Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Podczas obchodu buraków zauważyłem, że mam w burakach, na każdym z pól po jednym (przynajmniej tyle znalazłem) buraki ćwikłowym. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć to na nich chwościk pojawia się kilka dni wcześniej. Na liściach wypatrzyłem takie zmiany. Czy to już chwościk? Buraków na tym polu nie było z 20lat i w pobliżu 0.5km myślę że też 10 lat nie było.

20260606_101207.jpg

20260606_101215.jpg

20260606_101605.jpg

I tu jeszcze jeden. Generalnie ostatni deszcz 12mm był 12 maja i wczoraj wieczorem spadło 5mm, Ok 20 maja wykonany zabieg na dwuliścienne a w poprzednią niedzielę zabieg na jednoliścienne agilem

20260606_101610.jpg

Opublikowano

Coś polecicie skutecznego na komose ? Nie dość że burak do d*py to jeszcze nie mogę sobie z nią poradzić 

W dniu 2.06.2026 o 18:05, john_deere7430 napisał(a):

Co sprawdzonego na smietke ? Deltametryna + acetamipryd czy cos mocniejszego ? Buraki małe dosyc 4/6lisci a w małych liściach już sa larwy smietki …

A nie masz smroda 480 chloro....? 

Opublikowano
49 minut temu, Damianek20 napisał(a):

Coś polecicie skutecznego na komose ? Nie dość że burak do d*py to jeszcze nie mogę sobie z nią poradzić 

A nie masz smroda 480 chloro....? 

3 litry betup flo albo dziabatox 500sc

Opublikowano
7 godzin temu, Damianek20 napisał(a):

Średnio wrażliwa komosa jest 

Mieszanie tych 2 ch  wycofanych środków działa na obie komosy .

1.   1 - 1,4l/ha Betuup Trio lub inne  z subst . desmedifam 

2.   Safari   10-14gr / Ha Substancja triflusulfuron metylowy (500 g/kg). Górna dawka pojedynczy  zabieg lub dolna dawka i powtórzyć  po 5 dniach dolną dawką. 

plus 

Teraz, leszczak23 napisał(a):

2.   Safari   10-14gr / Ha Substancja triflusulfuron metylowy (500 g/kg). Górna dawka pojedynczy  zabieg lub dolna dawka i powtórzyć  po 5 dniach dolną dawką. 

plus 

Betuup flo z subst fendemifam nie działa na obie komosy 

Opublikowano
30 minut temu, leszczak23 napisał(a):

plus 

Betuup flo z subst fendemifam nie działa na obie komosy 

Zaproponowali Btan...1,2 l do tego 0,4 wenzaru i 1,2 goltiksa na hektar że ma wziąć komose. Prawda to ? 

Betanal Elite ma komose wrażliwa , goltiks też .

Bitup flo średnio wrażliwa , Safari to samo i wenzar 

Opublikowano

Witam , panowie doradźcie bo takiej sytuacji w życiu nie miałem w burakach , siew 14/15 kwietnia 3 tygodnie zero deszczu a co za tym idzie na moich glebach zero wschodów jak już powschodzilo o dziwo w dobrej obsadzie to strasznie Śmietka zmęczyła buraki ale już zaczynają się zbierać ale niestety do zakrycia międzyrzędzi jeszcze daleko bo buraki w fazie 4/8 liści … zawsze udawało się zamknąć w 3 zabiegach albo 1 doglebowy + 2 nalistne albo 3 naliste zawsze czysto a teraz sytuacja wygląda tak 

1 zabieg doglebowy 1000g metamitronu 200g etufumesatu 150g lenacyl 0,3l tanaris 0,3l/ha , 0,5l atpolan soil max 

2 zabieg okolo 10 dni później (sucho doglebowka praktycznie 0 działanie pomimo ze zrobiona w nocy na 300l wody i duża rosa złapała ) 

700g metamitron 200g etufumesat 192g fenmedifan 50g lenacyl 0,2 tanaris ,5g safari 1l atpolan bio

3 zabieg kopia 2 1:1 

4 zabieg metamitron 700g etufumesat 200g fenmedifan 192g lenacyl 50g safari 15g (sporo dużego już rzepaku) 1l atpolanu bio 

no i niestety trzeba będzie zrobić 4 zabieg nalistny ,robić kopię 4 zabiegu czy coś zmniejszyć żeby nie mieć problemu z zaleganiem substancji w glebie (bardzo ciężkie gleby wysoka zdolność do zalegania ) 

przed wczoraj pięknie popadało 35l buraki odrazu się ruszyły chwastów póki co nie ma bo dopiero 10 dni po ostatnim zabiegu ale jest sporo miejsca i obawiam się że wyjdą i będzie trzeba działać , liczę jeszcze na to że zacznie teraz to wszytsko działać odglebowo i młode siewki będą to zaciągać i zaczną padać bo takie rzeczy też już widziałem ale wolę być jednak przygotowany do zabiegu 

Opublikowano

Jak długo może stać rozrobiony oprysk w opryskiwaczu . W piątek wieczorem pojawiła sie niespodziewana burza i nie pozwoliła wykonać zabiegu . Wczoraj co chwilę mżawka i wiatr 

Opublikowano

Mieszaj rano i wiczorem i pryskaj jak sie da , nie ma na jednoznacznej to odpowiedzi, jeszcze na chwaty ten oprysk 

10 godzin temu, john_deere7430 napisał(a):

Witam , panowie doradźcie bo takiej sytuacji w życiu nie miałem w burakach , siew 14/15 kwietnia 3 tygodnie zero deszczu a co za tym idzie na moich glebach zero wschodów jak już powschodzilo o dziwo w dobrej obsadzie to strasznie Śmietka zmęczyła buraki ale już zaczynają się zbierać ale niestety do zakrycia międzyrzędzi jeszcze daleko bo buraki w fazie 4/8 liści … zawsze udawało się zamknąć w 3 zabiegach albo 1 doglebowy + 2 nalistne albo 3 naliste zawsze czysto a teraz sytuacja wygląda tak 

1 zabieg doglebowy 1000g metamitronu 200g etufumesatu 150g lenacyl 0,3l tanaris 0,3l/ha , 0,5l atpolan soil max 

2 zabieg okolo 10 dni później (sucho doglebowka praktycznie 0 działanie pomimo ze zrobiona w nocy na 300l wody i duża rosa złapała ) 

700g metamitron 200g etufumesat 192g fenmedifan 50g lenacyl 0,2 tanaris ,5g safari 1l atpolan bio

4 zabieg metamitron 700g etufumesat 200g fenmedifan 192g lenacyl 50g safari 15g (sporo dużego już rzepaku) 1l atpolanu bio 

no i niestety trzeba będzie zrobić 4 zabieg nalistny ,robić kopię 4 zabiegu czy coś zmniejszyć żeby nie mieć problemu z zaleganiem substancji w glebie (bardzo ciężkie gleby wysoka zdolność do zalegania ) 

przed wczoraj pięknie popadało 35l buraki odrazu się ruszyły chwastów póki co nie ma bo dopiero 10 dni po ostatnim zabiegu ale jest sporo miejsca i obawiam się że wyjdą i będzie trzeba działać , liczę jeszcze na to że zacznie teraz to wszytsko działać odglebowo i młode siewki będą to zaciągać i zaczną padać bo takie rzeczy też już widziałem ale wolę być jednak przygotowany do zabiegu 

I zginął ten duży rzepak, bo safari dałeś tyle co na malutki, chyba że ten tanaris tak działa , nie znam tego środka, juz sie i to pytałem Ciebi , ale nie odpisałeś , w okolicy u Ciebie wszystkie buraki tak wyglądają ,  u nas buraki większe jak rok temu o tej porze, dawno zeszły sie rzędy 14 - 16 liści miały na początku tyg. tearaz popaduje 

Opublikowano
6 godzin temu, michalsoft napisał(a):

Jak długo może stać rozrobiony oprysk w opryskiwaczu . W piątek wieczorem pojawiła sie niespodziewana burza i nie pozwoliła wykonać zabiegu . Wczoraj co chwilę mżawka i wiatr 

Ja mieszałem co 6 godzin ok 10 min, czekałem na warunki ponad 24 godziny nic się nie stało może działanie trochę słabsze.

A kuzyn mówił że trzy dni kiedyś trzymał w opryskiwaczu mieszając i też nic się nie stało ale też nie miał przekonania do działania było słabsze.

13 godzin temu, john_deere7430 napisał(a):

Dokładnie poczekać co się będzie działo a jeśli chodzi o zabieg jeśli będzie konieczny to 4ty taki sam jak 3 doradca Agro Sieci mi tak powiedział i uważam go za fachowca. 

Ale bądź dobrej myśli, teraz może w Twoim przypadku to bor i odżywki jeśli szybko ma zakryć rzędy.

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Mieszaj rano i wiczorem i pryskaj jak sie da , nie ma na jednoznacznej to odpowiedzi, jeszcze na chwaty ten oprysk 

I zginął ten duży rzepak, bo safari dałeś tyle co na malutki, chyba że ten tanaris tak działa , nie znam tego środka, juz sie i to pytałem Ciebi , ale nie odpisałeś , w okolicy u Ciebie wszystkie buraki tak wyglądają ,  u nas buraki większe jak rok temu o tej porze, dawno zeszły sie rzędy 14 - 16 liści miały na początku tyg. tearaz popaduje 

Zginął bez problemu , taki w fazie 1 pary właściwej pada po 5g bez problemu … u mnie w tamtym roku przy siewie 8 kwietnia koniec maja były zakryte międzyrzędzia w tym roku kto posiał końcem marca też rzedy już się schodzą ale przymrozki wycięły 15-20% obsady … także sam nie wiem czy nawet nie lepiej ze późno posiałem i mam dobrą obsadę ale ogólnie jak w tamtym roku było 91t netto2 z hektara tak w tym roku jak będzie 60-70 to będzie sukces …  a co do tanarisu to na rzepak on wgl nie działa ale ładnie bodziszka wycina i pomaga przy rdestach nie trzeba dawać tak dużo venzaru no i ładnie hamuje jednoliścienne także można opóźnić zabieg z graminicydem

Edytowane przez john_deere7430
Opublikowano

A ile gramów boru dajecie dolistnie na buraki? Robiłem w piątek pierwsze dolistne dokarmianie borem, ok 220g/ha. Na pierwszym polu deszcz spadł jakoś 1,5h po zabiegu i tu myślę, że ok. Ale na drugim było to już tylko 50min - poprawić po deszczach np połową dawki?

Opublikowano
19 minut temu, wilkołak napisał(a):

U nas 10 g safari to tylko sapali blaszki liściowe rzepaku  i rosnie dalej, taki 1-2 pary liści właściwych

Dodajesz atpolan ? Ja do takich rzeczy byłem sceptycznie nastawiony ale akurat ten atpolan bio nawet 1l/ha robi ogromną robotę w działaniu na chwasty , do tego tak jak u mnie ida zawsze spore mieszaniny to substancje się nakładają i ładnie bierze , nigdy nie miałem problemu z rzepakiem w burakach 

Opublikowano
2 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Insert ten co jest z powrtwinem + dodaje technopyt

Spróbuj z atpolanem zrobić , w soji do corumu i basagranu też dodawałem dasha co jest w zestawie z corumem ale zabrakło mi i dodawałem atpolanu i różnica gołym okiem jest 

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, john_deere7430 napisał(a):

w soji do corumu i basagranu też dodawałem dasha co jest w zestawie z corumem ale zabrakło mi i dodawałem atpolanu i różnica gołym okiem jest 

Różnica na plus czy minus?i na czym polega ta różnica?

Edytowane przez witejus