Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja Ci napisalem jakie dawki sie daje, uzalezniajac od wielkosci i kondycji buraka.. pezynajmniej ja tak robie od kilku lat, jak nie ma duzych chwastow a burak np w liścieniach to daje dawki standardowe np 1-1,2l metamitronu + 0,2-0,3 etofumesat i venzar 0,05-0,1, a pozniej jak trzeba w zaleznosci od warunkow delikatnie sie zwiększa to.i tamto, jak dla mnie to nie ma sztywnych dawek np 3 x 1,5l metamitronu i ma być. Czasami w mieszance i w dobrych warunkach wilgotnosciowych trzeba troche  pomanewrować, ale myślę, że to może jakieś doswiadczenie i lata praktyki, bo kiedyś też dawalem tak jak zalecali...

• Thanks 1
Opublikowano
W dniu 24.03.2026 o 10:19, wilkołak napisał(a):

Po świetach zrobi sie ocieplenie i buraki będą kilka dni w zimniejszej ziemi, a twoje 3 tyg., 7-10 dni bedzie różnicy we wschodach , ale twoje stracą wigor i wschody raczej będziesz miał gorsze , nie mówiąc o pośpiechach

Buraki na wierzchu, można powiedzieć że 2,5 tygodnia minęło od siewu by się pojawiły. W sobotę się wyrzędują czyli równe 3 tygodnie. Dwie noce po -1 nic im nie zrobią więc można spać spokojnie. Patrząc na obecne prognozy i brak jakichkolwiek opadów można powiedzieć że decyzja jak najbardziej trafiona. 

3 godziny temu, Michall51 napisał(a):

venzar 500 sc
Chodzi mi o zastosowanie przed wschodami oraz w trakcie wschodów buraka 

venzar nie wpływa negatywnie na wschody buraka jeżeli nie przesadzisz z dawką. Ja osobiście zastosowałbym bezpieczną dawkę 0,1 w pierwszym strzale, lepiej dołożyć towaru w drugim lub trzecim zabiegu gdy burak będzie większy i lepiej zniesie środek. Podejrzewam że z wilgocią nie ma u ciebie szału więc i tak nie ma sensu szaleć z tym środkiem. Na dużo większych burakach w trzecim zabiegu możesz podać nawet 0,3 i jest to bezpieczna dawka. Pamiętaj żeby nie przekroczyć bezpiecznej granicy lenacylu na ha bo bywa niebezpieczny dla rośliny następczej. Ale przy takich dawkach nie ma najmniejszego problemu. Dawki środków dobierasz bezpośrednio w dzień oprysku patrząc na wielkość chwastu i buraka. Do czasu oprysku może się jeszcze wszystko diametralnie zmienić

3 godziny temu, skywalker89 napisał(a):

ale myślę, że to może jakieś doswiadczenie i lata praktyki, bo kiedyś też dawalem tak jak zalecali...

Dokładnie, jak ktoś zaczyna to może mieć pewne pytania lub obawy. Na uwadze trzeba mieć fakt że środki też nie działają tak mocno jak powinny, 2 lata temu zastosowałem spóźniony zabieg zestawieniem które w teorii powinno spalić buraki . Chwast wyczyściło do zera a buraki tylko przez tydzień odczuły uderzenie. Wszystko rozbija się o doświadczenie, im więcej człowiek w tym siedzi tym lepiej to wychodzi. Burak to specyficzna uprawa.

• Thanks 1
Opublikowano
19 godzin temu, Michall51 napisał(a):

Zdecydowanie pod pług moim zdaniem.

Dzięki. Pierwszy raz będę orał na wiosnę pod buraki. Saletrzak też pod pług?

Opublikowano

Uważacie że ścieżki  po nawozach trzeba zruszyc głębiej np. gruberem  tak na 15cm. Jechałem z trzy razy z nawozami i się zastanawiam. Planuje w przyszłym tygodniu burak siać bo ma przyjść oczekiwane ciepło.

Opublikowano (edytowane)

Dobra stało się, bodziszek wyszedł w buraku. jest go troche dopiero zaczyna ruszać, buraki pod wierzchem. planuje dać goltix+stary znany środek na chwast+ Safari. Podobno Safari daje radę z bodziszkiem, ale ile dać do pierwszego zabiegu żeby nie narobić jazdy 1+1+5g?? Wiem że muszę nabyć Tanaris, bo to jedyne co podobno podziała, ale nie chcę go w pierwszym zabiegu. co myślicie?

Edytowane przez jakub2812
Opublikowano
4 godziny temu, androproteam napisał(a):

Jak u Was z szarakiem na burakach? Południowo wschodnia Polska, powiaty Tomaszowski i Hrubieszowski 

U mnie już trochę podjadl na poprzeczce

Słyszałem że już okolice Tomaszowa I Hrubieszowa już pryskali nie którzy ale to tylko więc z rozmowy niech ktoś się wypowie z tamtych okolic 

Narazie powiat Krasnostawski nic nie słyszałem 

Opublikowano
28 minut temu, kris82 napisał(a):

Czym pryszczą

Tu ci nikt prawdy nie napisze jakim insektycydem pryska ale jestem prawie pewien że jego nazwa zaczyna się na D lub  P

Opublikowano
Godzinę temu, jaffa napisał(a):

Na pewno na literę D bo ten na P to muszą być liście aby szarek się najadł i padł.

Hrubieszów blisko granicy to tam"Saszka'' za flaszkę jakiś specyfik załatwi i zostawi na miedzy 

Opublikowano
Godzinę temu, MrCziken96 napisał(a):

Pytanie czy nasiona buraka cukrowego Conviso występuje w jednostkach 0,5 jednostki  ( 50 tysiecy nasion )  ?

W tym roku miałem z KWS i opakowanie jest takie same jak dla pełnej jednostki.

Opublikowano

Powiat hrubieszowski, w przeciągu trzech tygodni w pułapce feromonowej jak do tej pory były dwa osobniki, codziennie monitorujemy i jak na razie żadnych żerujących nie znaleźliśmy. Dodam, że w ubiegłym roku w mojej okolicy wyrządził ogromne straty. Tak wyglądała pułapka w roku ubiegłym ok. 20 kwietnia.

IMG_3348.jpeg

• Confused 1