Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No właśnie była krowa która dostawała antybiotyk dowymieniowy i źle policzyłem dni 

Moja wina przyznaje się lecz chodzi mi o to czy wszystkie cysterny maja komory i czy mleko można mieszać między komorami

Opublikowano

Mogłeś dni policzyć dobrze a i tak antybiotyk może mieć dlatego trzeba dawać na badanie. U mnie teraz przypadek dwie krowy po 10dniach po masti ject maja antybiotyk a karencja 5dni i weź teraz licz na karencję...

• Like 2
Opublikowano

Ja każdą daje do badania oprócz pierwiastek które nie miały nic podawane. Ale wiadomo trzeba zawsze się pilnować. I to może się każdemu zdarzyć. Gorszy dzień człowiek o czymś innym myśli i po ptokach 

To wszystko zależy od mleczarni. Mlekpol podobno cała cysternę liczy a pewnie reszta idzie normalnie do przerobu. U nas jest tylko komora chyba że mas pecha i w dwóch komorach jest twoje mleko 

• Like 1
Opublikowano
Marcin133 napisał:

Mogłeś dni policzyć dobrze a i tak antybiotyk może mieć dlatego trzeba dawać na badanie. U mnie teraz przypadek dwie krowy po 10dniach po masti ject maja antybiotyk a karencja 5dni i weź teraz licz na karencję...

u mnie po 14dniach jeszcze wykazuje

• Like 1
Opublikowano

Raczej nie o jakieś nabijanie kosztów bynajmniej powinny być komory tak po 5 tysi w naszych stronach są komory i słyszałem kiedyś że ktoś płacił ale za komorę chyba że pech i jego mleko trafia do jednej a reszta do 2/ wtedy przejebane

Opublikowano

Wiadomo każdy może się pomylić i trzeba uważać. Coś chyba zj***li z tym masti skoro tak długo trzyma u mnie jedna młoda sztuka druga starsza mleka ładnie dają i żeby tak długo było... Dobrze że cielaków sporo to się nie marnuje. Samochody przeważnie mają komory chyba że miałeś pecha i poszło na wszystkie. 

Opublikowano

Wet podawał 8 dniowe domięśniowe na racice a siedziały po 30 dni. Tak wychodziło u lydera. Pełno było takich przypadków. Zastanawiam się czasem czy oni w ogóle badają wszystkie dostarczane próbki. Sąsiadka miała sytuację, że w mleczarni dość długo wykrywali antybiotyk, zawiozła do innego laboratorium na dłuższy test i nic nie znaleźli. 

Opublikowano

Ja zrezygnowałem z Masti Jet głównie ze względu na długą obecność w mleku po karencji. Chociaż po Cobactanie też niektóre sztuki przyciągały,  Albo Orbenin DC na zasuszenie też potrafi u mnie dłużej siedzieć w mleku niż powinien. Każde auto ma komory w cysternie i zazwyczaj płaci się tylko za skażone komory, dlatego dziwi mnie od razu całe auto.

Opublikowano

Mlekpol ,płacisz za komorę,plus odwóz gdzieś pod Warszawę do utylizacji,i utylizację. koszt nie pamiętam 14-18 tys.Mówił mi to kierowca,który znajomemu mojemu odwoził dwa dni wcześniej do utylizacji. Teoretycznie twoje mleko powinno znależdż się w jednej komorze,i kierowcy wiedząc ile masz mleka,próbują dolać do najbardziej zbliżonej objętościowo niedoborem mleka komory. Chyba że wleją we dwie i ryzykują bo mogą zapłacić za drugą komorę. W mleczarni badają całe komory,i w której wyjdzie antybiotyk,wtedy na piechotę po dostawcach z tej komory. Jak mogą   odwieżdż Ci mleko? Ochrona środowiska najpierw Zapi...... ich,a póżniej Ciebie. Nie masz prawa wylać mleka bez utylizacji. Mógłbyś to skarmić i oddać skwaszone świniom  ,ale nie ogarniesz takiej ilości,ani miejsca do tego,nie wiem jak z antybiotykiem.

Opublikowano
1 godzinę temu, farmer7613 napisał:

Czy ktos z dostawcow Mlekpolu slyszal o polaczeniu  z lodzka spoldzielnia Jogo ktora to stracila sporo dostawcow i nie jest z nia za ciekawie , ponoc jutro radni maja jechac na rozmowy 

No to właśnie w JOGO tak się stało że muszę zapłacić za całe auto 

Z tego co się pytałem kierownika punktu skupu to mówił że wszystkie plotki o przejęciu przez Koło Sieradz i inne mleczarnie to plotki mleczarnia ma się dobrze jest w dobrej kondycji finansowej

Opublikowano

jak jest tak dobrze  to czemu sprzedal statacje paliw i inne rzeczy a wiekszosc dostawco odeszla do konkurecji , a co do mleka to nie  daleko mnie tez rolnik bulil bo antybiotyk lepiej podziekowac i sobie poszukac kogos bardziej przyjaznego dostawcy bo oni do takich nie naleza a cena to nawet wartkowice maja lepsza

Opublikowano
2 godziny temu, LUKASIU1983 napisał:

No to właśnie w JOGO tak się stało że muszę zapłacić za całe auto 

Z tego co się pytałem kierownika punktu skupu to mówił że wszystkie plotki o przejęciu przez Koło Sieradz i inne mleczarnie to plotki mleczarnia ma się dobrze jest w dobrej kondycji finansowej

Tylko ciekawe czy to mleko pójdzie do utylizacji... Żądaj dokumentu z utylizacji.

• Like 3
Opublikowano

W mlekoplu płacisz około 2,30zł za 1 litr z komory w którym znajduje się twoje mleko. Raczej teraz nie mieszają mleka od jednego rolnika do 2czy 3 komór. Jak wykryto u mnie antybiotyk to w komorze było coś ponad 4900L a komora ma 5500L więc mogli by jeszcze kogoś tam dołożyć a tego nie robią. Druga sprawa że codziennie nie oddajesz takiej samej ilości i jakiś bufor bezpieczeństwa muszą mieć.  Najlepsze jest to, że jeżeli masz wystarczającą ilość udziałów to potrącą Ci z udziałów tą kwotę więc dostajesz normalną wypłatę i nie masz żadnego potrącenia. Najgorsze jest to, że masz zagwarantowaną kontrolę z inspekcji weterynaryjnej. Z własnego doświadczenia powiem wam, że warto samemu się do nich wybrać jeszcze tego samego dnia. U mnie wystarczyło, że zaniosłem kartę leczenia krowy i podałem numer sztuki której omyłkowo został podany antybiotyk no i napisałem krótkie oświadczenie.

• Like 1
Opublikowano

Wielki wuj z podwyżki.

SM MLEKOVITA, Cena mleka na miesiac PAZDZIERNIK 2019 pozostaje bez zmian.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v