Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to żadna afera bo nic złego sie teoretycznie nie stało tłuszcz w butelkach się  zgadzał dla konsumenta , jedna wpadka i tyle tylko skoro mlecxarnia nie wiedziała to rolnika powinni skreslić z listy dostawców , tylko przypuszczam że  każdy wiedział oprócz prezesa , takie polskie realia .

Opublikowano

co to jest wirówka kto tego używa co to robi ? Zabija bakterie ? 

Opublikowano

W procesie wirowania komórki somatyczne, wszelkie gluty, nabłonek itp zanieczyszczenia częściowo z tłuszczem są odrzucane i mamy mleko bez komórek. To tak łopatologicznie.

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Paulina1985 napisał:

Taaaaak, wszyscy kantują wszyscy oszukują, jakbym tak podchodziła do zycia to bym nogi z domu nie wystawiła, albo żyła w szalasie nad rzeką i żywiła się korzonkami 😁 A produkty mleczarni, ktore produkują "produkty mlekopodobne" bardzo łatwo zweryfikować...smakiem i to kazdemu polecam.

Coś mi się zdaje że Ty jesteś za młoda byś teraz mogła cokolwiek zweryfikować, tego co jest teraz i co było przedtem. Chyba nie chcesz mi wmówić że teraźniejsze masło jest czystym masłem?   :P   xD

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Ostatnio kierowca miał awarię. Zimne mleko przelałem do kan i dużych garnków ponad 100l. Przyjechał po kilku godzinach i się okazało że większa cześć jest już skwaśniała. No i prawie 100l zostało. Rozdaliśmy po rodzinie trochę i do siebie. Wyszedł przepyszny biały ser i super masło. I co wy na to 

Kto tu jest najstarszy niech się wypowie jak było przed wejściem do unii .Jakie były wymogi .

Opublikowano (edytowane)

Łaaaaaa, kwaśne mleko, do tego ziemniaczki z cebulką na boczku wędzonym i  sadzone jajeczko.    :P   Pyszota, toż to prawie jak seks z ładną kobitą.   :D

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Ale według wymogów trzeba było   to zutylizować :) . A jak zadzwoniłem do starego znajomego rodziców. To w 10 minut przyjechał. I jeszcze narzekam że tylko 2 kany zostały. Myślał że mu te 100l zostawię😋 

Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, leszek1000 napisał:

Kto tu jest najstarszy niech się wypowie jak było przed wejściem do unii .Jakie były wymogi .

A tam były wymogi, chochelki tylko pływały w zbiorniku   xD wszyscy nosili mleko w kanach do zlewni i jakoś wszyscy byli zdrowi. Zanosiło się mleko, a wracało z masełkiem w kanach i serami, no chyba że były imieniny sąsiada, no to wracało się na wieczorny udój, bo mama z kijem zaczęła kan szukać.      :P   xD

Edytowane przez Sean
Opublikowano
53 minuty temu, Thomas2135 napisał:

W procesie wirowania komórki somatyczne, wszelkie gluty, nabłonek itp zanieczyszczenia częściowo z tłuszczem są odrzucane i mamy mleko bez komórek. To tak łopatologicznie.

O czym ty mówisz?    Mamy ulubioną krówkę i codziennie ręcznie ją na łące doimy, żeby poranną kawę wypić ze świeżym mlekiem 😘 . Dojarek już dawno pozbyliśmy się.

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś ludzie i koty mleko pili prosto od krowy, tylko piana na wąsach była i nikt nie chorował, a o jakiś komórkach nikt nie słyszał.    xD

Na kotach to sierść aż się świeciła, a dzisiaj to są jakieś wymoczki a nie koty na kupnym mleku.   :D

Edytowane przez Sean
Opublikowano (edytowane)

Jest nagonka na każdy prawie dział produkcji zwierzęcej bo idzie na to "ekologiczna" kasa. Chcą wykończyć hodowle w Europie,w szczególności w Polsce. Ekovegezjeby z warwsiowy zrobią wszystko by tego dopiąć. Świat oszalał do tego stopnia, że wczoraj Newsweek wypuścił artykuł o ekozjebach które nie chcą dzieci bo te produkują śmieci i zostawiają duży ślad węglowy za sobą. Nie wiem co się odjebało z lewicą na świecie, że niesie na sztandarach tego typu debilizmy.  Jeśli oni dojdą do władzy pewnego dnia , a dojdą, to nie wiem co z nami będzie...

Ciekawe czy konie z podwarwsiowskich stadnin są zadowolone ze te ekozjeby trzymają je w boksach i dojeżdżają w łikendy. Tu wiadomo, koń szczęśliwy. Tak jak para bernardynów z M2 na 11 piętrze ich kurników z wielkiej płyty.

Edytowane przez komizmo
  • Like 1
Opublikowano
10 godzin temu, Sean napisał:

Kiedyś ludzie i koty mleko pili prosto od krowy, tylko piana na wąsach była i nikt nie chorował, a o jakiś komórkach nikt nie słyszał.    xD

Na kotach to sierść aż się świeciła, a dzisiaj to są jakieś wymoczki a nie koty na kupnym mleku.   :D

A i na swoim mleku,jak przyjdzie wiosna,to poharpaganieją i mleka prawie nie trącą [a jak zimne,to w ogóle],w lato chodzą takie szkieletory,że jakby nie łeb,to by między racicami przechodziły,😕a już teraz te worki na pchły,to i nabierają połysku ,i mleko nawet zimne nie wrogiem😐. 10 mlekopijów,plós dwie sobaki, do 2 litrów,to tylko się uśmiechną9_9,i nie protestują że somatyką zalatuje😐

Opublikowano

U mnie swoje marzenie spełnił znajomy uczeń technikum vet. .....pierwszy raz przyjechał, poprosił czy może wydoić konia i poznać smak mleka....dałam mu metalowy kubeczek a on bezpardonowo nadoił ...bo z drugiej strony żrebak......nie dowierzałam...:D

Opublikowano
25 minut temu, Ywa napisał:

U mnie swoje marzenie spełnił znajomy uczeń technikum vet. .....pierwszy raz przyjechał, poprosił czy może wydoić konia i poznać smak mleka....dałam mu metalowy kubeczek a on bezpardonowo nadoił ...bo z drugiej strony żrebak......nie dowierzałam...:D

nie mogę  ze  śmiechu dobre dobrze że jeszcze są na tym forum rolnicy biorą na wesoło pozdrawiam  i proszę o więcej 

Opublikowano

Ja bym mu kubeczka nie dał, bierz próbuj, ale na równych szansach ze źrebakiem ty z jednej strony, a źrebak z drugiej.    :P  :D

Opublikowano
9 godzin temu, Ywa napisał:

podobno słodkawe? znajomy kiedyś próbował, teraz konie sprzedane to i nie spróbuje :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v