Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano (edytowane)

wiele płatnych nie znam ale te co znam to jednak inne zwłaszcza takie branżowe, naukowe bo tam się odpowiada za rzetelność i profesjonalizm treści choćby tym że za badziew nikt nie zapłaci
Chociaż wiele z tego co ja tu dziś wrzuciłem i podałem ma wartość wymierną, z resztą nie tylko ja ale i inni tylko właśnie jak piszesz - po odrzuceniu luźnych komentarzy jak by tak w jakie tabelki i podał jeszcze resztę parametrów jak godziny oprysków pH wody i naprawdę precyzyjnie te dawki z co najwyżej trzyprocentową tolerancją popodawał to ma to znamiona już wartościowego jakiegoś tam doświadczenia praktycznego tylko jeszcze za wcześnie było by na publikację bo niekompletne wszak nie wiadomo jak po większych opadach owe mikstury; czy nie popodpalają jednak gdzie i fasoli np na nakładkach i tak z miesiąc jeszcze bym musiał poczekać by do komercyjnej profeski to dopiąć

nawet więcej - już nie w tym roku a gdzieś tak... kiedy się opryski na nowy sezon kupuje, planuje? o wtedy naprawdę będzie miało to wartość i popyt choćby jako odniesienie do własnych doświadczeń, schematów ... rozumiesz

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano

Z tymi radami to wam powiem jak między pszczelarzami jest każdy każdego oszukuje i ściemnia bo wiadomo ze jak sąsiad się rozwinie to jego pszczoły będą konkurować z moimi i tak z fasolą jest mało kto ci  się pochwali swoimi ciężko wypracowanymi doświadczeniami ja sieje fasole z 12 lat i dalej się uczę i co roku coś spartaczę a to forum pomaga dużo ale nie raz zrobi  się źle bo coś się przeczytało a pogoda nie pykła...

Opublikowano
36 minut temu, dysydent napisał:

wiele płatnych nie znam ale te co znam to jednak inne zwłaszcza takie branżowe, naukowe bo tam się odpowiada za rzetelność i profesjonalizm treści choćby tym że za badziew nikt nie zapłaci
Chociaż wiele z tego co ja tu dziś wrzuciłem i podałem ma wartość wymierną, z resztą nie tylko ja ale i inni tylko właśnie jak piszesz - po odrzuceniu luźnych komentarzy jak by tak w jakie tabelki i podał jeszcze resztę parametrów jak godziny oprysków pH wody i naprawdę precyzyjnie te dawki z co najwyżej trzyprocentową tolerancją popodawał to ma to znamiona już wartościowego jakiegoś tam doświadczenia praktycznego tylko jeszcze za wcześnie było by na publikację bo niekompletne wszak nie wiadomo jak po większych opadach owe mikstury; czy nie popodpalają jednak gdzie i fasoli np na nakładkach i tak z miesiąc jeszcze bym musiał poczekać by do komercyjnej profeski to dopiąć

nawet więcej - już nie w tym roku a gdzieś tak... kiedy się opryski na nowy sezon kupuje, planuje? o wtedy naprawdę będzie miało to wartość i popyt choćby jako odniesienie do własnych doświadczeń, schematów ... rozumiesz

Czyli finalnie płatne nie różnią się od bezpłatnych bo zawsze doradca może Ci powiedzieć że nie zastosowałeś się do etykietki / za zimno/ za ciemno za mokro/ za sucho.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, MarekUA napisał:

Z tymi radami to wam powiem jak między pszczelarzami jest każdy każdego oszukuje i ściemnia bo wiadomo ze jak sąsiad się rozwinie to jego pszczoły będą konkurować z moimi i tak z fasolą jest mało kto ci  się pochwali swoimi ciężko wypracowanymi doświadczeniami ja sieje fasole z 12 lat i dalej się uczę i co roku coś spartaczę a to forum pomaga dużo ale nie raz zrobi  się źle bo coś się przeczytało a pogoda nie pykła...

Z tymi pszczelarzami to prawda. Na własnej skórze się przekonałem.

Co do imazamox fakt. Ja sam dawałem dwa razy po 1l bentazon (nawet więcej za drugim razem) i 0.5 l imazamox z małą domieszką butuxone i jakoś nic się nie działo. Oczywiście nie mówię,  że to nie rzutuje na plon, bo pewnie jakieś oddziaływanie ma w jakimś zakresie, aczkolwiek lepiej tak niż miałoby zarosnąć chwastem.

O I u mnie na parę minut się rozpadało dzisiaj.

Edytowane przez bartekac7
Opublikowano (edytowane)

Chelm pada, zamosc pada, lublin pada a hrubieszow tylko patrzy na radar i znikajace chmurki 10km przed 😂 

Edit: nie no to juz jest chamstwo. Przed hrubieszowem sie wszystko rozeszlo a za hrubieszowem u szorszonow znowu się znalazło?!!

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Bozia nie ma z tym nic wspólnego. 

39 minut temu, kamil800 napisał:

Chelm pada, zamosc pada, lublin pada a hrubieszow tylko patrzy na radar i znikajace chmurki 10km przed 😂 

Edit: nie no to juz jest chamstwo. Przed hrubieszowem sie wszystko rozeszlo a za hrubieszowem u szorszonow znowu się znalazło?!!

Kamil ja to obserwuje już 8 rok, nie wiem co jest w tym miejscu, ale dokładnie tak się dzieje. 

Opublikowano
16 minut temu, MarekUA napisał:

Panowie spokój  nas tylko ratuje bozia dzieli po równo kiedyś i u nas popada gorzej jak przyjdzie pora deszczowa...

Ty tu Marek zabobonów do życia i przyrody nie mieszaj.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, dysydent napisał:

Na branżowych , też bywa różnie.  Jak walczyliśmy z niedoróbkami Grota na wojskowym, to sporo autorytetów i ekspertów prawie nas zjadło i wypluło. Potem zaś okazało się iż to zwykłe lobby było i niektórzy do dziś już tam się nie wypowiadają. Przy FA-50 też pisaliśmy o sofcie co niekompatybilny z częścią uzbrojenia będzie, ( bo to jednak choć koreański samolot ale na tyle ile USA pozwolą) i niedawno wreszcie przyznano oficjalnie że tylko stare Sidewindery obsłuży. Tak więc akurat na tym AF i tak jest OK. Tym bardziej że jednak widzę tu dalej potencjał wśród użytkowników.

Tak zauważyłem że jednak przy doglebówce , to bardziej błędy w uprawie przedsiewnej niweczą po części, albo całkiem jej działanie, niż dawka. U mnie trochę inaczej, bo dopiero za jaki tydzień będę zaczynał siać, czyli mogę sobie pozwolić nawet na randap przed uprawą ostatnią. choć jak będzie sucho, to może już tej uprawy nie być.

Edytowane przez mirro
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Bo tu zacne grono widzę branż przeróżnych, których łączy wspólna pasja uprawy roślin. Specjalnie nie mówię o rolnictwie, bo zarówno w polu jak też w ogrodzie, na trawniku w czy tunelu z pomidorami czas spędzać uwielbiam(y)

Pozdrawiam

Opublikowano

Może i forum nie profesjonalne i wychodzą różnice zdań ale zawsze jakaś wiedza jest . Np. w ostatniej rozmowie nie doprecyzowaliśmy o jaki izazamoks chodzi  bo jeśli ktoś daje Corum 502,5 w ilości litr to realnie daje tego izazamoksu 22,5 g na hektar oraz 480 g bentazonu , ale jak ktoś tak nas poczyta i zechce wypylić 1 litr Pulsaru 40 to na hektar wyładował by 40 g substancji czynnej czyli tak jak by wlał 1,9 litra Coruma na hektar - niektórzy nie przeliczają substancji czynnej . moj kolega na przerośniete chwasty też chciał dać litrę Pulsaru bo wyczytał na forum że niektórzy daja litr Coruma i jest dobrze a w jego mniemaniu Pulsar i Corum to to samo bo ma izazamoks :) . Wręcz musiałem mu przynieść opryski i pokazać że jest różnica w ilości czynnika - tacy też sie zdarzają . Skończyło sie na tym że dał pół litra Pulsaru +1l bentazonu , chwasty spalił ale i plon wyszedł 1,5 tony z hektara gdy u mnie 2,4 tony przy tej samej odmianie tylko u mnie izazamoksu poszło mniej - stąd moje przekonanie ze nie ma co przesadzać z opryskiem nie mniej czasem warto zebrać 1,5 tony bez chwastu niż mieć tylko chwast na polu i z talerzować . Tak więc w uprawie fasoli każdy ma swoją wiedzę i doświadczenie . nawet w jednym gospodarstwie są rózne pola wymagające innych nawożeń czy ilości stosowania środka .

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Tylko nie wiadomo co bylo skutkiem takiego plonu bo oprysk to jest jakas mala czesc składowej. Ja pryskalem 3x corumem. Co prawda w malych dawkach bo 0,6-0,7l i 3,2t na czysto. Ale jakbym dal litr czy by juz byl duzy spadek? Nie wiem ale szczerze mówiąc wątpię

Ooo a np 2 lata temu zebralem dobry plon tylko dlatego, ze zasialem tydzien pozniej niz sasiad i uratowal ja deszcz w ostatniej chwili a jego nie. Tutaj to czysta loteria 😂

Edytowane przez kamil800
  • Like 2
Opublikowano
18 godzin temu, ravoj napisał:

Moja przyjeła 480g bentazonu i 16g imazamoksu+ 0.5 olejanu w dwóch.... 

Ja raczej operuje ilościami substancji. 

Opublikowano (edytowane)
14 godzin temu, Łukaszek napisał:

Czyli finalnie płatne nie różnią się od bezpłatnych bo zawsze doradca może Ci powiedzieć że nie zastosowałeś się do etykietki / za zimno/ za ciemno za mokro/ za sucho.

najwiarygodniejszy doradca to ten który stosunkowo często ma odwagę powiedzieć - nie wiem

nie oczekujmy że ktoś za nas wszystko ustali, rozpozna powie krok po kroku co i jak a najlepiej jeszcze jeśli zrobi bo następny krok to już oczekiwanie nawet podtarcia tyłka i zmiany majtek i najgorsze w tym wszystkim jest że tacy zmieniacze majtek i podcieracze też się znajdują i to na ochotnika wcale nie wzywani; tacy są najgorsi bo aby im raz na cos takiego pozwolić to później już zabronią nam i tego robić samodzielnie

nigdy i nikomu nie powinno się wierzyć bezkrytycznie ale to akurat Twoja szkoła tak że komu ja to tłumaczę ? ;) xD

1 godzinę temu, ravoj napisał:

Ja raczej operuje ilościami substancji. 

oraz nazwami ich samych a nie handlowo marketingową chałą nic nie mówiących tysięcy nazw handlowych dla kilkudziesięciu może kilkuset substancji czynnych używanych w rolnictwie. Bez pozwolenia na używanie różnych nazw bełtów na tej samej substancji o ileż rolnictwo było by prostsze a i przy okazji zdrowsze bo rolnik jeśli utrzymuje się w rynku nie jest idiotą i najczęściej jest bardziej wszechstronny niż jakiś korporacyjny piesek naganiacz na jakiś wąski wycinek Wiedzy używanej w rolnictwie czy to przez jednych chemizacyjnej czy innych technicznej a jeszcze innych tylko ekonomicznej a już patologiczna w całości jest ta cała bzdura abstrakcyjna którą zarozumialczo nazywają wiedzą jej twórcy - owa prawnicza obudowa tego wszystkiego nikomu i niczemu nic nie dająca a tylko komplikująca system coraz to większym stekiem bzdur w tych wszelkich agencjach dopłaciarskich i podobnych które ju przestają rozumieć nawet same siebie. Do tych powinno się wręcz strzelać jak do tych szkódnych świń co na jutubie se można wyszukać po haśle np. - hoogs hunting yt ;)
Nigdy nie powinniśmy pozwolić na ukrywanie receptur, schematów technicznych i wszystkich tych tzw "praw autorskich" zwłaszcza w agrotechnologii nawet jeśli sobie pozaklepują w jakichś durnych prawach patentowych bo nazbyt poważny to aspekt aby ktoś sobie mógł go opatentować z prawem tajemnicy technologicznej. a poszło już dalej w już wynaturzeńców którzy patentami potrafią obwarowywać gatunki wytworzone przez samą Naturę tę samą która ich samych stworzyła
Open source w rolnictwie powinno być kanonem i standardem i należy eliminować z rynku firmy które tego nie uznają. bo większość jednak jeszcze uznaje i musimy dopilnować aby tacy byli nadal większością a nawet im pomóc na ile możliwe

no, za trzy dni pełnia i czas najwyższy na jakiś deszcz bo wczoraj coś se przypominam że jak by coś padało u mnie ale dziś na polu to tak się cxzułem jak by to wczorajsze była halucynacja, jaki proch był taki jest tak że i u mnie nic inaczej niż tam gdzie nawet kropla nie spadła a nawet gorzej bo tylko szybciej wystartowały choroby grzybowe roślin które suszą osłabione tym podatniejsze na nagłe infekcje z okazji jakiejś mżawki

Edytowane przez dysydent
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, bartekac7 napisał:

Stres dla rośliny to zawsze mniejszy plon,  tyle że teraz największym stresem jest susza. Dzisiaj nadzieja na deszcz. Zobaczymy. 

u mnie tez dzis chmury zasieli odrzutowcem :)  to szansa na deszcz jest byle by nie wyszedł grad jak w Opolu lubelskim .

Edytowane przez marks50