Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 godzin temu, jakub2812 napisał(a):

witam. 1 l/ha goltixu na malutkie wschodzące buraki nie zaszkodzą?? będzie około 7 dni po siewie i może coś zaczynać się pokazywać.

Po tyg, wschodza gdzie Ty mieszkasz , sasiada po tyg, zaczynaja pekać , a gdzie tu kiełek i wschody

Opublikowano
13 godzin temu, jakub2812 napisał(a):

witam. 1 l/ha goltixu na malutkie wschodzące buraki nie zaszkodzą?? będzie około 7 dni po siewie i może coś zaczynać się pokazywać.

Lepiej teraz przed wschodami przeleć glifosatem +siarczan amonu lub mocznik wszystko zielsko wytnie wyzeruje,wyjdzie korzystniej

Opublikowano

w zeszłym roku na 5-6 dzień to już miały kiełek. więc 7 dni to możliwe że w tym roku też. W tym roku mam właśnie zamiar na 6 dzień jak się uda bo pogoda zrobić 1l glifo i 1l goltixu. ale jak będą już kiełki maiły to bez glifo

Opublikowano
21 godzin temu, Michall51 napisał(a):

LHR siejcie przed świętami czy po ? :D 
dzis porosiło, z 1,5 l moze spadło 

Mialem siac po swietach ale jutro posieje  

• Like 1
Opublikowano

Witam w poniedziałek 30.03 sypnąłem po 200 kg saletry pod buraki na pobronwoana orkę we wtorek ładny deszcz 10l a uprawa i siew buraków dopiero po świętach , zawsze sypalem Salmag pod buraki ale miałem sporo saletry na placu a ze kupiona po 1400 to nie chciało już mi się płacić prawie 2 tys za Salmag . Pytanie jak zachowa się ta saletra nic z niej nie ucieknie ?na 2 dawkę mam zamiar też dać saletrę i zamian nawożenie koło 130 czystego N 

Opublikowano

To są te same formy azotu, masz tyle ha I tyle lat uprawiasz i nadal nie doszedłeś do pewnych rzeczy przez ten czas? Poszedł deszcz, to sie fajnie z ziemią zwiąże, za wiele nie ucieknie. Jak Ci juz wspominałem..  ja daje pewnie pełną dawke w saletrze przed siewem, nie bedzie mi sie chciało drugi raz z rozsiewaczem jezdzic.. a z 350kg/ha 32jki..

Opublikowano
W dniu 31.03.2026 o 23:04, Michall51 napisał(a):

LHR siejcie przed świętami czy po ? :D 
dzis porosiło, z 1,5 l moze spadło 

LHR dziś zasiane . 

W Brodnicy ktoś siał ok 12 marca to podobno rzadki się świecą 

• Like 1
Opublikowano
22 godziny temu, skywalker89 napisał(a):

To są te same formy azotu, masz tyle ha I tyle lat uprawiasz i nadal nie doszedłeś do pewnych rzeczy przez ten czas? Poszedł deszcz, to sie fajnie z ziemią zwiąże, za wiele nie ucieknie. Jak Ci juz wspominałem..  ja daje pewnie pełną dawke w saletrze przed siewem, nie bedzie mi sie chciało drugi raz z rozsiewaczem jezdzic.. a z 350kg/ha 32jki..

Niby te same formy ale ten salmag jednak zanim sie rozpuści to mija kilka ładnych dni i musi być deszcz a saletra bez kropli deszczu znika po nocy , czasami takie blachy sprawy mnie zastanawiają które są niby oczywiste a co buraków to uprawiam je dopiero chyba 7 sezon także co roku coś się uczę a trzymam się jednego modelu podawania azotu przynajmniej 5 sezonów . Jak Ci się sprawdza to podawanie calem dawki azotu z saletry przed siewnie ? Mi też czasami nie chce się wyglądać deszczu w fazie 4/6 liści żeby podać azot . Rsm wydaje się ciekawym tematem jeżeli chodzi o buraki żeby przedsiewnie podać wszystko . Ja to chyba kombinuje za mocno bo od ostatnich 2 lat plony bardzo wysokie i jak coś pójdzie nie tak to się uczepię że to przez tą saletrę dlatego wolę podpytać żeby być spokojnym przez resztę sezonu że nic im nie brakuje 

Opublikowano

Nie jestem chemikiem ale z informacji jakie do tej pory mam w głowie apropo różnicy salmag/saletra, to tylko to, że granula salmagu ma inne wypełniacze i to, że to niby azot sie dłużej rozpuszcza to złudzenie.. 

Moze kiedys opłacało sie to dawać jak byly małe roznice między tym a saletrą, jak dla mnie to produkt który dobrze dawal zarobić producentom. 

Dawałem z 2x juz tak w swojej karierze i nie widziałem żadnej różnicy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, sawka71 napisał(a):

Chciałem siać po świętach ale kiedy widzę prognozy to zaczynam się zastanawiać czy nie wstrzymać się z tydzień. Kujawsko pomorskie 

jak tez kuj-pom i tez jeszcze nie zasiałem. Planowałem przed siewem opryskać glifo ale cały czas w nocy przymrozki 

Opublikowano

U mnie nawet zielsko nie wychodzi

36 minut temu, Skowron16 napisał(a):

jak tez kuj-pom i tez jeszcze nie zasiałem. Planowałem przed siewem opryskać glifo ale cały czas w nocy przymrozki 

U mnie nawet zielsko nie wychodzi 

Opublikowano (edytowane)

Siew 16 marzec wschody 10%. Jest tyle wilgoci że te które wysypaly się z siewnika bez przykrycia także powschodziły rejon świętokrzyskie 

Edytowane przez Camry