Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano (edytowane)

Noo i jeszcze  jakas zdechla mżawka sie odpalila. Czyli pewnie jutro a moj zabieg grzybowy pewnie wyjdzie juz na pierwsze kwiatki. Mozna na takie kwiatki w fasoli dawac siarczan i bor? Bor to tam pewnie bez problemu a siarczan? 

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
10 godzin temu, ravoj napisał:

W Chorwacji biliśmy ostatnio też dwa lata temu i chętnie tam wracamy.

Od 1997 nic mnie nie ciągnie w tamte strony. Swoje widziałem, swoje zdanie mam.

• Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, kamil800 napisał:

Noo i jeszcze  jakas zdechla mżawka sie odpalila. Czyli pewnie jutro a moj zabieg grzybowy pewnie wyjdzie juz na pierwsze kwiatki. Mozna na takie kwiatki w fasoli dawac siarczan i bor? 

nie wiem czy można ale ja dawałem siarczan magnezu ( jakieś 2,5- 3%) i to razem z graminicyem i niby nic bo z tych kwiatków nawet strąki się pozawiązywały; przynajmniej z tych które dla kontroli ofotografowałem
Bor - nie wiem. A co piszą w zaleceniach ?

Opublikowano (edytowane)

w tym roku dałem siarczan do Supero (targopodróba) i gó..no."zdekatyzowało" jaśka,nie jakoś tam mocno ale jednak

a Boru sam jestem ciekaw co tam piszą na tym

9 minut temu, kamil800 napisał:

opakowaniu

i awansem - dzięki - jak sprawdzisz; podpowiedz

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Dobra. Odpowiedź nie jest jednoznaczna 😂 mam 2 bory roznych producentow w szafce i tak. Na jednym "podczas tworzenia kwiatostanu i kwitnienia 1l" a na drugim "przed kwitnieniem" 🤔 ale mysle, ze bor mozna bo nawet w rzepaku niektórzy jeszcze na kwiat daja a rzepak to juz wyjatkowo delikatny ma kwiatek. Siarczan mam jeden i jest "przed kwitnieniem". 

Ale w sumie takie pojedyncze kwiatki to mozna nazwac kwitnieniem? Dla mnie to jakis poczatek kwitnienia i bardziej przed kwitnieniem niz kwitnienie 🤔

Edytowane przez kamil800
Opublikowano

Siarczanu na kwiat w jakiejkolwiek roślinie bym nie dawał, bor, molibden jak najbardziej.

A właśnie jak to jest z miedzią? w temacie soi chłopaki piszą że miedź zabija bakterie brodawkowe, co o tym sądzicie?

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

w brodawkach już nie zabije a zanim to pewnie coś tam  i może ale chlor w glebie też zabija bakterie siarka z resztą też im nie służy a nawozy jakie dawali pod te soje czy fasole? a? ;)

sie ułamkami kilograma miedzi na ha przejmują :D

Edytowane przez dysydent
  • Thanks 1
Opublikowano

Ja pojechałem Labradorem, w rzepaku robotę zrobił aż miło to w fasoli też powinien się sprawdzić a cenowo wychodzi o niebo lepiej. 

O dziwo na fasoli po gryce, gdzie nie było orki nie mam ani jednej trawki i nie wiem 🤔 czy tam w ogóle będę gramnicydem pryskał. Czy to command tak trzyma czy uprawki talerzówką pobudziły kiełkowanie i wszystko zniszczone, gdyby nie samosiewy gryki i skrzyp to miałbym najczystszą fasolę we wsi. 

Opublikowano
4 godziny temu, kamil800 napisał:

Dzielone? Na perz chcesz robic? 

Kurde ja mialem dzis jechać fusilade a tu tak zachnurzone i jeszcze mgla siedzi 🤦‍♂️ rosa az cieknie. Gowno chyba z tego będzie 

Na sam wieczór pokazują słońce . Ja sam chcę pojechać z saletra wapniową .

Opublikowano (edytowane)

U mnie do 12 padala mzawka. Gdyby nie to to pewnie by juz przeschło. No dobrze by bylo dzis zrobic bo na jutro caly dzien jakies przelotne. No nic zobaczymy wieczorem

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
3 minuty temu, kamil800 napisał:

U mnie do 12 padala mzawka. Gdyby nie to to pewnie by juz przeschło. No dobrze by bylo dzis zrobic bo na jutro caly dzien jakies przelotne. No nic zobaczymy wieczorem

Do wieczora dużo czasu.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Eee miales racje praktycznie wyschlo. Ide nalewac wode. pisaliscie, ze do fusilade mozna dodac siarczan magnezu? To teraz moze dodam i do grzybowego tylko bor i bedzie cacy

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
Dnia 11.06.2023 o 09:59, rafciu154 napisał:

Witam,

Czym wykonać poprawkę w fasoli (jaś) na takie chwasty jak rdesty, szarłaty oraz powójka, dodam, że zrobione dwa zabiegi.

Pierwszy corum 0,8l plus butoxone 100ml na ha

Drugi zabieg: corum 0,8 , benz 0,7 i butoxone 100 ml

Od drugiego zabiegu minął tydzień.

Powójka jest zżółknieta ale raczej nie weźmie jej to samo z szarłatami i rdestami.

Myślę aby w trzecim zabiegu użyć kemironu, tylko proszę o podpowiedź w jakich dawkach stosujecie i jak mieszacie oraz jakie są efekty.

Z góry dzięki za odpowiedź.

20230611_090053.jpg

Panowie pojechałem to wczoraj: 

2l benzu plus 0,5 l oblix plus oleo w dawce 1,5 l/ha. Czekamy że 4 dni i zobaczymy co się wydarzy. Po pierwszej dobie fasoli nic nie jest.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, rafciu154 napisał:

Panowie pojechałem to wczoraj: 

2l benzu plus 0,5 l oblix plus oleo w dawce 1,5 l/ha. Czekamy że 4 dni i zobaczymy co się wydarzy. Po pierwszej dobie fasoli nic nie jest.

Powojowi też nic nie będzie podpali go   a  póżniej odbije  i tak się pięknie rozrośnie, tego dziadostwa w fasoli niczym nie zlikwidujesz  , tylko po zbożu pryskanie ścierniska  glifosatem i  to w dużych dawkach.[ pryskałem  w tamtym roku  ręcznym opryskiwaczem punktowo w niektórych miejscach   3 litry benzu + chwastoks  i to poodbijał]

Edytowane przez Zbyszek3939
Opublikowano (edytowane)

i u mnie dziś na wieczór poszły jednoliścienne ;)

Fasola ładnie rośnie, brak negatywnych objawów po 0,7 corum + 1 l basagran  w tych miejscach gdzie było dane na szarłat, ( zdj kilka stron wcześniej jak pytałem o poradę )

Ewidentnie zahamowało wzrost i rozwój chwastów, całkiem nie spaliło, ale są blade zahamowane i od tamtej pory co dostały 1 dawkę 0,7 corum nie urosły, co mniejsze to spaliło, a te większe nie do końca niestety, zobaczymy jak będzie dalej.( nie zrobiłem zdj, bo juz ciemno i sie spieszyłem) któregoś dnia za dnia pojadę i zrobię. Najgorsze miejsca ( Na szczęście nie ma tego dużo ) dostały dodatkowo wielorak, zakończy się pewnie motykolem te najgorsze miejsca ( oby nie?  :D ), no ale do tej pory byłby las gdyby nie chemia 

Ogólnie ile razy można pryskać corum, basagran itp w sezonie uprawy fasoli? Lub w zestawieniu z np kemironem? ;d 
Ponawiam pytanie, bo tylko @kamil800  się wypowiedział :D a jestem ciekawy waszych doświadczeń :) 

Edytowane przez Michall51