakoś sobie nie chwalą zmiany - info od pracownika Federacji. Jak widać zależy od regionu skupu.

Opublikowano
31 minut temu, chuck00 napisał:

Koło obniżkę miało w lutym? Według cennika ze stycznia przy ilości do 15000/miesiąc i dobrych parametrach wychodziło 1,43zł brutto ryczałt ( z czego chyba 3gr na udział). W Mlekovicie Kalisz wychodzi podobnie (celowo piszę Kalisz, bo jak wiadomo co oddział to inna cena). W mojej okolicy dostawcy Koła są zadowoleni, Ci z Mlekovity niekoniecznie. Dostawcy Kalisza będący w grupie producenckiej po przejęciu jakoś sobie nie chwalą zmiany - info od pracownika Federacji. Jak widać zależy od regionu skupu.

Ja liczyłem przy swoich parametrach z grudnia to wyszło mi 1.28 netto minus udział powyżej 15tys próg bo ktoś wystawiał tu cennik koła a mlekovita bez dodatku gmo wyszło 1.36 netto ale na udział nic nie odchodzi

Musisz mieć dobry tłuszcz że ci tyle wyszło ale to każdy porównuje swoje litry i parametry tylko tak jak mówisz cennik mlekovity  byl pewnie z centrali a Kalisz może mieć inny i stąd nie masz roznicy

Opublikowano
2 godziny temu, damianzetor9540 napisał:

Koło i Mlekovita za daleko, Łowicz tak samo, wszystkie małe regionalne gówna ta sama cena, Radomsko tak jak pisałem, oni i ich naganiacz co jeździ po wsiach to są dobrzy tylko na początku, aby umowę podpisać a potem zapominają kim jesteś.  

W opolskim Zott jeździ i widziałem faktury, za ilości poniżej 10 tys na msc mają cenę 1.50 netto.  Ale to też 150 km ode mnie 

i jak tu być zdrowym czytając że ktoś ma rocznie grube dziesiątki tysięcy złotych więcej za to samo mleko, tylko z tego powodu że miał więcej szczęścia i mieszka w lepszym rejonie 

zadzwoń najpierw, a później pisz że nie ma szans. Kto wie,może akurat koło ciebie przejeżdża zestaw który leci do kogoś po duża ilość...

Opublikowano
21 minut temu, komodo napisał:

Ja liczyłem przy swoich parametrach z grudnia to wyszło mi 1.28 netto minus udział powyżej 15tys próg bo ktoś wystawiał tu cennik koła a mlekovita bez dodatku gmo wyszło 1.36 netto ale na udział nic nie odchodzi

Musisz mieć dobry tłuszcz że ci tyle wyszło ale to każdy porównuje swoje litry i parametry tylko tak jak mówisz cennik mlekovity  byl pewnie z centrali a Kalisz może mieć inny i stąd nie masz roznicy

Tł średnio (wg Federacji, mleczarnia mnie kroi) 4,5-4,7, bi 3,5-3,6. Cennik ktoś tutaj wstawił ze stycznia. Nie darzysz Koła sympatią- ok, masz własne zdanie i nic mi do tego. Ja piszę to co usłyszałem od dostawców, zresztą odwiedzę kilku ponieważ zmieniam odbiorcę i interesuje mnie Koło, Mlekovita, może Zott i jeszcze miejscowi handlarze. President jest za daleko. Jedni chwalą, inni krytykują - wszystkim nie dogodzisz ;)

Opublikowano

Wiesz ja widzę co jest w centrali bo to najbliższa mleczarnia i gdyby było ok nie szukałbym innej .Ja pamiętam lata jak płacili po 70gr i wiem gdzie mieszkają niektórzy kierowcy  to jedni z najbogatszy ludzi w powiecie . Jak nie pilnujesz to litrów brakuje do tego abonament za próby i parametry ciągle zanizone. Mówię co wiem i że 100% pewnością. Ja też nie będę nikogo namawiał że ta czy tamta nich każdy robi jak uważa i  byle mieć lepiej  niż obecnie. Dla mnie president był jedyna sensowna alternatywa żaden inny poważny gracz nie zbiera w pobliżu. Jest Sierpc ale tam od razu trzeba było by stawiać obore żeby mieć najwyższy pułap żeby cena była lepsza niż mam tutaj.

A propo ceny 1.54 brutto watowiec  na konto.Przedzial 20-30k bialko 3.68 i tłuszcz 3.92

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, mam problem z mlecznoscią swoich krów. W tej chwili dojonych jest 9 krów (HF), dziennie mam tylko ok. 90l. mleka. Krowy dostają dziennie ok 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10kg siana, 10 kg sianokiszonki, 3kg śruty zbożowej ( owies, jęczmień, pszenica, pszenżyto) oraz 1 kg. śruty rzepakowej. Czy miał ktoś podobny problem? Nie wiem czy popelniam błąd w żywieniu, czy to jest już problem w genetyce. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
  • Dodaj nową pozycję...
v