Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tyle, że do tej pory wsławił się peanami pochwalnymi wygłaszanymi na rzecz Mlekpolu - czyżby zmienił zadanie... no chyba, ze ta krytyka nie dotyczy Borawskiego - on jest ponad to. 

Opublikowano
4 godziny temu, artek27 napisał:

Ja znowu slyszalem ze Bielmlek ma przejac Mlekovita.

Toż już raz to miała 😅ja znowu słyszałem że Siemiatycze zalegają rolnikom za mleko

Opublikowano

Moim zdaniem nikt tego nie weźmie bo zaraz prokuratura może przyczepić się o współudział w doprowadzeniu do bankructwa. A po co to komu? 

A jeżeli chodzi o rolników to tak boją się wymagań. Ale są mleczarnie które płacą podobnie jak lyder a wszystko idzie "bezstresowo"

Opublikowano
12 godzin temu, Mistrz18 napisał:

Mlekpol za ponad 40tys litrow ledwo 1,45 brutto dziadówa się  robi tylko kolesiostwo i rodzinę obsadzaja

A jakie parametry i z tego jeszcze na udział? 

Opublikowano
20 godzin temu, grzesiu napisał:

Moim zdaniem nikt tego nie weźmie. Mlekovita tylko z chęcią zbierze dostawców i tyle a powtórzy się historia z Rypina i tak patrzac na branżę takich wydarzeń może być wysyp w niedługim czasie i nikt już nikogo ratować na siłę nie będzie. Kiedyś jak jakaś spółdzielnia miała kłopoty jakoś jedni z drugimi łatwiej i szybciej się potrafili dogadać a dziś idą w zaparte do końca aż im konta zablokują i wtedy wołają ratunku pomocy. 

koszty pracy , podatki , utrzymanie budynku , infrastruktury , po co przejmować mlekowita ma kolejny podmiot jak to mleko spokojnie z całego podlasia przerobiła by w swoich zakładach po kolejnych modernizacjach ,  lepiej mieć bydło w jednym budynku jak w dwóch czy trzech miejsze koszty , miej pracy  ,  a tu zarówno i o pracownika cieżko ale i w perspektywie dalsze wzrosty płac w gospodarce .

Opublikowano
12 godzin temu, Mistrz18 napisał:

Mlekpol za ponad 40tys litrow ledwo 1,45 brutto dziadówa się  robi tylko kolesiostwo i rodzinę obsadzaja

To mniej niż lyder. U mnie 1/4 Twojego mleka i 1,34 zł brutto. 

Opublikowano
19 godzin temu, bobienko napisał:

Toż już raz to miała 😅ja znowu słyszałem że Siemiatycze zalegają rolnikom za mleko

Nic nie slyszalem o Siemiatyczach. Ja tym dziadom i zlodziejom juz nie oddaje mleka chyba cztery lata.

Opublikowano

Interesuje mnie kto "najbliżej" odstawia mleko do mlekovity. Kujawsko pomorskie powiat Żnin. Z tego co słyszałem do tej pory nie ma tutaj żadnej "trasy" choć jakiś duży samochód przelatuje drogą krajową nr 5 nie opodal mnie. Jak czytam te wasze ceny 1.45 brutto to nic tylko zazdrościć..

Opublikowano

Ja mam nieustannie cenę 1.38 brutto ale przy bardzo niskich parametrach 3.1 białko i tłuszcz w granicach 3.5-3.6 przedział 15-25 tyś Mlekovita

Opublikowano

@jimmy871 zadzwon do Pani Kasi z Torunia lub napisz maila (na stronie lowicza sa dane) Łowicz płaci bardzo ładnie obecnie wcale nie gorzej od lidera a nawet lepiej w przedziałach ponad 30k a powyżej 90k robi się już duża różnica

Opublikowano
4 godziny temu, leszek1000 napisał:

A gdzie teraz odstawiasz ? 

Mlekpol jeździ też koło Żnina 

potwierdzam u mnie mlekpol  a jestem z okolic żnina

a cena niby o 0.04 spadła ale mi pramaetry zjechaly i mam 1.39 netto 1.46 brutto

Opublikowano

Aktualnie odbiera proszkownia Piotrków Kujawski. Tak dokładniej to ciekaw jestem kto z oddziału Lubawa ? Jakie panują tam "zwyczaje"? Próby pobierane tradycyjnie czy karuzela? Próby mikro i bakterie dwie w miesiącu czy za każdym razem? 

Opublikowano

@leszekb tam oddaje, ale rzadko chyba tu zagląda. Próby jak wszędzie za każdym odbiorem. Karuzel raczej nie mają. Ty nie kombinuj tylko bierz się za poprawę stada. 😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v