-
Podobna zawartość
-
Przez Celownik07
Koledzy po regeneracji wtryskiwaczy ( bez pompy) wali mi do kolektora wydechowego, kolanka i tlumika czarna smolista maź.Albo to przypadek ze akurat po regeneracji. Silnik malo pracowal w zime i wtedy tez byly robione wtryski. Zalany swiezym olejem i raczej go nie ubywa poki co. Podsylam pare zdjec. Sklanialbym sie ze to olej - tylko dlaczego taki smolisty jak jest swiezy i na bagnecie ledwo go odroznic ale w sumie nie wiem jak wyglada niedopalona ropa. Kontrolka cisnienia oleju nie swieci sie. Rozbierac kolektor glowice i czyscic? Jak temu zapobiec? Aha... Dymi normalnie przezroczysto a jak dostanie w pi*de to na chwile zakopci na szaro/bialo ( bez niebieskiego).
-
Przez jktuning
Witam mam pytanie czy wie ktoś jak wymontować stare tuleje i wmontować nowe w silniku perkins? bo nie są to tuleje takie jak w zwykłych silnikach z mokrymi tulejami tylko suche.
-
Przez Kam78245
Witam szanowne grono
Jako że po raz pierwszy składam silnik w 60 tce chciałbym prosić o listę śrub w silniku wraz z wartościami momentu ich dokręcenia (nm). Pytam ponieważ w internecie spotkałem sie z wieloma opiniami na ten temat.
Z góry serdecznie dziękuję
P.S.
Czy mise olejową jest sens dokręcać według klucza dynamometrycznego? Czy wystarczy,,na wyczucie "?
-
Przez abuk14
Witam
Gdy uruchomiłem dziś ciągnik po kilku minutach pracy uszłyszałem dziwne stuki dochodzące z dolnej części silnika. Podejrzewam panewki albo pompę olejową.
Nie mam teraz zbytnio czasu i jezeli możecie, napiszcie co to może być, bo nie chcę się teraz grzebać.
-
Przez tom31
Witam! mam pytanie czy juz ktos sie spotkalz czyms takimjak;otoz moja 60 rok temu miala kapitalny remont silnika wal tuleje itd wszysko bylo ok ale w tym roku po zrobieniu 54 mth zxaczela walic olejem (chyba z paliwem} w kolektor wydechowy,dodam dzieje sie to wtedy gdzy silnik chodzi na malych obrotach i nie jest zbytnio rozgrzany to wtedy po przegazowaniu pluje kolankiem i dym jest taki siwawy ale jak idzie w pole to ok zadnych wyciekow,dodam sprawdzalem wtryski ,pompe paliwowa bo moze sekcja puszcza badz sprezyna pekła ale wszystko ok zawory tez sprawdzone,pierscieni niepodejrzewam bo oleju ani krzty niebierze ani tez nic nieprzybywa,niewiem co moze byc przyczyna?????
-