Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dzięki. Robiłem wczoraj zabieg na śmietkę. 24h po zabiegu acetamiprydem robaczki będące w liściach jeszcze żyją po 24h - to normalne i zadziała po czasie czy coś poszło nie tak?

Opublikowano

W poniedziałek minie 14 dni po 3 zabiegu jak było sucho tak jest dalej , dobrze że wgl powschodzily bo 3 tyg od siewu leżały w suchej ziemi i czekały na deszcz … tylko pytanie po czym tak mocno oberwały ? Nakład herbicydów w krótkim czasie ? Nigdy nie miałem tylu zabiegów w buraku przy takiej malej fazie … wgl nigdy wiecej jak 3 zabiegi nie robiłem a w tym roku na bank pójdzie w tym tygodniu 4 …

1 zabieg doglebowy 1000g metamitronu 200g etufumesatu 150g lenacyl 0,3l tanaris 0,3l/ha , 0,5l atpolan soil max 

2 zabieg okolo 10 dni później (sucho doglebowka praktycznie 0 działanie ) 

700g metamitron 200g etufumesat 192g fenmedifan 50g lenacyl 0,2 tanaris ,5g safari 1l atpolan bio 

3 zabieg 8 dni po 2 identyczna mieszanina jak poprzedni

pytanie co teraz na 3 zabieg powtórka tylko bez tanarisu ? Chwastów praktycznie brak jedynie rzepak taki jak na zdjęciu wchodzi w fazę 1 pary właściwej , może opóźnić jeszcze kilka dni i podbić safari do 10g żeby ubić ten rzepak ??

IMG_9480.jpeg

Opublikowano

Zostaw ten rzepak, pojedyncze Ci zostaną i co, on nie powinien przerosnąć. Buraki oberwały i przez herbi i dodatkowo śmietka je ewidentnie ruszyła. Moim zdaniem za dużo lenacylu w pierwszym zabiegu.. jak burak w fazie liścieni -2lisci, ja dodawałem 50-75g w ostatnich latach.. w tym roku dałem po 100g ale burak był większy. 

Zrób teraz zabieg mikro, molibden cynk, siarczan mg, aminokwasy i florovit ogrodniczy i jakieś tanie npk. I bym zostawił i nie zaglądal do większych opadów deszczu bo bez wody co byś nie robił to tylko koszty... Rzepak jak już będziesz koniecznie chciał można pozniej potraktować, jeśli coś popada i burak odżyje. 

Opublikowano
Godzinę temu, skywalker89 napisał(a):

Zostaw ten rzepak, pojedyncze Ci zostaną i co, on nie powinien przerosnąć. Buraki oberwały i przez herbi i dodatkowo śmietka je ewidentnie ruszyła. Moim zdaniem za dużo lenacylu w pierwszym zabiegu.. jak burak w fazie liścieni -2lisci, ja dodawałem 50-75g w ostatnich latach.. w tym roku dałem po 100g ale burak był większy. 

Zrób teraz zabieg mikro, molibden cynk, siarczan mg, aminokwasy i florovit ogrodniczy i jakieś tanie npk. I bym zostawił i nie zaglądal do większych opadów deszczu bo bez wody co byś nie robił to tylko koszty... Rzepak jak już będziesz koniecznie chciał można pozniej potraktować, jeśli coś popada i burak odżyje. 

Tylko te 150g lenacylu było przed wschodowo także raczej by tak nie ruszyło buraka . Po wschodach zawsze max daje te 50g chyba że większe buraki to 100g .jest plan na dokarmianie ale jest sporo bardzo małych buraków i nie wiem czy jeszcze się z tym nie wstrzymam. Śmietki nie widać na burakach mszycy też narazie nie ma ale pewnie niedługo się pojawi i będzie trzeba zrobić . Jeszcze zostaje kwestia jednoliściennych które muszę już koniecznie zrobić tylko czekam na dwuliścienne i po tych zabiegach po 2/3 dniach chce wjechać z asahi i aminokwasami no i chyba do tego cały pakiet mikro poleci 

Opublikowano (edytowane)

Na co tanaris , dla mnie jakaś magia , za mało fendemifamu i 5 g safari to żadna dawka, chyba że ten tanaris zastepuje to

U mnie  

1l goltix

1l l powertwin, czyli po 200 etofumesat i fendimifam

12 g safari 

0,1 venzar

na drugi zabieg 

1 l goltix

1,03 powertwin

18 g safari

0,2 venzar , czysto zostały pojedyncze niedobite rzepaki, może je szkodnik zje tak jak w ostatnie lata, buraki schodzą się rządki na czarnej ziemi , na gline troche mniejsze, dwa zabiegi mikro juz poszły , jeszcze jeden , no i póżniej chwościk 3 razy, a na jedoliściene labrador 1 l, miejscami chwastnica , zresztą ten zabieg 23 zł netto

Edytowane przez wilkołak
Opublikowano
W dniu 30.05.2026 o 22:48, michal1993 napisał(a):

Dzięki. Robiłem wczoraj zabieg na śmietkę. 24h po zabiegu acetamiprydem robaczki będące w liściach jeszcze żyją po 24h - to normalne i zadziała po czasie czy coś poszło nie tak?

No jak zdechło, czy dalej problem?

Opublikowano

Wczoraj w nocy, w sumie to częściowo dziś poprawiłem deltametryną. Przejrzałem teraz z 10 liści i w sumie tylko w jednym znalazłem robaczka i może całkiem martwy to nie był ale dogorywał. Zobaczymy co będzie dalej

Opublikowano

Jak najszybciej mogę zrobić poprawkę  betup flo+ oblix  + goltix? 

Co prawda temat dotyczy buraka ćwikłowego ale ochronę robię taka samą. Mam plac gdzie musiałem bardzo opóźnić 2 zabieg bo pierwszy bardzo zahamował buraka i w tym miejscu komosa dostała drugą parę liści. Po 2 dniach niby trochę się wywineła i widać na niej przypalenia ale obawiam się że nie zginie. 

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, maniana napisał(a):

Jak najszybciej mogę zrobić poprawkę  betup flo+ oblix  + goltix? 

Co prawda temat dotyczy buraka ćwikłowego ale ochronę robię taka samą. Mam plac gdzie musiałem bardzo opóźnić 2 zabieg bo pierwszy bardzo zahamował buraka i w tym miejscu komosa dostała drugą parę liści. Po 2 dniach niby trochę się wywineła i widać na niej przypalenia ale obawiam się że nie zginie. 

Po dwóch dniach decydować się na poprawkę to moim zdaniem za wcześnie ja mam podobną sytuację i czekam jeszcze do 10 dni. I potem jak będzie trzeba poprawkę zrobię 

IMG_20260602_093046.jpg

Edytowane przez sawka71
Opublikowano

Pojawiła się u was mszyca w liściach ? U mnie na niektórych sztukach jest na razie parę sztuk niektóre trochę bardziej oblepione. W jakim momencie opryskać żeby się jej pozbyć?

Opublikowano
4 godziny temu, sawka71 napisał(a):

Po dwóch dniach decydować się na poprawkę to moim zdaniem za wcześnie ja mam podobną sytuację i czekam jeszcze do 10 dni. I potem jak będzie trzeba poprawkę zrobię 

IMG_20260602_093046.jpg

za 10 dni to bedziesz miał duzy problem z tą komosa, po 2-3 dniach jade połową dawki z poprzedniego zabiegu zabiegu i jest czysto oczywoscie jesli jest przerosnieta komosa

Opublikowano
17 godzin temu, michalsoft napisał(a):

Co polecacie na bodziszek ? Mam jedna działkę z nim . Evolution na jednoliścienne bedzie ok?

Tanaris 0.6 na ha

Opublikowano
1 godzinę temu, Skowron16 napisał(a):

Panowie planuję robić zabieg na jednoliścienne tym środkiem

https://rolno-ogrodniczy.pl/p27942,taurus-05-ec-5l.html?gad_source=1&gad_campaignid=17338761328&gclid=CjwKCAjwxITRBhBYEiwA6mZm7RvJVfGVLr_zsj6S1DuT4UQJlUPb0-IMZdHnGdcjuYmeJyORDzm_9xoCHisQAvD_BwE

Chcę dać 0,9l/ha nie będzie to za dużo. Buraki w różnych fazach wzrostu od 2 par liści a miejscami zaraz będą zakrywać rzędy  

Twoja dawka nie łapie się nawet w minimalnych widełkach. Faza buraka jest odpowiednia, można było pryskać zdecydowanie wcześniej. Pomyśl nad zmianą dawki, w tej formie nie wiem czy ten chwast chociaż przyhamuje. 

W dniu 3.06.2026 o 20:41, michalsoft napisał(a):

Co polecacie na bodziszek ? 

Tanaris

Opublikowano

Mogę się mylić ale Benevia nie ma rejestracji w buraku . A nawet gdyby miała, to dawka 125ml jest zdecydowanie za mała żeby zwalczyć cokolwiek.

4 godziny temu, Camry napisał(a):

Pro beet - jakieś opinie , doświadczenie już macie?

Nie wiem jak wygląda skuteczność, ale jeżeli chodzi o cenę to wolałbym w tych pieniądzach złożyć sensowny zabieg, a nie polegać na zapobiegawczym działaniu które kosztuje 0k. 140-170zł/ha. Środek działa jako typowe t0/t1 w bardzo wczesnych fazach. Znam kilka osób które stosowało ten produkt, ale nikt nie powie ci jednoznacznie czy to działa czy nie. Znajomy która zostawił ,,kontrolkę,, nie widział różnicy. Ale w zeszłym roku nie było problemu z chwościkiem więc może środek nie miał jak się wykazać. Osobiście wolę zastosować miedź systemiczną lub siarkę z miedzią jeżeli chodzi o zapobiegawcze działanie.