Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Jaś
Opublikowano
kubamako66 napisał:

pytanie mam 2 działki zgłoszone na siew bezorkowo i po fasoli bez orki nie dam radę posiać dużo resztek fasoli i zapycha siewnik stopkowy i jak to zaoram i będzie kontrola to co wtedy czy to zgłosić do agencji że orkowo posiane ?

miałem tą samą sytuację, ale wybrnąłem dzięki https://sklep.elektrospark.pl/elektronarzedzia-i-narzedzia/elektronarzedzia-i-akcesoria/opalarka-gazowa-/1689972,palnik-gazowy-nakrecany-z-nabojem-z-gazem-227g-neo.html i talerzówce.

Opublikowano
7 godzin temu, skywalker89 napisał:

Ja powiem tak, miałem 2 lata ostatnie troszke kuku, slabo dosyc wyszła bo 1 rok 8t mokrej w zeszłym kolo 10.. na ten rok nawet nie myślałem siac bo spodziewalem się starych cen.. tak samo podchodzę do pszenicy, praktycznie na przyszły sezon jej nie sieje.  I dziwię się ludziom dlaczego nie zejdą przedewszystkim z pszenicy przy tym co się dzieje.. jest jak jest trzeba coś myslec kombinować probowac czegos innego, zapytacie czego, nie będę za kogos myslal ale jak mam władować 3x więcej w pszenice niż w jeczmien ozimy i miec lepszy wynik ekonomiczny z jeczmienia to po co się spinać na 9t w pszenicy, żeby zostalo 1000zl i robic obrot firmom chemicznym? 

Niby na jęczmieniu można zaoszczędzić 300zł na fungicydzie i azotu trochę mniej, a ale za to 100zł taniej sprzedać na każdej tonie. Ja tu nie widzę żadnego interesu. 

Po obecnych cenach nie kalkuluje mi się żadne zboże, ani kukurydza. Ale jak by cena wzrosła o 100zł to by już coś zostało.

Opublikowano
3 godziny temu, skywalker89 napisał:

Oj już Ci będą chodzić po polu i patyczków szukać..  nie orz dokładnie, ladnie, żeby coś tak było na wierzchu i walić to

też tak myślę dziś 2 ha zmęczyłem  i to szkoda narowów na takie sianie niby słomy nie dużo ale ścierniskowiec kup naściągał małych a agregat większych, siewnik niby sie nie zapychał a łapało kupy i co jakiś czas wyrzucał większe    a jeszcze mam 5 ha takiego i szkoda roboty bo partaczenie a nie sianie ;) 

Opublikowano

Ja też muszę zaorać, jednak masa robi swoje, był dobry plon to słomy też nie brakuje. Młóciłem takie co sypały 2 tony to tam można siać po gruberze, słomy prawie nie ma,  u mnie wał ledwo pod koła wchodził. Kto mi tam będzie szukał czy to to orane czy nie. 

A Wy już pszenice siejecie? 

Opublikowano (edytowane)

Wlasnie nie wiem skad ta moda na pszenice w polowie wrzesnia? Szczegolnie przy tak upalnej jesieni. Z rzepakiem spali do wrzesnia a pszenice w kolo sieja jak wariaty. 😂 mszyce beda latac jak szalone

Edytowane przez kamil800
Opublikowano
2 godziny temu, kamil800 napisał:

Wlasnie nie wiem skad ta moda na pszenice w polowie wrzesnia? Szczegolnie przy tak upalnej jesieni. Z rzepakiem spali do wrzesnia a pszenice w kolo sieja jak wariaty. 😂 mszyce beda latac jak szalone

Jak dla mnie rzepak u nas musi być posiany 15-25.08 to jest max, kto mysli inaczej to myślę że jest w dużym błędzie 

2 godziny temu, bartekac7 napisał:

Ja dopiero jęczmień zamierzam siać.

Ja to pod koniec tego tygodnia mam plan

Opublikowano (edytowane)

Ogólnie wiemy, że  najbardziej  plenne są rozkrzewienia jesienne, zawsze starałem się siać końcem września. Nie wiem po co ludzie już sieją, ponoć urlopy się kończą niektórym. Opóźniać nie będę,  zwłaszcza że moja Arkadia ma mtz 52g więc już 350 roślin to prawie 200kg /ha a kosztowała 220zl więc nie chce opóźniać siewu. Euforia ma 43 więc dużo mniej pójdzie.  Nie wiem jaka będzie jesień, zima i wiosna, wiec sieje w optymalnym terminie. Część i tak złapie październik, bo mam kosmiczny jak dla mnie areał - 4.5ha pszenicy na 4 działkach 🤪. Będzie wilgoć to będę siał. Jeszcze nawet nie orałem. Kupiłem ścierniskowca i myślałem że zastąpi pług po fasoli i rzepaku i uda się bez orania. Niestety - nie da sie. Słomę mam potężną a palić jej nie mam zamiaru. Może pług podorywkowy da radę? 

Drugie pole ogarnę talerzówka, bo ścierniskowiec to szkoda paliwa a i tak słoma zostaje, kopczyki robi i chyba gorzej to będzie zaorać. Nie mówcie tylko, że do d*py maszyna, bo naprawdę słomy mam sporo, przypominam, że siałem rządki co 20cm. 

Edytowane przez ravoj
  • Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, skywalker89 napisał:

Jak dla mnie rzepak u nas musi być posiany 15-25.08 to jest max, kto mysli inaczej to myślę że jest w dużym błędzie 

Ja to pod koniec tego tygodnia mam plan

Nawet Gryń  ostatnio wspominał że wczesny siew to nic dobrego i z jego doświadczeń wynika że siane nieco później nawet początkiem września są zdrowsze i dają lepszy plon .

Opublikowano

Były lata suche, że siew rzepaku wykonało się  w terminie  15-25-08 danego roku  a wschody były do miesiąca. Więc bardziej decyduje pogoda niż term siewu.

• Like 2
Opublikowano (edytowane)

ja nie. poniżej piątki nie sprzedam a poniżej 4,5 to nie mam skąd wziąć nno chyba że Ty mi po te 4,28 sprzedasz, ale i tak zanim kto mi tej piątki nie a to nie biorę powyżej 3,5;) 

a poważnie to producenci tak samo mają wpływ na ceny jak handlarze i też od producentów zależy jakie najniższe zaakceptują tak że kolejny raz powtarzam - każda transakcja ma swoje ceny tylko mieszczące się w rynkowych widełkach i jakieś 10% w jedną czy drugą stronę od średniej "ceny dnia" nie jest niczym nadzwyczajnym

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

W ubiegłym roku było mniej fasoli, w tym było już bardzo mało a za rok będzie najmniej. Tu mam na myśli średnich gospodarzy, takich zwykłych od kilku do kilkudziesięciu ha. 

Zauważam jednak że obszarowcy, którzy zarzekali się kiedyś,  że fasoli siać nigdy nie będą coraz większe areały zasiewają, więc wiecie... im się opłaci, byle tysiak z ha na czysto został, to można granitowe parapety w domu montować. Dla nas zostanie w kieszeni klika tysięcy, dla nich kilkaset. 

Opublikowano

Oj no niech sieją, przyjdzie podobny czas zbioru do zeszłorocznego i im zostanie.. na polu 😃 ja przy swoich areałach ok 5-6ha bym się mocno zniesmaczył a co mówić xx ha.. 

Po czym to wnioskować że było mniej ? Może Łukaszek Cie "zareklamowal" w okolicy i dlatego mniej namlociles ? 🤪🫣

Na prawdę chciałbym żeby była po 5-6 zł ale to tak samo jak chciałbym żeby zboze było po 1000-1200 i raps po 2,5k, jeżeli te drugie by były na takich pułapach to i fasola by pewnie taki trzymala.. trzeba żyć chwilą 🙂

• Thanks 1