Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano
15 minut temu, slavik80 napisał:

Wczoraj pan na Wolicy po 4.8 płacił, termin 30 dni 

Już nie płaci, tyle dzisiaj chyba 4.60 zł albo 4.50zł

12 minut temu, skywalker89 napisał:

Jeszcze kurka młocka fasoli bedzie mi kolidować z siewem jeczmienia 😅

Eee. Do października jest czas. Z nim nie ma się co spieszyć, po potem tylko choróbska, mszycę i inne duperele.

Kiedyś sam siałem na początku września. Teraz widze, że nie ma sensu.

Opublikowano

Początek nie, chybaze dużo ha i siejesz ok 100kg dwurzedowki, ale moim zdaniem, po roku doświadczenia 15-20 wrzesien to optymalny termin, z rzepakiem u mnie też widzę że im wcześniej tym lepiej, ost 2 lata mialem praktycznie posiane kolo 15.08, teraz tydzien później ale też miałem 2 lata temu z 31.08 i też było ok. Z fasolą w tym roku mam z 11.05 i stoi nie wycięta jeszcze, ale jak będą legendarne 4t/ha to nie będę plakal 😜

Opublikowano (edytowane)

który to projektował/budował drogi w Warszawie że byle ulewa i potop?

https://www.rdc.pl/aktualnosci/warszawa/s8-zalana-warszawa-trasa-deszcz-zablokowana-droga-utrudnienia_naBBz6iTDn3omwTvRc4x

taki ładny "daszek" taki drogi i nie pomógł

no patrz; skąd mogli wiedzieć że woda potrafi napłynąć z zewnątrz jak się dołu nasypem nie zniweluje czy jakim wiaduktem

"daszek" ku..wa

z tego wszystkiego aż pomyliłem tematy bo miało być na politycznym a nie w fasoli

Edytowane przez dysydent
  • Haha 3
Opublikowano
44 minuty temu, skywalker89 napisał:

Początek nie, chybaze dużo ha i siejesz ok 100kg dwurzedowki, ale moim zdaniem, po roku doświadczenia 15-20 wrzesien to optymalny termin, z rzepakiem u mnie też widzę że im wcześniej tym lepiej, ost 2 lata mialem praktycznie posiane kolo 15.08, teraz tydzien później ale też miałem 2 lata temu z 31.08 i też było ok. Z fasolą w tym roku mam z 11.05 i stoi nie wycięta jeszcze, ale jak będą legendarne 4t/ha to nie będę plakal 😜

Ja raz glupek posiałem jęczmień na borowinie 5 września...bo czasem zdarza się jak sucho to na tej ziemi długo schodzi. k**wa co ja się nawalczyłem potem z mszycą i grzybem. Końcowo oddał blisko 8t.

Opublikowano

Niestety tak wygląda uprawa fasoli , nie da się przewidzieć pogody i tylko się cieszyć że gradu w okolicy nie było . Niestety przyszłe lata nie zapowiadaja się lepiej , zmienność pogody pewnie będzie nadal . Z inej perspektywy patrząc co sie dzieje na południu Europy to tam przy tych gradobiciach to nawet nie będzie co zbierać ,

Dual nawet w litr na hektar nie gwarantuje zwalczenia psianki ponieważ wschodzi ona bardzo późno i przy wiosennych suszach gdy fasola zbiera się powoli to dual działa juz słabo i psianka wyskoczy . Raczej skupił bym sie na zwalczaniu jej Izamaksosem + basagram lub połączyć to z doglebowo z dualem 

Opublikowano
14 minut temu, Grzechooo napisał:

Stres przy produkcji fasoli jest tak duży że chyba trzeba myśleć nad przerwą w uprawie po kilkunastu latach. Trzeci rok pod rząd lipa a do trzech razy sztkuka🤔

Po 2 latach przerwy przymierzałem się do ponownej uprawy fasoli ale chyba się zastanowię jeszcze bo to za duży stres. Szkoda że rzepaku nie zasiałem bo teraz na niego za mokro i termin ucieka.

Opublikowano
Andpol napisał:

Po 2 latach przerwy przymierzałem się do ponownej uprawy fasoli ale chyba się zastanowię jeszcze bo to za duży stres. Szkoda że rzepaku nie zasiałem bo teraz na niego za mokro i termin ucieka.

A ja zasiałem rzepak po 2 latach przerwy, jeszcze zasieję coś wysokobiałkowego i obędzie się chyba bez fasoli.

marks50 napisał:

Niestety tak wygląda uprawa fasoli , nie da się przewidzieć pogody i tylko się cieszyć że gradu w okolicy nie było . Niestety przyszłe lata nie zapowiadaja się lepiej , zmienność pogody pewnie będzie nadal . Z inej perspektywy patrząc co sie dzieje na południu Europy to tam przy tych gradobiciach to nawet nie będzie co zbierać ,

wolałbym gradobicie niż deszcze po ścięciu fasoli.

Opublikowano (edytowane)

Zazwyczaj gradobicie jest z deszczem i fasole wymłóci ale może ci chodzi o ubezpieczenie (nie wiem jakie masz ) to niestety może być jak np. z rzepakiem , po ścięciu pokosówką ubezpieczenie nie obejmuje , podobnie może być z fasolą choć każdy lepiej wie jakie ma ubezpieczenie .

Edytowane przez marks50
Opublikowano
Michciubar napisał:

Handlarze chyba w tym roku już przestaną kręcić nosem na mokra fasole przy tym jakie mokre zniwa w tym roku się zapowiadaja

zaraz z Egiptu albo Argentyny sprowadzą, nie mówiąc już o upadlinie.

Opublikowano
58 minut temu, mano napisał:

Okolice Mircza 22l dzisiaj, wcześniej 11l.

Pogoda ma się zmienić i upały mają wrócić. Oby.

No nie wiem. Sprawdzalem na dwoch prognozach i na 2 tygodnie w przod sporadyczne deszcze ale co z tego, ze ma nie padac jak temperatura max 22 stopnie? Nawet widze dni po 19. Na upaly we wrzesniu to chyba nie ma za bardzo co liczyc a nawet jak beda to niestety ale dzien jest już krotki a rosy ogromne. Wczoraj o 21 na plandece byla taka rosa, ze praktycznie z niej kapalo

Opublikowano
1 godzinę temu, Grzechooo napisał:

A ja zasiałem rzepak po 2 latach przerwy, jeszcze zasieję coś wysokobiałkowego i obędzie się chyba bez fasoli.

wolałbym gradobicie niż deszcze po ścięciu fasoli.

czytałem wczoraj na farmerze że ukraina na przyszły sezon sieje 40% wiecej rzepaku, trochę żałuję że posialem teraz, no ale będę żył nadzieją, że uda się złapać kontrakt koło 2000zł netto na żniwa, nawet teraz bym juz podpisał :D

54 minuty temu, Grzechooo napisał:

zaraz z Egiptu albo Argentyny sprowadzą, nie mówiąc już o upadlinie.

stamtąd to drobne i czerwone chyba głownie, a ua nie wiem, różnie się słyszy, ale jakoś niechce mi się wierzyc że będą się w to bawić, chybaże powiązani nasi superhandlarze sami będą tam uprawiać 

45 minut temu, kamil800 napisał:

No nie wiem. Sprawdzalem na dwoch prognozach i na 2 tygodnie w przod sporadyczne deszcze ale co z tego, ze ma nie padac jak temperatura max 22 stopnie? Nawet widze dni po 19. Na upaly we wrzesniu to chyba nie ma za bardzo co liczyc a nawet jak beda to niestety ale dzien jest już krotki a rosy ogromne. Wczoraj o 21 na plandece byla taka rosa, ze praktycznie z niej kapalo

u mnie nie wiem ile spadlo ale strasznie lało w nocy, tylko poprzeczki wycięte, jakoś to będzie, nie mam czasu ani chęci żeby jeszcze się bezsensownie denerwować tym tematem

Opublikowano
36 minut temu, skywalker89 napisał:

czytałem wczoraj na farmerze że ukraina na przyszły sezon sieje 40% wiecej rzepaku, trochę żałuję że posialem teraz, no ale będę żył nadzieją, że uda się złapać kontrakt koło 2000zł netto na żniwa, nawet teraz bym juz podpisał :D

To co siać żeby się opłacało tylko nie buraki bo do nich nie wrócę a może dynię jaka to teraz opłacalność  ha?

Opublikowano
4 minuty temu, Andpol napisał:

To co siać żeby się opłacało tylko nie buraki bo do nich nie wrócę a może dynię jaka to teraz opłacalność  ha?

Za miesiąc się okaże 

Opublikowano
7 minut temu, maniekc360 napisał:

Może soja, przecież tak dużo się jej sprowadza z zagranicy? W tym roku wyrosła u mnie miejscami na 1,4m...

Przybliż trochę koszta jakie opryski i opłacalność i gdzie to sprzedać bo jak mokra jesień to dosuszać trzeba?

13 minut temu, rolnik039 napisał:

Za miesiąc się okaże 

Daj znać po zbiorach jak wyjdzie?

Opublikowano

Koszty ok 3000-3500. Opryski to doglebówka za 400 zł i poprawka na jednoliścienne za 100zł. Opłacalność zależy od plonu. W tamtym roku trzeba było dosuszać, bo wrzesień był mokry. W okolicy Tarnowa akurat skupów nie brakuje, znam niektóre skupują tysiące ton. Może w waszych rejonach soja nie jest tak popularna, ale w niektórych gminach w małopolsce(okolice szczurowej) sieją soi więcej niż rzepaku, i prawie tyle co kukurydzy.