Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

i Tak masz za***iste, żywieniowiec na moje parametry stwierdził ketoza w całym stadzie i brak jakich koliwek dobrych pasz. A z stada wychodzi krowy ładne ruje cyk zacielona wydajność dobowa od sztuki 28-29 litrów cały czas taka sama od grudnia te same pasze i żywienie . Powiedział że mam się nie przejmować 

Opublikowano

http://www.portalspozywczy.pl/mleko/wiadomosci/zppm-proby-administracyjnych-interwencji-w-relacje-handlowe-w-mleczarstwie-nie-maja-sensu,169107.html

Bardzo dobry artykuł dla Was właścicieli spółdzielni. Naprawdę przeczytajcie i weźcie sobie do serca. 

Odnośnie bardzo skaczących parametrów to ostatnio miałem przyjemność czysto przypadkowo rozmawiać z obecnym dostawcą mlekpolu. Od poprzedniej spółdzielni odszedł właśnie ze względu bardzo ruchomych parametrów z różnych okazji. Dostawcą mlekpolu jest już ładnych kilka lat i jak sam mówi złego słowa na Mlekpol powiedzieć nie może i z ceny bardzo zadowolony jak sam stwierdził zgrzeszył by gdy narzekał i złe słowo na Mlekpol powiedział. 

• Haha 2
Opublikowano

Nie chce mi się wierzyć w tę cenę przy tej ilości.  To prawie jak Piątnica.

Opublikowano

Sorki faktury jeszcze nie widziałem i walnolem się okolo 500 zliczajac oddane litry w lutym. 

Czyli wyszło mi około 1.57

Jeszcze raz sory za zamieszanie.

Już wczoraj po napisaniu coś mi zaczęło nie pasować a dziś z rana sprawdzilem i chciałem poprawić ale jakieś problemy z zalogowaniem miałem.

Opublikowano
21 godzin temu, Duzy1 napisał:

Bercik92 napisał: 19 godzin temu, Duzy1 napisał: Za mleko ekologiczne 2.20 netto A skąd masz takie info? Kolega oddaję to widzę fakturę

Ten kolega co mieszka w sąsiedniej wsi ? ;)

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, DanielFarmer napisał:

A to Pablo fv na maila Ci nie przychodzi?Ja już swoją widziałem :)

Nie. Nawet nie wspominali o takiej możliwości jak pospisywalem umowę 

Edytowane przez Pablo16
Opublikowano
Bercik92 napisał:

21 godzin temu, Duzy1 napisał:

Bercik92 napisał: 19 godzin temu, Duzy1 napisał: Za mleko ekologiczne 2.20 netto A skąd masz takie info? Kolega oddaję to widzę fakturę

Ten kolega co mieszka w sąsiedniej wsi ? ;)

Ten koło młyna

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mlekpol dla vatowców przysyła na maila a ryczałtowcom po staremu w formie papierowej kierowcy przywożą. Ciekawe czy też nie mogliby na maila wysyłać? 

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano

A w Mlekovicie kur*a vatowcy muszą zapieprzać do mleczarni po odbiór. Pytałem w centrali to nikt nic nie wie jak długo. Tak mi się chce jeździć na to zadupie do Baranowa, że szok. 😤

Opublikowano

thomas sie przypieprzasz do mlekovity, a to firma europejska pełną gębą. Zamiast obniżyć cenę w skupie jakby zrobiły to inne polskie zaściankowe mleczarnie to zastosowała współczynnik korygujący do naszej ceny mleka. 😁 

• Haha 1
Opublikowano
3 godziny temu, Thomas2135 napisał:

A w Mlekovicie kur*a vatowcy muszą zapieprzać do mleczarni po odbiór. Pytałem w centrali to nikt nic nie wie jak długo. Tak mi się chce jeździć na to zadupie do Baranowa, że szok. 😤

wpadnij na kawę jak będziesz po fakturę :D ten siewnik Twój mnie interesuje

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, mam problem z mlecznoscią swoich krów. W tej chwili dojonych jest 9 krów (HF), dziennie mam tylko ok. 90l. mleka. Krowy dostają dziennie ok 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10kg siana, 10 kg sianokiszonki, 3kg śruty zbożowej ( owies, jęczmień, pszenica, pszenżyto) oraz 1 kg. śruty rzepakowej. Czy miał ktoś podobny problem? Nie wiem czy popelniam błąd w żywieniu, czy to jest już problem w genetyce. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
  • Dodaj nową pozycję...
v