Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
Dnia 20.04.2021 o 18:03, daron64 napisał:

Wygląda ładnie. Ja najczęściej daje łącznie ~100kg N, z tym że część przedsiewnie, część poglownie. Najwięcej do tej pory dałem łącznie ~130kg N i ustal bez problemu na samym CCC. Z tym, że u mnie słabe pH.

Nawet nie chce mi się tego komentować 

Opublikowano
Dnia 20.04.2021 o 18:03, daron64 napisał:

Wygląda ładnie. Ja najczęściej daje łącznie ~100kg N, z tym że część przedsiewnie, część poglownie. Najwięcej do tej pory dałem łącznie ~130kg N i ustal bez problemu na samym CCC. Z tym, że u mnie słabe pH.

Może być ale dodaj z 2 setki trineksapaku 250tki.

U mnie przy 400kg rsm 32, dałem na przedostatni liść 700g ccc i 2 setki trineksapaku 250tki owies stał w 99% przy plonie około 6t.

Sam byłem w szoku ze tak późno ccc zrobiło robotę, ale znalazłem artykuł o takiej regulacji owsa dlatego tak zrobiłem. Owies był niski konkret. 

Opublikowano
5 godzin temu, Krzysztof81 napisał:

Lepszy będzie Chwastox turbo czy Mustang? Stosował ktoś to i to?

Stosowalem to i to zresztą wszystkie chwastoxy extra turbo trio i powiem tak definitywnie zdecydowanie i ostatecznie mustang forte. Na ten rok juz kupilem granstar ultra bo mustanga juz nie chciałem bo duzo 3sezony pod rząd byl i niektórzy gadaja ze na ziemniaki na nastepny sezon moze szkodzic i dla bydła niebardzo nie wiem ile w tym prawdy ale tak czy siak trzeba bylo szukac nowych rozwiazan więc postawilem na granstar

Tak przy okazji zapytam czy jak bede przesiewal z 0.5ha pszenżyta które na jesien bylo pryskane dff+ tribenuron+ctu i czy żeby zasiac owies musze orac czy kultywator na głęboko wystarczy? Nie bedzie ginał owies jak tylko przejade kultywatorem?

Opublikowano

Mustang forte ma karencję od oprysku do zbioru rośliny uprawnej. Dużo środków używałem do oprysku owsa. Chwastox turbo jest ok tylko te chwasty żeby nie przerosły. Mustang forte większe weźmie i jest bardzo dobry. Pryskalem też aminopielikiem, granstarem ale to dawno. Najgorzej mi owies trzymał granstar stał w miejscu ale mogło być to wina oprysku w niesprzyjających warunkach lub za dużej dawki. A teraz lecę pełne dwa litry chwastox turbo a gdzie będzie więcej ziela to pójdzie mustang forte. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, jajonasz napisał:

Jaki plon zbierasz przy takim nawożeniu? 

Nie chcę skłamać, bo spora część zostaje dla siebie na pasze. Generalnie to chyba raz tak duże nawożenie dałem. Ogólnie najczęściej to daje przedsiewnie  ~200-250 npk (jaki dokładnie skład to różnie, czasami jak sieje koło domu, gdzie idzie obornik i gnojowica, to nie daje npk, albo sam jakiś superfosfat, bo mam słaba zasobność w fosfor) + ~130-150 mocznika + ewentualnie poglownie saletra 100-150kg (zalezy jak wygląda zboże i ile poszło przedsiewnie, czasami daje, czasami nie) + jeden zabieg dolistny  (skracanie + mocznik + siarczan magnezu + odżywki jeśli jakieś zostały z ozimin). Tak, że coś tam koło tych 100kg się kreci co roku. Te ~130 kg to było chyba 2 albo 3 lata temu. Kwiecień był wtedy, jak dobrze pamiętam, słaby jeśli chodzi o pogodę a w maju dało ladnie deszczu i przed podaniem saletry (~ 130kg) wyglądał owies tak jak poniżej. Zdjęć że żniw niestety nie mam na tym telefonie.

W tym roku na polu koło domu (pH 3 lata temu było poniżej 5, 2 lata temu poszło ponad 6t Morawicy, co roku na cześć idzie obornik i gnojowica, słoma zostaje na polu) dałem ~250kg canwilu + ~250kg npk (8-20-30). Zostawiłem sobie też ~100kg saletry/ha w razie "w". Na części jest kwalifikat bingo, na części aventis od znajomego. Będę napewno wrzucał jakieś foty jak to będzie wyglądać.

IMG_20190529_114445_2.jpg

Edytowane przez daron64
Opublikowano
17 godzin temu, Michal014d napisał:

Tak przy okazji zapytam czy jak bede przesiewal z 0.5ha pszenżyta które na jesien bylo pryskane dff+ tribenuron+ctu i czy żeby zasiac owies musze orac czy kultywator na głęboko wystarczy? Nie bedzie ginał owies jak tylko przejade kultywatorem?

Po  ctu wykonaj orkę bo owies będzie ginął.