Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Pomagało to na bodziszka?? Miał ktoś jakieś doświadczenia??

Bo zastanawiam się czy teraz zainwestować odrazu w Tanaris czy on pomoże :)

Edytowane przez jakub2812
Opublikowano

Poleciał pierwszy zabieg doglebowo 4 dni po siewie 1,5l metamitron 0,3l oblix , 0,3l venzar 0,3l tanaris , 1,5l glifo , 0,5l atpolan soil max wszytsko poszło w 300l cieczy na hektar zabieg zrobiony wieczorem praktycznie po zmroku także powinno go dobrze przykleić do gleby ale robiłem z nadzieją że w poniedziałek będzie zapowiadany deszcz i wtedy już na pewno ziemia zaciągnie substancje ale pomału ten deszcz znika w prognozach i teraz pytanie czy nie pójdzie ta doglebowka będzie działać ? Wiem że najlepiej było by dać na mokrą ziemię ale w poniedziałek nawet jeśli by popadało to buraki już mógłby być być na wierzchu bo kiełki już 0,5cm 

Opublikowano

Jak jest sucho i na lżejszej ziemi "doglebówka" działa słabo. W tamtym roku, po trzech zabiegach, miałem dość dorodną komosę. Pojechałem kupić środki na czwarty zabieg (z nikłą nadzieją, że coś pomogą, bo komosa miała już liście) ale popadało i wszystko zielsko szlak trafił. Środki zostały na ten rok. Najciekawsze jest to że znikły również jednoliścienne - pierwszy raz na nie nie pryskałem...

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, john_deere7430 napisał(a):

Poleciał pierwszy zabieg doglebowo 4 dni po siewie 1,5l metamitron 0,3l oblix , 0,3l venzar 0,3l tanaris , 1,5l glifo , 0,5l atpolan soil max wszytsko poszło w 300l cieczy na hektar zabieg zrobiony wieczorem praktycznie po zmroku także powinno go dobrze przykleić do gleby ale robiłem z nadzieją że w poniedziałek będzie zapowiadany deszcz i wtedy już na pewno ziemia zaciągnie substancje ale pomału ten deszcz znika w prognozach i teraz pytanie czy nie pójdzie ta doglebowka będzie działać ? Wiem że najlepiej było by dać na mokrą ziemię ale w poniedziałek nawet jeśli by popadało to buraki już mógłby być być na wierzchu bo kiełki już 0,5cm 

Jeśli kiełek korzonka z nasionka 0,5cm to gdzież Ci wyjdą w 2 dni ? Dla mnie oprysk 4dni po siewie to durnota, a glifosatu to juz w ogole nie rozumiem. Kiedys dawalem i jakos pozniej mniej pryskania nigdy nie bylo, bo komosy, szarłaty i ostroznie to będą nam wychodzić jak się odpowiednio ziemia ogrzeje 

Ja swoje posialem 9 dni temu i na polu od tamtej pory nie bylem i nie dostaje sraczki z chwastami... 

Za taki marny pieniądz jeszcze sie tym.przejmować, pewnie 

Edytowane przez skywalker89
Opublikowano
4 minuty temu, skywalker89 napisał(a):

Jeśli kiełek korzonka z nasionka 0,5cm to gdzież Ci wyjdą w 2 dni ? Dla mnie oprysk 4dni po siewie to durnota, a glifosatu to juz w ogole nie rozumiem. Kiedys dawalem i jakos pozniej mniej pryskania nigdy nie bylo, bo komosy, szarłaty i ostroznie to będą nam wychodzić jak się odpowiednio ziemia ogrzeje 

Ja swoje posialem 9 dni temu i na polu od tamtej pory nie bylem i nie dostaje sraczki z chwastami... 

Za taki marny pieniądz jeszcze sie tym.przejmować, pewnie 

Wczoraj były te kiełki w tamtym roku były kiełki na około 1cm zrobiłem zabieg w nocy a na drugi dzień wieczorem pojedyncze buraki były już na wierzchu także nie ryzykuje i nie czekam za długo z zabiegiem a glifo dałem tylko dlatego że pojedyczne siewki chwastów zaczynały wschodzić i owsik miejscami zaczął wychodzić 

Opublikowano (edytowane)

Predzej jak 3 tyg, po siewie nigdy nie pryskałem, moje już powschodziły , piekne wschody w tym roku bo nie padało to miały pulchno

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano

Wy od chwastu pryskacie a u mnie walka z szarakiem . Zresztą burak tak wschodzi parszywie że szok. Trzeba było mi zawałować ale bałem się bo ziemia taka że jak pójdzie deszcz to trochę lubi się lepić i bałem się o skorupę. 

Opublikowano

U mnie jutro minie 2 tygodnie jak posiane, i zapewne w sobote wschody się zakończą bo ma byc cieplo. 

Chwasty jakies pojedyncze się pokazują. A szarek- mam nadzieję, że nie będę miał z nim takiego problemu ze względu na późniejszy siew, w tamtym roku zadziałało

Opublikowano

IMG_20260419_150829.jpg

Wczoraj dla przykładu w trzech pułapkach było 15 sztuk. W niedzielę 30 łącznie . 

Bo ja wiem czy późniejszy coś da. No i mnie dzięki w marcu i z tydzień temu dopiero. Ale jest tak głodny że jak nie będzie miał co jeść to będzie jadł fasolę marchew . Mamie zjadł szpinak na ogrodzie .

Opublikowano

Pierwszy raz sieje buraki. Codziennie chodzę, obserwuję, czy nie ma śladów po wizycie szarka i dziś na trafiłem na coś dziwnego/ciekawego. Burak, dosłownie, jedna sztuka nie ma jednego liścia - też robota szarka czy inny owad się zapędził i mu nie smakowało?

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, maniek198 napisał(a):

Kiedy siałeś i jaki rejon

31 marzec, kuj-pom

2 godziny temu, michal1993 napisał(a):

Ale jak tylko jeden liścień  to będzie szarek czy nie?

Według mnie nie

Edytowane przez wilkołak