Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

No i nie podniosą. Płacić muszą więcej pracownikom bo rząd każe, za prąd też muszą płacić więcej a po drodze woda, odpady itp. Za to jak pisałem zakłady będą szukały oszczędności na nas. 

Edytowane przez kokoman0
Opublikowano

Mleka przybywa z każdym rokiem i mleczarnie muszą gdzieś upchnąć tę nadwyżkę kosztem mniejszej marży. 

Opublikowano

Dokładnie albo ci co nabrali sprzętu na PROW.  Ostatnio u mamy znajoma była, mają 50 dojnych, sprzęt nowy, wydajny i mówiła, że poważnie myślą o likwidacji bo zdrowie siada a nie będzie komu zostać.  W sąsiedniej wiosce już na wypowiedzeniu w Grajewie. Sporo ludzi rezygnuje lub poważnie myśli o rezygnacji. 

Opublikowano
11 minut temu, kokoman0 napisał:

Dokładnie albo ci co nabrali sprzętu na PROW.  Ostatnio u mamy znajoma była, mają 50 dojnych, sprzęt nowy, wydajny i mówiła, że poważnie myślą o likwidacji bo zdrowie siada a nie będzie komu zostać.  W sąsiedniej wiosce już na wypowiedzeniu w Grajewie. Sporo ludzi rezygnuje lub poważnie myśli o rezygnacji. 

Tak ale to margines w porównaniu do ilości dostawców. U mnie w okolicy każdy zwiększa kiszonki i kukurydzy Full. Jak cenę udała dużo to wtedy może coś  zwolni każdy będzie najgorsze chabety sprzedawał A i nikt od Konrada  jalowek po 8 tyś  nie będzie  kupował 

• Thanks 1
Opublikowano

Bo to się cieszy jeden z drugim bo 100 czy 200 tys ma na koncie ale policz ile godzin na to tyrałes Ty ,Twoja rodzina, podzielić na wszystkich to cały ujj wychodzi.Mi tez idzie nienajgorzej , sprzęt jest,budynki mam ogarniać trochę, silosy, ale na pewno w nowy hangar za dwa mln nie wejdę i za 15-20 lat kredyt bo prędzej zlikwiduje niż dołożę,szkoda zdrowia a na pracowników jak tak dalej bd nie będzie nas stać bo połowy zysku mu nie oddasz przecież bo to bez sensu

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

Byle robol(bez urazy) ma 4-5 tys dziś na budowie czy drodze...a tu po 12-15godz się chodzi codziennie bez świat i urlopu i coraz mniej zostaje... jeszcze parę lat i chyba trzeba rzucić te krowy w pisdu 😠

Wypłaty duże tylko zazwyczaj mało co z nich zostaje albo i nic, zależy od miesiąca...

Do tego suche lata, coraz więcej towaru trzeba dokupić żeby utrzymać to samo co kiedyś. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, kokoman0 napisał:

No i nie podniosą. Płacić muszą więcej pracownikom bo rząd każe, za prąd też muszą płacić więcej a po drodze woda, odpady itp. Za to jak pisałem zakłady będą szukały oszczędności na nas. 

3 godziny temu, kokoman0 napisał:

No tak płaca minimalna do góry, prąd do góry a nam zjazd cenowy szykujବ bo najlepsza oszczędność to na rolniku

płaca minimalna istnieje tylko na papierku a w realu i  w mleczarniach nikt za minimalną nie pracuje  , chyba żę sprzątaczka .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
4 godziny temu, Proximka12 napisał:

Wczoraj obradowali

Dziś sobota więc i tak by nie wysłali smsa.  W poniedziałek się wszystko wyjaśni czy cena zostaje bez zmian czy jakaś premia będzie 

Opublikowano

Proximka12 napisał: Mlekpol za grudzień nic tylko premię dla pracowników... 🤣🤣 A za styczeń podobno ostry zjazd w dół 😄 Weź nie strasz ludzi.... Zawsze coś w grudniu dadzą 🙂

Opublikowano (edytowane)

Jak będzie zjazd w dół to też powoli zacznę zjeżdżać z tym interesem. A są już do obniżek preteksty, a to prąd, a to GDT -5%. My doimy ręcznie do wiader, a w domu dwie żarówki, więc wiadomo, za prąd więcej nie zapłacimy. Za chwilę wszyscy muszą mieć silosy, nowe płyty, chu wie co jeszcze wymyślą i obniżka mleka do tego. Jebać taki interes

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano

Zbigniew zdziwilbys sie. U nas dwóch hodowalo ślimaki to jeden umoczył ponad 2 mln i wypuścił w świat a drugiemu właśnie uciekły a resztę zjadły szczury🤦

Uprawa budyniu podobno ma przyszłość i żarówek 🤔

Opublikowano

Na tym forum zaczyna się to co wychodzi nam (Polakom) najlepiej, mianowicie Biadolenie. Praktycznie w każdym temacie tutaj. Sytuacja jest coraz cięższa - to wszyscy widzimy. Jednak niech wszyscy na raz o tym nie piszą ☺ Nikomu się z tego tytułu nie poprawi☺ Nie chcesz hodować? Nie hoduj. Nie chcesz uprawiać? Nie uprawiaj. Zawsze znajdzie się inny chętny. Idź na etat i zacznij ŻYĆ! 

• Thanks 1
Opublikowano

Są rejony, że nie znajdziesz pracy za godziwe pieniądze a z samych piachów na roślinnej nie uciągniesz i zostaje ta hadowla.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v