Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
W dniu 22.03.2026 o 16:56, michal1993 napisał(a):

Wyniki ph wynikami, ale chciałem podpytać jak wyglądają wymagania buraka względem ph w porównaniu do kukurydzy? Bardziej wrażliwy czy mniej?

Bardziej wrażliwy.

20260324_084458.jpg

Opublikowano
11 minut temu, kris82 napisał(a):

Jaki rejon i co one jedzą jak buraki dopiero co zasiane

Raczej zdecydowana większość nasion leży w paczce, pojedyncze osoby maja zasiane ,

Opublikowano
13 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Zmierz ile stopni ma ziemia, to zmienisz zdanie, za 3 tyg. nie wzejdą Ci

W święta temperatury mają sięgać 7 stopni w dzień i 0 do -2 w nocy. Czyli połowa tego co obecnie. Jak będziesz czekał aż ci się gleba książkowo nagrzeje to skończysz w połowie maja. 

Opublikowano

Po świetach zrobi sie ocieplenie i buraki będą kilka dni w zimniejszej ziemi, a twoje 3 tyg., 7-10 dni bedzie różnicy we wschodach , ale twoje stracą wigor i wschody raczej będziesz miał gorsze , nie mówiąc o pośpiechach

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, wilkołak napisał(a):

Po świetach zrobi sie ocieplenie i buraki będą kilka dni w zimniejszej ziemi, a twoje 3 tyg., 7-10 dni bedzie różnicy we wschodach , ale twoje stracą wigor i wschody raczej będziesz miał gorsze , nie mówiąc o pośpiechach

Ty wiesz kiedy zrobi się ocieplenie. Ostatnie dwa tygodnie piszesz o pogodzie i drugi raz mijasz się z prawdą. Zanim Ziemia się nagrzeje do 6 stopni po nocach w których było -3 to będzie połowa kwietnia. Moje nie tracą wigoru bo mają optymalne warunki. Ostatnie dni mam 15 stopni w dzień i 6 w nocy. Gdzie ty tutaj widzisz szansę na to że je wymrozi lub będzie duża ilość pośpiechów? Bardzo dużo osób sieje. Trzeba patrzeć na warunki. Twoje podwórko to nie cała Polska.

Opublikowano

Pytałem o te ph bo planuję działki na przyszły sezon i te fajne składnikami bedę miał obsiane qq i tam bym wolał zasiać zboże i potem buraki a buraki na innych, po zbożu i tam zapewne będzie poniżej 6ph. QQ była bardzo ładna, pszenicy na ten moment nic nie brakuje. Dwa lata temu ph ok 5, dałem 4,5t nordcalku standardcal i 1,5t radkowitu, później też obornik. Na działkach z jakim ph sialiście buraki i z jakim skutkiem?

Opublikowano
skywalker89 napisał:

Ja tutaj popieram stanowczo kolege, i nawet nie mysle o siewie buraka przed świętami bo nawet niechce na to czasu tracić bo mam inna robote 😁

dlatego nie myślisz o siewie, bo masz inną robotę. Ale kto nie ryzykuje, ten szampana nie pije. Może chce mieć na wczesne i za 3 tyg jak się zaczną ciepłe noce, to już będzie pryskał

Opublikowano
4 godziny temu, rodger napisał(a):

Ma ktoś doświadczenie z odmianą Pomerania? Podobno nowa ale w rejestrze od 2023.

miałem, obok mazovi.
Różnic znaczących nie zauważyłem.
Wypadła dobrze

3 godziny temu, Mateusz1q napisał(a):

odmiana jest najmniej ważna w tym całym biznesie. w zeszłym roku najtańsza możliwa 91 17,3 

również jestem zdania, że tańsze nasiona nie oznaczają gorsze.
Miałem Viole tak zachwalaną, której nasiona są droższe. 
W trakcie sezonu niczym się nie różniła od innych 

Opublikowano
5 godzin temu, Michall51 napisał(a):

miałem, obok mazovi.
Różnic znaczących nie zauważyłem.
Wypadła dobrze

Jaki cukier miała mazowia u ciebie bo u mnie dwa lata siałem i najgorszy cukier ze wszystkich .

Opublikowano

Do tej pory zwykle była Mazovia i była w porządku. Brałem czasem inne odmiany dla porównania,ale zwykle nie byłem z nich zadowolony. A w tym roku zamiast Mazovii Pomeranie proponują.

Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Nie mów że na chwościku nie było widać

Właśnie nie było, sam byłem zdziwiony. 
Plantacja była na jednym polu 

7 godzin temu, maniek198 napisał(a):

Jaki cukier miała mazowia u ciebie bo u mnie dwa lata siałem i najgorszy cukier ze wszystkich .

obojętnie jaką odmianę bym nie posiał przeważnie jest 16-18%. 
Sporadycznie zdarzają się auta na których bywa poniżej 16

2 godziny temu, rodger napisał(a):

Do tej pory zwykle była Mazovia i była w porządku. Brałem czasem inne odmiany dla porównania,ale zwykle nie byłem z nich zadowolony. A w tym roku zamiast Mazovii Pomeranie proponują.

Mam obie na ten rok :D chociaz rok temu też miałem, z tym że był przesiew po szarku.
Plon i cukier tak jak zawsze .

Jeszcze jest Janetka czy jakoś tak również " tania i dobra " :D 
U nas często droższe wypadają gorzej :P 

Edytowane przez Michall51
Opublikowano
55 minut temu, Michall51 napisał(a):

obojętnie jaką odmianę bym nie posiał przeważnie jest 16-18%. 
Sporadycznie zdarzają się auta na których bywa poniżej 16

Ja przez 10 ostatnich lat, co dwa lata zmieniam i sieje dwie różne odmiany, zawsze mam 17-17,5% cukier :D

Skłonny jestem powiedzieć że to moja agrotechnika i gleby dają bardziej taki wynik niż odmiany 

Opublikowano
W dniu 25.03.2026 o 23:29, Roxer napisał(a):

Ja przez 10 ostatnich lat, co dwa lata zmieniam i sieje dwie różne odmiany, zawsze mam 17-17,5% cukier :D

Skłonny jestem powiedzieć że to moja agrotechnika i gleby dają bardziej taki wynik niż odmiany 

Ile azotu dajesz w czystym składniku , czy dajesz obornik 

Opublikowano

Witam, panowie sieje ktoś siewnikiem mechanicznym Becker centra super 2? Kupiłem i chciałem w tym roku swoim posiać ale miażdży mi nasiona, w sensie jak nabiera dwa na tarczy i zgarniacze powinien zepchnąć to drugie i w tym momencie go przecina. Zgarniacze próbowałem ustawiać, przestawiać zbierać płaszczyznę żeby był równy nic nie pomaga. Robiłem już z tyłu otworu fazie na tarczy żeby nasiono uciekało niewiele pomaga.Może użytkuje ktoś taki siewnik i może coś podpowiedzieć? Byłbym wdzięczny bo już mi brakuje do niego nerwów.

Opublikowano
3 godziny temu, maniek198 napisał(a):

Ile azotu dajesz w czystym składniku , czy dajesz obornik 

Obornik daje na 1/3 powierzchni buraków, bo na tyle mi wystarcza. Azotu średnio 120N

Opublikowano

Podaje ktoś saletrę przedsiewnie w burakach ? U mnie od zawsze szedł salmag 350kg/ha przed uprawa przedsiewna w tym roku nie kupiłem wcześniej i mam od groma saletry i tak myślę czy nie warto jej wykorzystać tym bardziej że kupiona w dobrych pieniądzach , jakby wrzucić z 300kg pulanu będzie okej czy typowe formy z saletry mogą inaczej/gorzej działać w przypadku buraków ?