Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
galeria
Fasola Blanka
Opublikowano

W 1 l pulsaru jest 40g, więc trzebaby dać ponad 2,5l..  

Mi w 2 dawkach w sumie poszlo pulsaru z 0,8 niby wyczyściło a później też chwastu miejscami wywaliło trochę.. komosy glownie, w 1 z butoxone w 2 z chwastoxem, opóźniło ją trochę, ale myślę że 2,5t na czysto wyjdzie.. 

Fajnie że dysydent trzezwo podchodzi do wartości pieniadza, szkoda tylko że zboza rzepaki i fasola osiągają stare ceny przy 2x droższych środkach do produkcji o kosztach życia nie wspominając.. a co będzie po wyborach, nowym roku? 6% inflacji...? 🫢

• Thanks 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, rolnik039 napisał:

Ten corum bierze szarlat? Tak samo jak basagran jak mały jest? 

Bentazon solo szarlatow chyba słabo bierze. Tzn jak go widać lupą to pewnie bentazon poradzi sobie z nim. Imazamox bardziej szarłat nie toleruje. Pan Tomek z Ravojem nie raz pisali pryskać jak chwasty widać lupą no i to prawda.

Opublikowano
2 godziny temu, skywalker89 napisał:

W 1 l pulsaru jest 40g, więc trzebaby dać ponad 2,5l..  

Mi w 2 dawkach w sumie poszlo pulsaru z 0,8 niby wyczyściło a później też chwastu miejscami wywaliło trochę.. komosy glownie, w 1 z butoxone w 2 z chwastoxem, opóźniło ją trochę, ale myślę że 2,5t na czysto wyjdzie.. 

Fajnie że dysydent trzezwo podchodzi do wartości pieniadza, szkoda tylko że zboza rzepaki i fasola osiągają stare ceny przy 2x droższych środkach do produkcji o kosztach życia nie wspominając.. a co będzie po wyborach, nowym roku? 6% inflacji...? 🫢

Raczej jak przestaną udawać że Polska to kraj mlekiem i miodem płynącym to inflacja wy***ie na 60procent , przecież ktoś musi rozdawnictwo sfinansować a masę wydatków jest ujętych poza budżetem.

Opublikowano

Też tak myślę, dlatego jak się okaże że łapie się na modernizacje to trzeba brać jakieś graty jeszcze w tym roku a pozostawione płody rolne mimo straszaków przetrzymać, bo nie mogę tego pojąć jak ludzie chcą funkcjonować przy takich cenach??? 600-700 pszenica i 1600 rzepak? 4zl fasola? NIEREALNE  

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, skywalker89 napisał:

a co będzie po wyborach, nowym roku? 6% inflacji...? 🫢

kto by tych wyborów nie wygrał nie wygra z już nagromadzonymi czynnikami inflacjogennymi (sorry za słowo ale bardziej normalnego nie znalazłem). W obrocie jest masę pustych złotówek a wywrócono proporcje sztucznie zawyżając koszty energii, surowców kopalnych w tym nawozów względem żywności. Po ile jest węgiel ale ten akcyzowany dla gospodarstw domowych? już nie raz zestawiałem ile trzeba kilogramów pszenicy na kilogram węgla no ale za kilogram fasoli wysuszonej i przebranej czyli nadającej się wprost do garnka ile tego węgla wyjdzie? dwa kilogramy? litr paliwa więcej kosztuje jak owa fasola, łatwiej gar napełnić niż ugotować, drożej się ogrzać niż wyżywić? jak długo taka patologia może trwać? i kiedy znormalnieje?

relacje nigdy wcześniej w całej Historii ludzkości niespotykane
do czego to wszystko zmierza? Technologia obniża koszty produkcji ale czy aż tak? czy mamy do czynienia jednak z jakąś formą spekulacji? Nawet czas wojny kiedyś to był deficyt żywności i jej bardzo wysokie ceny a teraz? Ukraina ryja piłuje że ma nadmiar tej żywności i chce po dumpingowych cenach aby na zewnątrz a ja kto nie chce brać to jeszcze sądami międzynarodowymi straszy. no nie paranoja?

to nie chore, to jakieś poebane czasy że ja już nic z tego nie rozumiem

Edytowane przez dysydent
  • Like 2
Opublikowano

Tak to jest gdy za gospodarkę kraju w 2023 roku bierze się człowiek bez prawa jazdy który technologicznie zatrzymał się na latach 80/90 zarówno technologicznie jak i umysłowo i wydaje mu się że jak on będzie tym wszystkim kierował to na pewno się nie wykolei. Tylko mały szkopuł jest w tym że on nie potrafi prowadzić ani jednego ani drugiego.

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
10 godzin temu, bartekac7 napisał:

Bentazon solo szarlatow chyba słabo bierze. Tzn jak go widać lupą to pewnie bentazon poradzi sobie z nim. Imazamox bardziej szarłat nie toleruje. Pan Tomek z Ravojem nie raz pisali pryskać jak chwasty widać lupą no i to prawda.

Miał 1-2 liście to sobie poradził sam basagran z początku ale opryskałem 3-4 liście w ziemniakach to już nie wzięło co miało 1-2 liście to siano zostało 

Opublikowano
kamil800 napisał:

Kukurydza podobno 350.... Nie wiem czy to sie oplaca zbierac

No jak się nie opłaca jak po 15 ton będzie sypać?🤔 Rolnik to by tylko narzekał i narzekał a jak ktoś na wsi bąknie słówko że dzierżawa do wzięcia to za łby już się biorą. Taka jest rzeczywistość.

Opublikowano

Kończą się powoli dzierżawy, już się kończą. Biorą tylko świeżaki i napaleńcy. Odpowiedzialni farmerzy dziękują za dzierżawy, lub cena jest niewygórowana.  Ja swoją trzymam i płace po cenie pszenicy. W zeszłym roku dałem więcej niż się umawiałem, bo cena była i plon dobry. W tym roku place tyle co w umowie sprzed 4 lat bo sami widzą, że tu coś nie gra w tym kraju. 

Opublikowano
2 godziny temu, Grzechooo napisał:

No jak się nie opłaca jak po 15 ton będzie sypać?🤔 Rolnik to by tylko narzekał i narzekał a jak ktoś na wsi bąknie słówko że dzierżawa do wzięcia to za łby już się biorą. Taka jest rzeczywistość.

Dokładnie 

Opublikowano (edytowane)

Ja powiem tak, miałem 2 lata ostatnie troszke kuku, slabo dosyc wyszła bo 1 rok 8t mokrej w zeszłym kolo 10.. na ten rok nawet nie myślałem siac bo spodziewalem się starych cen.. tak samo podchodzę do pszenicy, praktycznie na przyszły sezon jej nie sieje.  I dziwię się ludziom dlaczego nie zejdą przedewszystkim z pszenicy przy tym co się dzieje.. jest jak jest trzeba coś myslec kombinować probowac czegos innego, zapytacie czego, nie będę za kogos myslal ale jak mam władować 3x więcej w pszenice niż w jeczmien ozimy i miec lepszy wynik ekonomiczny z jeczmienia to po co się spinać na 9t w pszenicy, żeby zostalo 1000zl i robic obrot firmom chemicznym? 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

A ja jak nigdy nie siałem kukurydzy na ziarno to będę musiał zasiać na dzierżawie żeby się chwastów po poprzednim ekologu co 5 ha fasoli drobnej  ztalerzowal  ,na zarobek nie liczę nawet. Kukurydza ma jedna fajna cechę że środki w niej działają najlepiej zostawiając czyste pole adruga sprawa to kwestia penetracji gleby przez korzenie.

Opublikowano (edytowane)

Sorgo u nas.. ciężko. Teraz może wyjdzie bo pogoda niby jest i ma być ale w mokrą jesień lipa jak z prosem.. 

Bardziej podkarpacie/świętokrzyskie, kolega kiedyś w tym drugim próbował 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano

pytanie mam 2 działki zgłoszone na siew bezorkowo i po fasoli bez orki nie dam radę posiać dużo resztek fasoli i zapycha siewnik stopkowy i jak to zaoram i będzie kontrola to co wtedy czy to zgłosić do agencji że orkowo posiane ?