Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dodaj jakąś kontaktówkę typu cyperkil albo karate do tego i git. Fajnie jak obniżysz Ph, i co ważne - nie dodawaj do tego boru. 

Wziąłem sobie do serca Wasze rady i ułożyłem taki pierwszy zabieg na chwościka:
- 125g tebu w formulacji EW
- 125g azoksystrobiny
- 1,5l remedy complex (miedź systemiczna i siarka)
Generalnie buraków w gospodarstwie nie było 20 lat, jedynie małe warzywniki (akurat na tych polach z burakami) z buraczkami ćwikłowymi. Objawów żadnych nie widzę, buraki raczej na odbiór listopad i później. Tak pomyślałem, że wjazd zrobię jak będą widoczne jakiekolwiek objawy, bo jak zacznę wcześnie to tych zabiegów będzie multum a opłacalność przy wyjściowym limicie 55t/ha raczej nie powala. Jakie pytanie na zaś - jak w dzień są temperatury ok 30stopni to można zrobić zabieg np w nocy czy lepiej mimo wszystko poczekać na ochłodzenie? 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, michal1993 napisał(a):

Dodaj jakąś kontaktówkę typu cyperkil albo karate do tego i git. Fajnie jak obniżysz Ph, i co ważne - nie dodawaj do tego boru

Bor zetnie sie z miedzią? Jakies inne przeciwskazania ?

Edytowane przez jackowski11
Opublikowano

Z burakami dopiero zaczynam więc za wiele nie powiem a wcześniej nie praktykowałem takich połączeń bo i nie było gdzie. Generalnie miałem na myśli to, że insektycydy potrzebują kwaśnego Ph a bor podnosi do zasadowego. A tu jednak chodzi o skuteczność na mszycę. Co do mieszania boru z miedzią to najlepiej zrobić próbę we wiaderku.

Opublikowano
11 godzin temu, michalsoft napisał(a):

Co na mszyce ? Acetamioryd wystarczy ?

Pirimor. A jak ento Maxx jeszcze dodasz to wg mnie nic lepszego na mszyce nie ma

Opublikowano
19 minut temu, michal1993 napisał(a):

Z burakami dopiero zaczynam więc za wiele nie powiem a wcześniej nie praktykowałem takich połączeń bo i nie było gdzie. Generalnie miałem na myśli to, że insektycydy potrzebują kwaśnego Ph a bor podnosi do zasadowego. A tu jednak chodzi o skuteczność na mszycę. Co do mieszania boru z miedzią to najlepiej zrobić próbę we wiaderku.

Nie każdy bor podnosi. Niektóre firmy juz dodają coś na obniżenie ph cieczy.

Opublikowano
2 godziny temu, Roxer napisał(a):

Pirimor. A jak ento Maxx jeszcze dodasz to wg mnie nic lepszego na mszyce nie ma

ento maxx w zalecanej dawce wyjdzie ok 90zł/ha, do tego pirimor w dawce 0,4kg/ha ok 100zł więc prawie 200zł/ha zabieg to ile to będzie w stanie przytrzymać odnośnie mszycy, żeby to jakkolwiek się kalkulowało?

Opublikowano

U mnie już trzyma do końca, jeden zabieg i koniec z mszycami. Pirimor daje 350, to jest zalecana dawka i wg mnie pełna dawka entomaxxu już wtedy też nie jest potrzebna 

Opublikowano
5 godzin temu, adamn999 napisał(a):

do Jukonu lepsze adiuwand atpolan 80 bio czy lever Plus? można dodać trochę azoksystrobiny?

Niech mnie poprawią praktycy ale wg mnie atpolan jest do herbicydów. Do fungi bym nie dawał wcale adiuwantów, a jak już to aminokwasy

A i ja mam przy okazji pytanie - 13 dni temu pryskałem na mszycę. W całym sezonie buraczanym był to drugi zabieg acetamiprydem. Dziś znowu wypatrzyłem mszycę, siedzą one na łodygach blisko ziemi. Dobrze myślę, że teraz warto zastosować inną substancję np. pirimor i co z pryskaniem w taką pogodę? W dzień większość pola "leży plackiem". Jak podejść do tego zabiegu?

Opublikowano

Przy takiej cenie to ludzie  sami będą z rezygnować z uprawy.26 euro to propozycja, teraz jest 32 to gdzies w połowie sie spotkają co i tak będzie gówn.... ceną