Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, krystian1980 napisał:

lubelskie. łąka czesciowo torfowa, 23000zł/ha. warto?

Podstawowe pytanie, wjedziesz ciągnikiem 150km w kwietniu z nawozami na tą łąkę bez zrobienia śladów? Jeśli nie to cena luksus dla sprzedawcy ale nie dla kupującego

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Co ma do tego moc ciągnika?  150 koni na oponach 710 tył i 650 przód zawsze wjedzie :P

Ważne czy taka inwestycja się mu opłaci, najlepiej jakby sie zwróciła  w max okresie kredytowania, Niekoniecznie dopłatami czy plonem, ale również możliwościami rozwoju produkcji w gospodarstwie

Opublikowano
Przed chwilą, Pigmei napisał:

Co ma do tego moc ciągnika?  150 koni na oponach 710 tył i 650 przód zawsze wjedzie :P

Ważne czy taka inwestycja się mu opłaci, najlepiej jakby sie zwróciła  w max okresie kredytowania, Niekoniecznie dopłatami czy plonem, ale również możliwościami rozwoju produkcji w gospodarstwie

Wjedzie zawsze ale napewno narobi koleiny,nawet jagby była 100 cm szeroka ,tak iurok naturalnych łąk,szybciej wjade ciągnikiem 80 konnym na bliżniakach,bo jest lżejszy,a najlepiej by było c-330 na 700 oponach

Opublikowano

całkiem bagno to nie, moze z 10 arow nie za ciekawych ale to jeden rowek i bedzie git.. no ale ogolnie to łąka torfowa wiec wiadomo nie jest tak wartosciowa jak gruntowa.. 

no i jeszcze ten plus ze łąka pod nosem, cena moze i spora jak za torf ale sa i plusy wiec chyba trzeba sie skusic

Opublikowano
15 godzin temu, Agrest napisał:

To się zastanawiaj dalej. Na pewno przy tej stawce wyjściowej ceny później będzie taniej.

Nawet dla dopłat warto wziąć o ile ma się czym te hektary obrobić.

Oczywiście, z obrobieniem nie ma problemu, obskoczyć dla ptaszków w sierpniu rotacyjną i po problemie :)

14 godzin temu, piotrp88 napisał:

60 tys za 6 ha? czy za 1ha?

Cena za całość (6ha).

Opublikowano

I się zastanawiasz ,co za debil oddaje tak darmo,za taką cene bym kupił nawet VI KL. było by na zazielenienie

Opublikowano
11 godzin temu, TheMariko12 napisał:

Oczywiście, z obrobieniem nie ma problemu, obskoczyć dla ptaszków w sierpniu rotacyjną i po problemie :)

Cena za całość (6ha).

bierz i się nie zastanawiaj, tez chce w takim rejonie życ co ceny takie niskie

Opublikowano

Podaj najlepiej kontakt do sprzedającego. Mogę kupić i Ci wydzierżawię na 10lat z opcją pierwokupu.

Opublikowano

Witam wszystkich serdecznie.  Ostatnio pojawiła mi się okazja dokupienia kilku hektarów. Jak z polem i cenami w waszych stronach. Czy głód ziemi jest duży, Jaką wielkość waszych gospodarstw i czy łatwo je powiększyć. Nadmienię że ja jestem z  Dolnegoślaska... 

Połączone

Opublikowano

U nas pojawiają się wielkie powierzchnię DZIERZAW z Kowr... Rolników  zostało niewielu na wsiach więc narazie nikt nie szaleje z cenami czekając na Państwowe grunty

37 minut temu, Paulmaci napisał:

Południowa wielkopolska od 80tys. do 100tys. chętnych nie brakuje

Około 30 /50 za ha dobrej ziemi... 

Opublikowano (edytowane)

Według mnie cena zależy tylko od jednego czynnika... Ilości napalencow którzy chcą się o ziemię licytować i cenę podnosic😁😎😉

Nie cytuj poprzedniego posta

Edytowane przez danielhaker
  • Like 1
Opublikowano

Czy ktoś z gminy Werbkowice i okolic może tu bądź na prywatnej wiadomości napisać mi, jak kształtują się ceny ziemi w rejonie?
Miałbym do sprzedania ok 2.8 ha II klasy, i do tego kawałek lasu. ok 10-20 ar. 

Opublikowano

A duże rozłogi macie? Jaki największy kawałek pola w obejsciu? 

Przed chwilą, mlodyrolnik23 napisał:

U mnie wschodnia wielkopolska ostatnio 75 tyś za 5 klasę gościu dostał miał 8 hektarów 

Pewnie hodowca... Dużo gnoju to i na 5tej się urodzi... 

Opublikowano
15 godzin temu, mlodyrolnik23 napisał:

U mnie wschodnia wielkopolska ostatnio 75 tyś za 5 klasę gościu dostał miał 8 hektarów

dostał? a co,pokazywał akt notarialny? :Dbajkopisarzy jest wielu a prawde ciężko od ludzi usłyszeć

wiem po swoim przykladzie jakie glupoty czasem ludzie tworza

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez tomaszt585
      Witam . Na początku zaznaczam że nie oczekuje od nikogo gotowego biznesplanu a poprostu szukam jakiejkolwiek porady. Mianowicie czekam w tej chwili na ruszenie naborów na prow 2014-2020 poniewaz zamierzam złożyć wniosek na młodego rolnika oraz na modernizacje .Gospodarstwo które będę przejmował to 23 ha z czego 12 jest moją własnoscia reszta to dzierżawa. utrzymuje ok 10 sztuk krów dojnych 4 opasy oraz 8 młodzierzy i około 20 tuczników ( małe zoo) . ziemie mam 3-4 klasy czyli nie najgorsze i 5 też sie trafi .  teraźniejsza produkcja w tym gospodarstwie to raczzej wegetacja .  oczywiście coś tam sie inwestuje ale raczej są to maszyny starszego typu czyli szłu nie ma ae nie o maszyny się tu rozchodzi . chciałbym jakoś ukierunkowac produkcje żeby zacząć zarabiać ponieważ cuż ze wezme dotacje i kupie np. ciągnik jeżeli nie bede miał jak zarobic na jego utrzymanie .zasoby sprzetowe mam ale są to leciwe maszyny dlatego chciałem początkowo jeśli oczywiście sie zakwalifikuje kupić ciągniki najpotrzebniejsz maszyny do nie go . w tej chwili dysponuje ursusami c 330 i c360 . lecz tak jak wspomniałem nie da mi to relatywnego zwrostu produkcji i jednoczesnie zarobków . dlatego teraz myśle nad budową jakiegoś obiektu czli obory . ale nie mam tez przekonania ponieważ barddzo boje sie kredytów a to jednak bedzie spora inwestycja . mógłbym postawić obore na maks 50 sztuk bo więcej cięzko będzie wyżywić . (krowy mleczne ) terazniejsza sytuacja na rynku mleka tez mnie bardzo do tego nie zacheca . W gre oczywiście wchodża też inne zwierzeta czyli świnie czy opasy ale tu własnie pojawia sie problem oplacalności tych kierunków na taka skale . tutaj zwracam sie o jakiekolwiek chodzby najmniejsze porady . moze ktoś z was miał taka sytuacje i jakoś sobie poradził i ukierunkował . wiem że to wszystko brzmi troche dziwnie (jakbym sie wszystkiego bał) ale mam 18 lat prace na wsi bardzo lubie i nawet mi to dobrze wychodzi inaczej nie dostałbym takiego zaufania ze strony Taty. Czyli prosze o jakieś porady w co byscie uderzyi na moim miejscu każda propozycja będzie ciekawa i będę za nia wdzięczny . z góry dzięki .
    • Przez karol
      Zapraszam do wypowiadania się na temat prowadzenia rozrachunków z tytułu VAT w gospodarstwach rolnych. Jakie są Wasze doświadczenia?
    • Przez michaloo279
      Witam, przed paroma laty sprowadziłem przyczepę z Niemiec dwuosiową 5t z hamulcami pneumatycznymi. Prawdopodobnie nie była tam zarejestrowana, bo ma max 25 km/h, stąd też brak do niej jakichkolwiek papierów czy też tablicy rejestracyjnej. Czy pójdzie ją u nas zarejestrować? Trzeba robić jakieś homologacje itp.? Bo na internetach da się spotkać wiele różnych zdań na ten temat. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    • Przez sumek666
      Jak kształtują się ceny nieruchomości i działek rolnych w Waszych okolicach? Może planujecie zakup gruntów w tym roku? A może udało Wam się sprzedać jakieś grunty?
      Zapraszam do dyskusji o cenach i możliwości zakupu ziemi w Polsce i za granicą.
      Kontynuacja tematu:

• Przez mikad
      Jeżeli ktoś jeszcze o tym nie słyszał to UE od września zakaże producentom wędzenia wyrobów wędliniarskich. Nasi włodarze mieli czas na ustosunkowanie się do tego przepisu i być może wynegocjowali by jakieś odstępstwa ale jak zwykle dali doopy. Więcej tu http://www.agronews....rzesadzony.html
  • Dodaj nową pozycję...
v