Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

A po czym stwierdziłeś, że prawa ? Wydaje mi się , że w ciągniku są montowane lewe, po oznaczeniach nie widać, aby to była prawa

wymieniałeś gniazdo zaworu przelewowego ? jak się wybije, tez nie ma ciśnienia

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
30 minut temu, jahooo napisał(a):

A po czym stwierdziłeś, że prawa ? Wydaje mi się , że w ciągniku są montowane lewe, po oznaczeniach nie widać, aby to była prawa

wymieniałeś gniazdo zaworu przelewowego ? jak się wybije, tez nie ma ciśnienia

Z tego co pamiętam w mtz prawe, lewe w Jumz. Wynika to z kierunku obrotu koła pośredniego, które przekazuje napęd na zbiornik hydrauliczny.

Gniazda nie ruszałem. Ale on uzyskuje pod 160bar ale przy wysokich obrotach.

• Like 1
Opublikowano
Teraz, wsbil napisał(a):

Z tego co pamiętam w mtz prawe, lewe w Jumz. Wynika to z kierunku obrotu koła pośredniego, które przekazuje napęd na zbiornik hydrauliczny.

Gniazda nie ruszałem. Ale on uzyskuje pod 160bar ale przy wysokich obrotach.

gniazdo nie musi być bardzo wybite, koszt gniazda znikomy w porównaniu do pompy, zresztą, jak robić, to najlepiej komplet, pompa plus gniazdo i regulacja ciśnienia

Opublikowano

Udało mi się wyjąć zawór rozdzielacza. Na gniazdo jest jakiś specjalny sposób aby wyjąć?  Bo z zdjęć brakuje mi gniazda, pewnie siedzi na samej górze.

c1_20250311_16474866.jpeg

c1_20250311_16480817.jpeg

Opublikowano

Ja piernicze, ale te ceny poszły w górę. W 2020 ten zawór kosztował 45 zł, a ceny płodów i dopłaty na tym samym poziomie albo i niżej 🤔

• Like 1
Opublikowano

Zawór 115zl, pompa nowa ukraińska NSZ 32 firmy VZTA 580zł z 2 letnia gwarancją.

Żeby dostać się do gniazda musiałem zdjąć górna pokrywę rozdzielacza. Wyjąłem gniazdo i było zamocowane szlifowana powierzchnia w stronę stożka trzpienia. Czy tak ma być? Nie powinien być stożek gniazda w stożek trzpienia?

c1_20250314_15533149.jpeg

Opublikowano

Założyłem jak mówiłeś. Odpaliłem, ciśnienie na wolnych 140 na wysokich prawie 200bar, zacząłem obniżać żeby maks było z 180bar, nagle nastała cisza, zero ciśnienia na zegarze.

Okazało że się zawór przelewowy się zawiesił, wyjąłem, wymyłem, pompa podaje jak zakręciłem silnikiem. Po odpaleniu ciśnienie 80-100 bar na wolnych i ospale rośnie do 180 bar przy ok. 2200 obr.przy maksymalnie wkręconym zaworze bezpieczeństwa. Czyli wychodzi że nowy zawór przepuszcza?  Olej i filtr zmieniane około 80mth temu. Czyste.

Jakby ktoś chciał obejrzeć zasadę działania hydrauliki w mtz, co prawda po rosyjsku ale świetnie pokazana przepływy.

https://youtu.be/gi6rrAHwRvw?si=bWkIgY7Q6Npqmriq

Opublikowano

Jutro kolejny zawór założę nowy. Podejrzenie mam na tuleje w której pracuje zawór. I brak możliwości uszczelnienia stąd przelewa.

Opublikowano

A jak WOM załączany elektrohydraulicznie sprawdza się przy prasie? Sam WOM starego typu na taśmy wg mnie do prasy to porażka a jak nowsze typy tego? I jak rozróżnić czy ciągnik ma WOM na tarczki czy taśmy? Interesują mnie modele 952 i podobne oraz 1025 i te z kropką w nazwie

Opublikowano

Okazało się że wymiany zaworów przelewowych nic nie dawały. Rozdzielacz miał wytarta tuleję w której pracuje zawór i on ukosował się co dawało brak szczelności na gnieździe. Zresztą nic dziwnego jak pewnie był od nowości jak i pompa. Wjechał najtańszy rozdzielacz z allegro, podnosi agregat aż miło. Dziwne bo korki i od spodu jest sygnowany hydrosiła. Ale pewnie podróbka.

c1_20250321_18363087.jpeg

c1_20250321_18363127.jpeg

Opublikowano

15,5 niestety. Powoli myślę o 16.9 bo opony do wymiany mam a szersza opona to większą stabilność, chociaż nie wiem czy akurat to będzie aż tak odczuwalne różnica między 15,5vs16.9

Opublikowano

W zeszłym roku założyłem opony 16,9 i to były bardzo dobrze wydane pieniądze,  uciąg jest nieporównywalny i traktor nie podskakuje, tylko założyłem na felgi 34 żeby przód się zgrywał

• Like 1
Opublikowano

A jak WOM załączany elektrohydraulicznie sprawdza się przy prasie? Sam WOM starego typu na taśmy wg mnie do prasy to porażka a jak nowsze typy tego? I jak rozróżnić czy ciągnik ma WOM na tarczki czy taśmy? Interesują mnie modele 952 i podobne oraz 1025 i te z kropką w nazwie

Opublikowano

ja w swoim bez przedniego napędu jak zaleję opryskiwacz na max RSM-em, czyli jakieś 630l RSM, to jest to maks i nawet na równym podwórku można koła podnieść w górę, po szosie raczej jazda ostrożnie, na polu manewrować trzeba z głową

Opublikowano
25 minut temu, Skowron16 napisał(a):

Panowie jaka może być przyczyna że mój mtz ciężko pali z rana długo kręci żeby odpalił.

Potem w ciągu dnia pali z obrotu

Mój też tak ma bo ten typ chyba tak ma?

Opublikowano
W dniu 27.03.2025 o 18:34, Sadek napisał(a):

MTZ to 1000 kg można normalnie pracować z 1200 kg jest już trochę dużo.

Niedawno zakończyłem zasiewy nowym agregatem z siewnikiem. Całość 1120kg plus zasyp skrzyni 200kg. Mam 370kg ciężaru na przodzie. Jak ktoś ma trochę oleju w głowie to taka masa jest do opanowania, chociaż po pierwszym wyjeździe urwał się wieszak pionowy ten na korbkę... Niziny, bez górek, to na spokojnie. Z rozsiewaczem tymbardziej bo ciężar jest niżej i bliżej ciągnika. Myślę o takim żeby wchodziły 2 big bagi. A czy mtz sobie da radę wyjdzie w praniu.

46 minut temu, Skowron16 napisał(a):

Panowie jaka może być przyczyna że mój mtz ciężko pali z rana długo kręci żeby odpalił.

Potem w ciągu dnia pali z obrotu

Jak długo? Mój po nocy z minusowa tempratura z jakiś 5 sek i zaskakuje. Polecam przewody masowe dać nowe najlepiej 50mm2 spawalnicze. Bateria 12v120Ah. Nie mam świecy płomieniowej. Zalany olejem Turdus