Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• Root Admin
Opublikowano

Jaką macie strategie ochrony herbicydowej plantacji buraka cukrowego? Jakich używacie środków i ile razy wykonujecie zabiegi w burakach? Macie też sposoby, aby ograniczyć spadek plonu korzeni buraków cukrowych i jego jakości przez nasilające się suszę? 

Zapraszamy do dyskusji o uprawie buraków cukrowych w sezonie 2022

Kontynuacja tematu: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/279648-uprawa-burakow-cukrowych-2020/

• Like 1
Opublikowano

Opalenica i Chełmża spotykamy się w poniedziałek o 12 - pikieta ( u Niemca 35 euro  to marzenie ) ale swoją obecnością musimy wspierać związki przy Nodzucker w walce o każde euro A swoją drogą pamiętacie posła Gabriela Janowskiego Ci co się śmiali teraz widzą że miał rację 

• Like 2
Opublikowano

Sudzuker zmienił stawkę na przyszły sezon czy dalej 24.7 euro? 

Na ten sezon nic ponadto co jest w umowie też nie dają. 

Przecież to już prawie 50% różnicy ceny na 1 tonie. 

Opublikowano

Cos doloza w trakcie sezonu...w tym roku tez placili 28 tyle co ksc

19 godzin temu, Mateusz1q napisał:

Bieda z nędza 30e, ale nikt nie zmusza do siewu, zostaną bez surowca to może ssie obudzą. Marzenie żeby ich przejęło

Opublikowano
1 godzinę temu, Damianek20 napisał:

Wiadomo kto dostał się do związków czy tam czegoś w KSC Werbkowice. Podobno Bojar startował i tak inspektorzy namawiali na niego 

Inspektor namawia na takiego, co będzie wygodny dla cukrowni. Jak P&L wchodził do Polski, to inspektorzy z przejmowanych cukrowni w zamian za obietnice zatrudnienia u Niemca namawiali plantatorów do sprzedaży akcji, bo stracą wartość i trzeba szybko ich się pozbyć. I głupie chłopy sprzedały... 

Wy powinniście wybierać spośród rolników z nieposzlakowaną opinią, a najlepiej takiego, co niedawno przestał siać ze względu na kontrowersyjne rozliczenia. Oczywiście on też może się sprzedać, ale zawsze będzie nadzieja, że zawalczy nie tylko o swoje koryto. Jak wybór padnie na kandydata polecanego przez inspektorów, to prawdopodobnie nic się nie zmieni i nadal będą Was dymać.

Opublikowano
7 minut temu, JanKrzysztof napisał:

Inspektor namawia na takiego, co będzie wygodny dla cukrowni. Jak P&L wchodził do Polski, to inspektorzy z przejmowanych cukrowni w zamian za obietnice zatrudnienia u Niemca namawiali plantatorów do sprzedaży akcji, bo stracą wartość i trzeba szybko ich się pozbyć. I głupie chłopy sprzedały... 

Wy powinniście wybierać spośród rolników z nieposzlakowaną opinią, a najlepiej takiego, co niedawno przestał siać ze względu na kontrowersyjne rozliczenia. Oczywiście on też może się sprzedać, ale zawsze będzie nadzieja, że zawalczy nie tylko o swoje koryto. Jak wybór padnie na kandydata polecanego przez inspektorów, to prawdopodobnie nic się nie zmieni i nadal będą Was dymać.

Wiem kim jest Bojar i wiem że on nie stanie za małym bo ma ziemi i Sary jak lodu.

Miałem cały tydzień do pracy więc nie będę jechał specjalnie 60 km w godzinach pracy żeby zrobić komuś dobrze komu jest tak dobrze i wiem że on mi nic nie pomoże 

Opublikowano (edytowane)

I tak na swoje wyjdą. Już to przerabiałem. Poza tym nie wiem czy teraz w tych czasach cie wpuszcza do laboratorium w ogóle. W Ksc zrobili teraz że gdy próba wyjdzie powyzej 20 % zanieczyszczenie to robią jeszcze raz i co za drugim razem ci wyjdzie pozostaje wiążące. Z resztą nie wiesz co ci wyjdzie i musiałbyś z każdym kierowca rozmawiać, numer dawać żeby dzwonił co wyjdzie i w razie czego gnać do cukrowni. Kierowcy też nie będą czekać nie wiadomo ile bo każdy kolejny kurs to pieniądz. 

Edytowane przez damin1
Opublikowano
21 minut temu, Mateusz1q napisał:

Ochrona prosta jak budowa cepa 0,9 powertwin + 1,5l goltixu +0,1 lontrelu X3 i tyle, chyba że ktoś rzepaku ma to safari w drugim zabiegu 10g

Powodzenia