Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano
32 minuty temu, skywalker89 napisał(a):

Jak tam cena? Słyszałem, że faktycznie 6br już większość daje 

Chyba 6 była tylko przez tydzień czy dwa, z powrotem po 5.80 oferty 

Opublikowano
W dniu 23.04.2019 o 20:00, dysydent napisał(a):

Proman to dawny patoran a dawki? zaraz poszukam w swoich przepastnych archiwach bo chyba gdzies mialem bodaj ulotkę
a do fasoli? tak , patoran był i do fasoli zalecany

znalazlem zalecenia z 1998r jeszcze poszukam spektrum zwalczanych chwastów bo gdzieś w tym programie powinna jakas byc tabelka, 
S0047.jpg.715f6e65b35dc67228a27127d89b0a52.jpg
1384922744_czI0102.thumb.jpg.7eede9ff12fe1e99447f1173aed0ecb9.jpg2129456077_czI0101.thumb.jpg.8a28d5a135c4d643bd4c04260299ed54.jpg
spektrum zwalczanych chwastów względnie się z promanem pokrywa a nwet w promanie wybadali że poziewniki bierze co ważne bo basagran ma z nimi problemy jeśli doglebówkę przeżyją

Dlaczego metobromurn z fasoli wycofali pomimo że dlugo jeszcze był dostępny i zalecany do różnych ziółek np kozłka lekarskiego? nie wiem bo tylko raz nim właśnie tę waleriankę znajomemu pryskałem i później pola nie widzialem po dziś dzień to nic praktycznego nie wiem ponad tę pisaninę co powyżej.
Jedno jest pewne - rzepakowi też on nie służy bo czytaj nastepstwo w przypadku zaorania plantacji: 
https://www.gov.pl/documents/912055/913531/Proman_500_SC.pdf/bf049af4-241b-5cdc-8062-020712663709?version=1.0

Jeśli można to priv

Opublikowano (edytowane)

@zielo0ony odpowiedź na Twoje pytanie może zainteresować i innych zatem odpowiem tutaj

po numerze - isbn-83901356-6-3 - nic w necie nie istnieje; zapewne zbyt stare aby trafiło w jakiekolwiek spisy zatem scan okładki podrzucam a natrafiłem na poradnik w jednej z bibliotek wiejskich której lokalizacji na publicznym nie chcę podawać z oczywistych względów a i do tej pory mało prawdopodobne aby jedyny egzemplarz jaki tam mieli jeszcze się uchował
Podobne poradniki wydawało też wydawnictwo "Plantpress" a czy wydaje nadal - nie wiem i można je było kupić w co profesjonalniejszych sklepach obsługi badylarstwa i ja kupowałem np w zamojskim "Krezamie"
teraz internet i już inaczej wyszukuję informacje ale pewnie coś podobnego jest i we wersjach papierowych

oczywiście nie ma mowy abym udostępnił pełny scan czegokolwiek ot tak na publicznym forum gdy sami Autorzy zastrzegają "... tylko za zgodą Instytutu" i to co zacytowałeś już jest na granicy legalności a jako że informacje w tych kopiach dawno już w większości nieaktualne to potraktowałem ową publikację jako rodzaj reklamy formy podania informacji której to formy nie uświadczysz w durnowatej Wikipedii i czegoś podobnego trudno się doszukać gdziekolwiek w otwartym necie

dość na tym że po bibliotekach i innych archiwach "w terenie" można utrafić jeszcze podobne perełki a aktualne poradnictwo naprawdę profesjonalne zapewne oferuje wersje komercyjne bezstronnych podobnych aktualnych opracowań choć i w tym tzw "profesjonalnym poradnictwie" choćby i ODeeRach więcej chały reklamowej niż rzetelnej Wiedzy :P no ale nikt nie powiedział że wszystko musi być za free

p.s.
dla kogo nieaktualne śmieci a dla kogo perełki to już odrębny temat ;)

cz I0170.jpg

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
1 godzinę temu, MarekUA napisał(a):

Jak tam cena fasoli słyszeliśta że od poniedziałku 5,8 a nawet 5,6pln brutto czyli kto sprzedał to zarobił?

Skąd info o 5,60?

Opublikowano
4 minuty temu, Jcb napisał(a):

Skąd info o 5,60?

Okoliczny skupnik tak mi powiedział że niby inny skup czyli Pan z Himars z wolicy od poniedziałku ma dawać 5,6 a on z łaską da 5,8..

Opublikowano
2 godziny temu, MarekUA napisał(a):

Okoliczny skupnik tak mi powiedział że niby inny skup czyli Pan z Himars z wolicy od poniedziałku ma dawać 5,6 a on z łaską da 5,8..

Manipulacja ceny w tym momencie na 5,60? Nikt tam nie zawiezie 

• Like 1
Opublikowano

pula hula raz zarabiasz dwa tracisz rolnictwo :D nie jednemu nadmiar grosza w głowie przewrócił nie dotyczy rolnictwa :D będzie po 3,5 to będzie ktoś musi stracic żeby ktoś zarobił :D

Opublikowano

Juz mercosur straszą. Ze wołowiną zatopią Europe a ceny wołowiny najwyzsze w historii. Kasandra fasolowa.po 3,5 za kg ,kto posieje ? Za dzirzawę oferują w okolo 2 tys.

Opublikowano
24 minuty temu, Zbyszek3939 napisał(a):

Drobną tak ale jaśka nigdzie nie ma  , a jak  go skądś  sprowadzą to ni jak to się nie ma do  jakości i smaku.

Oj ty chyba świata nie znasz" Jasiek przyszedł w listopadzie z Egiptu ilości są ogromne, a Argentyna ? Peru ? USA ? 

• Haha 1
Opublikowano

W Egipcie nie uprawiają fasoli Jaś , już na południu Europy słabo wychodzi dlatego sieja odmiany drobne . Z Egiptu to mógł przyjechać ale Rowan Atkinson :) , Nawet u nas coraz ciężej uzyskać dobry plon ponieważ upały powodują zrzucanie strąków co pokazał ostatni rok . Fasola z Egiptu to ta sama mityczna jak kiedyś z Chin :) , Egipt i Turcja natomiast z powodzeniem uprawiaja cieciorkę co jest przysmakiem w falafelach . Tak więc już lepiej trzymała się bajka o fasoli z Chin bo tam ją jednak uprawiają :) .

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
32 minuty temu, marks50 napisał(a):

W Egipcie nie uprawiają fasoli Jaś , już na południu Europy słabo wychodzi dlatego sieja odmiany drobne . Z Egiptu to mógł przyjechać ale Rowan Atkinson :) , Nawet u nas coraz ciężej uzyskać dobry plon ponieważ upały powodują zrzucanie strąków co pokazał ostatni rok . Fasola z Egiptu to ta sama mityczna jak kiedyś z Chin :) , Egipt i Turcja natomiast z powodzeniem uprawiaja cieciorkę co jest przysmakiem w falafelach . Tak więc już lepiej trzymała się bajka o fasoli z Chin bo tam ją jednak uprawiają :) .

Sprzedawałem fasolę w Mirczu i widziałem etykiety kraj pochodzenia Egipt i to był jaś a z Argentyny Bomba :)

I ps rowan atkinson mogl przypłynąć co najwyżej i to z Wielkiej Brytanii 

Edytowane przez Jcb
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

A to pierwszy raz w zyciu sa tam zniwa? Sa jak co roku a mimo to bardzo czesto na wiosne u nas drozeje. Czasem przecież nawet w czerwcu potrafi skoczyc cena.

Ps to, ze cos pochodzi z egiptu, niemiec usa itd nie znaczy, ze tam jest uprawiane. Wystarczy, ze tam przeladowali i przyjechało. Tak jak u nas nie tak dawno przeladowali pomidory i juz byly z Polski ;) Tak samo jak nawozy przesypali w inne worki na terenie innego panstwa i tez nie byly juz rosyjskie... A np z Kazachstanu. Tu mozna naprawde kręcić jak sie tylko da. Jest tez roznica miedzy "pochodzi z", a "wyprodukowano w"

Edytowane przez kamil800
  • Like 1