Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

na duży ostrożen dawałem 0,2 a potem 0.4 lontrela w burakach. Wykasowało go. Wydaje mi się że ostrożeń jest najbardziej podatny na chlopyralid. 

Samego tribenurenu poszło 2 razy po 30g na ostrożeń w słoneczniku i tylko delikatnie liście mu zbielały. Występował placowo to ręcznym opryskiwaczem go kasowałem .

Opublikowano

Prosiłbym o podpowiedź. Pierwszy rok mam styczność z burakami. Tydzień temu w nocy spadło 3l deszczu i zrobiłem pierwszy zabieg odchwaszczania. Glotix titan 2l/ha, power twin 1l/ha cyperkil 50ml/ha i atpolan 1,8l/ha. We wtorek spadło 12litrów deszczu. Chwasty te co były padły. Nowych nie ma ale znajduję takie jakby pozawijane sztuki. Niby nie ma na nich żadnych robaszków, jedynie przy jednym były mrówki. Trzeba to zrobić insektycydem czy po prostu poczekać i znowu dodać do chwastów? Pogoda na zabieg bardzo różna - wieje, czasem coś pokropi. Zabieg na chwasty miałem powtórzyć pewnie ok  niedzieli. Macie jakieś sugestie jak do tego podejść?

20260514_185038.jpg

20260514_185041.jpg

Dalsze zdjęcia 

20260514_184751.jpg

20260514_184747.jpg

I kolejne ... Te najbardziej zwinięte to pojedyncze sztuki

20260514_182449.jpg

20260514_182456.jpg

Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, michal1993 napisał(a):

Prosiłbym o podpowiedź. Pierwszy rok mam styczność z burakami. Tydzień temu w nocy spadło 3l deszczu i zrobiłem pierwszy zabieg odchwaszczania. Glotix titan 2l/ha, power twin 1l/ha cyperkil 50ml/ha i atpolan 1,8l/ha. We wtorek spadło 12litrów deszczu. Chwasty te co były padły. Nowych nie ma ale znajduję takie jakby pozawijane sztuki. Niby nie ma na nich żadnych robaszków, jedynie przy jednym były mrówki. Trzeba to zrobić insektycydem czy po prostu poczekać i znowu dodać do chwastów? Pogoda na zabieg bardzo różna - wieje, czasem coś pokropi. Zabieg na chwasty miałem powtórzyć pewnie ok  niedzieli. Macie jakieś sugestie jak do tego podejść?

20260514_185038.jpg

20260514_185041.jpg

Dalsze zdjęcia 

20260514_184751.jpg

20260514_184747.jpg

20260514_182449.jpg

20260514_182456.jpg

Myślę że ta zupa plus duży opad (doszło do korzonków) i roślina musi odchorować. Przy mszycy tak podobnie wygląda ale tu nie widać. Z kolejnym zabiegiem na maksa bym zaczekał. Też mam podobnie.

IMG_20260510_132343.jpg

Edytowane przez sawka71
Opublikowano
18 godzin temu, michal1993 napisał(a):

20260514_185038.jpg

20260514_185041.jpg

Dalsze zdjęcia 

20260514_184751.jpg

20260514_184747.jpg

20260514_182449.jpg

20260514_182456.jpg

Normalna reakcja na metamitron przejdzie im

Opublikowano
10 godzin temu, sawka71 napisał(a):

Myślę że ta zupa plus duży opad (doszło do korzonków) i roślina musi odchorować. Przy mszycy tak podobnie wygląda ale tu nie widać. Z kolejnym zabiegiem na maksa bym zaczekał. Też mam podobnie.

IMG_20260510_132343.jpg

9 godzin temu, wilkołak napisał(a):

Niema co narzekać , ważne że chwasty nie rosną , będą rosły

4 godziny temu, Mohyl napisał(a):

Normalna reakcja na metamitron przejdzie im

Dziękuję Panowie za podpowiedzi. Kolejny zabieg mam ułożony z:
- power twin 1l/ha
- goltix titan 2l/ha
- faworyt 0,2l/ha
- karate zeon ( dawka z etykiety)
- atpolan 1,5l/ha

Może tak zostać? Dziś od zabiegu minęło 8 dni. Popaduje, nowych chwastów nie widać. Można poczekać do momentu aż zaczną pojawiać się nowe chwasty? Jaka może być maksymalna przerwa między zabiegami?

Opublikowano
6 minut temu, michal1993 napisał(a):

- power twin 1l/ha
- goltix titan 2l/ha
- faworyt 0,2l/ha
- atpolan 1,5l/ha

Może tak zostać? Dziś od zabiegu minęło 8 dni. Popaduje, nowych chwastów nie widać. Można poczekać do momentu aż zaczną pojawiać się nowe chwasty? Jaka może być maksymalna przerwa między zabiegami?

czekam obserwuj jak beda wychodzi nowe, 14-16 dni bywało odstępu. venzar 0,1 mógłbyś dodać 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, wilkołak napisał(a):

Tak długo aż pojawią się chwasty, jak dobrze zguneły to miedzy 2 a 3 tyg nawet moze byc przerwa

2 minuty temu, Mateusz1q napisał(a):

czekam obserwuj jak beda wychodzi nowe, 14-16 dni bywało odstępu. venzar 0,1 mógłbyś dodać 

Dziękuję. Pierwszy rok w tej uprawie to muszę nabrać doświadczenia. A często słyszałem, że odstępy między zabiegami max 10 dni i to trzeba przestrzegać dość mocno i tak wolę dopytać, bo widzę, że  Panowie macie duże doświadczenie. Pozdrawiam 

Opublikowano
Godzinę temu, michal1993 napisał(a):

- power twin 1l/ha
- goltix titan 2l/ha
- faworyt 0,2l/ha
- atpolan 1,5l/ha

Ja dałbym 1,5 max goltix .

Na etykiecie masz 2 l solo po siewie na wilgotną glebę, a do zupy to mi  osobiście wydaje się sporo.

Będzie zielsko to pryskasz wiadomo chwasty muszą mieć liścienie lub 1 pare liści.

Pomocą jest chatGPT zdjęcia możesz wrzucić pogadać uzasadni wytlumaczy😁

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, sawka71 napisał(a):

Na etykiecie masz 2 l solo po siewie na wilgotną glebę, a do zupy to mi  osobiście wydaje się sporo.

Będzie zielsko to pryskasz wiadomo chwasty muszą mieć liścienie lub 1 pare liści.

Nie zawsze, sam próbowałem to nie zawsze dobrze podpowie co do oprysków. Co do goltix to nie trzeba się go bać nawet w górnych dawkach 😉

W dniu 14.05.2026 o 19:15, michal1993 napisał(a):

20260514_185038.jpg

20260514_185041.jpg

Dalsze zdjęcia 

20260514_184751.jpg

20260514_184747.jpg

20260514_182449.jpg

20260514_182456.jpg

Normalna reakcja. Trochę dużo atpolan. Spokojnie możesz dawkę zmniejszyć.

1 godzinę temu, michal1993 napisał(a):

- power twin 1l/ha
- goltix titan 2l/ha
- faworyt 0,2l/ha
- atpolan 1,5l/ha

Dołoż venzar i zmniejsz goltix.  Poczekaj aż chwasty się pokażą i od razu atakuj. Na gołą ziemię zabieg ma sens, ale wtedy bez środków typowo nalistnych parzących. Ja praktykuje 10-14 dni po zabiegu. przeważnie po 10 dniach wykonuje kolejny. Chociaż dużo zależy od warunków. to ostatni zabieg?

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano
1 godzinę temu, sawka71 napisał(a):

Dzięki. Przemyślę. Co do chataGPT - Nie odważyłbym się pytać chatGPT w jednak takiej ważnej sprawie. Tym bardziej, że jednak nie znam tematu. Nie raz czytałem sobie coś w tematach mi znanych i jednak troszkę mijał się z prawdą.

Godzinę temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Normalna reakcja. Trochę dużo atpolan. Spokojnie możesz dawkę zmniejszyć.

Dołoż venzar i zmniejsz goltix.  Poczekaj aż chwasty się pokażą i od razu atakuj. Na gołą ziemię zabieg ma sens, ale wtedy bez środków typowo nalistnych parzących. Ja praktykuje 10-14 dni po zabiegu. przeważnie po 10 dniach wykonuje kolejny. Chociaż dużo zależy od warunków. to ostatni zabieg?

Co do atpolanu i większej dawki - komosa miejscami miała 8 liści a generalnie było mega sucho. Brak opadów przed dłuższy czas. Spadło 3 litry i jechałem na jeszcze miejscami wilgotne rośliny i stąd podwyższenie dawki. Co do Venzaru - chlopyralid też dawać w tej mieszaninie? Ogólnie nie mam Venzaru w powiedzmy dawce ułożonej, bo to układała mi Pani ze sklepu i po rozmowie z jakimi chwastami walczę dostałem Faworyt. Generalnie problem był głównie z komosą na jednej działce a na drugiej z rzodkwią... Kiedy zrobię zabieg - ciężko powiedzieć, ciężko o okienko. Zasugeruję się podpowiedziami, które dostałem w tym  temacie. Co do pytania czy to ostatni zabieg? Powiem tak - ciężko wyczuć, prawdopodobnie tak. Pani ze sklepu mówiła, żeby zobaczyć efekty po drugim i może już starczy. Środków nie mam kupionych jeszcze. Jednoliścienne planuję zabieg brzeżny. Przy graniach jest coś, dalej czysto.

Opublikowano
3 minuty temu, michal1993 napisał(a):

Dzięki. Przemyślę. Co do chataGPT - Nie odważyłbym się pytać chatGPT w jednak takiej ważnej sprawie. Tym bardziej, że jednak nie znam tematu. Nie raz czytałem sobie coś w tematach mi znanych i jednak troszkę mijał się z prawdą.

Co do atpolanu i większej dawki - komosa miejscami miała 8 liści a generalnie było mega sucho. Brak opadów przed dłuższy czas. Spadło 3 litry i jechałem na jeszcze miejscami wilgotne rośliny i stąd podwyższenie dawki. Co do Venzaru - chlopyralid też dawać w tej mieszaninie? Ogólnie nie mam Venzaru w powiedzmy dawce ułożonej, bo to układała mi Pani ze sklepu i po rozmowie z jakimi chwastami walczę dostałem Faworyt. Generalnie problem był głównie z komosą na jednej działce a na drugiej z rzodkwią... Kiedy zrobię zabieg - ciężko powiedzieć, ciężko o okienko. Zasugeruję się podpowiedziami, które dostałem w tym  temacie. Co do pytania czy to ostatni zabieg? Powiem tak - ciężko wyczuć, prawdopodobnie tak. Pani ze sklepu mówiła, żeby zobaczyć efekty po drugim i może już starczy. Środków nie mam kupionych jeszcze. Jednoliścienne planuję zabieg brzeżny. Przy graniach jest coś, dalej czysto.

Później rzucę okiem na to jak wygląda temat, jak coś to możesz też na priv pisać będzie szybciej odpowiedzieć. 

Co do takich szybkich wniosków: To że podniosłeś atpolan nie pomogło w zwalczaniu tej komosy którą już przespałeś. Atpolan jest agresywnym adiuwantem, ale w tym przypadku dawka 1,2-1,5 zrobiła by to samo co dawka 1,8. Przecież chlopyralid masz już w faworycie więc nie dokładaj kolejnego. Pani ci doradziła faworyt na komosę i rzodkiew? Kup pani od razu konkretne narzędzia do odchwaszczania bo faworyt nie łyknie ani komosy, ani rzodkwi.  Skoro miałeś wilgoć to już w drugim zabiegu można spokojnie dorzucić venzar, a w 3 zabiegu to już obowiązkowo. Na pewno będzie konieczny. Jeżeli nie masz ostrożnia to odłóż ten faworyt ,chyba że masz zachwaszczenie tego typu chwastem to zostaw.  Goltix spuść trochę z dawki jeżeli dołożysz venzar. I zmień panią od oprysków bo podaje środek który nie dotyka chwastów wymienionych na twoim polu. Jeżeli nie masz mocnego zachwaszczenia a warunki mają się poprawić to odczekaj chociaż te 4 dni do pełnych 12 dni po 1 zabiegu. Zabieg dość mocny, a buraki odczuwają każdy zabieg. Obserwuj komosę i nie bój się dołożyć powertwinu jeżeli znacząco ucieknie.

Opublikowano

Dziękuję za poradę. Myślę, że Pani od oprysków nie można niczego zarzucić. Komosę i rzodkiew położył pierwszy zabieg i doskonale o tym wiedziała. Pytała z jakimi chwastami walczę i generalnie na tej podstawie dostałem Faworyt. Dziwił mnie trochę brak Venzaru, o którym często słyszę ale że  tak powiem w tym sklepie zaopatruję się pewnie z 8 lat - jeszcze się nie zawiodłem. Wiem, że faworyt zawiera chlopyralid - po prostu tak zamiennie napisałem. Chodziło mi o to czy ma iść Venzar i Faworyt razem?

Opublikowano

Nie doradziła dobrze bo faworyt zwalcza głównie ostrożnie i rdesty a nie wspomniałeś nawet słowem o tych chwastach. dodatkowo nie dołożyła venzaru gdzie przy drugim zabiegu i takiej dawce goltix spokojnie można go zastosować. Jeżeli nie masz problemu z chwastami które wymieniłem to faworyt bez sensu. Pierwszy zabieg położył chwasty ale patrząc na ilość liści w komosie można go było zrobić dużo wcześniej i mniejszymi dawkami.

• chaber bławatek
  • dymnica pospolita
  • maruna bezwonna
  • ostrożeń polny
  • psianka czarna
  • rdest plamisty
  • rumian polny
  • starzec zwyczajny [1]
Opublikowano

w jakiej fazie buraka konczycie przewaznie zabiegi na chwasty? burak taki sobie na razie i jestem przed trzecim zabiegiem a nie jest nawet w połowie miedzyrzedzi a niektore niedawno wyszły. zabieg typowo aby dobic rzepak i sie zastanawiam czy nie bedzie zachwaszczenia wtornego choc ostatnio dosc wilgotno i ogolnie goltixu pojdzie jakies 4.5 l na hektar wiec nie powinien juz puscic chwastow

Opublikowano
7 godzin temu, jarekvip99 napisał(a):

w jakiej fazie buraka konczycie przewaznie zabiegi na chwasty? burak taki sobie na razie i jestem przed trzecim zabiegiem a nie jest nawet w połowie miedzyrzedzi a niektore niedawno wyszły. zabieg typowo aby dobic rzepak i sie zastanawiam czy nie bedzie zachwaszczenia wtornego choc ostatnio dosc wilgotno i ogolnie goltixu pojdzie jakies 4.5 l na hektar wiec nie powinien juz puscic chwastow

Czas pokaże jak wyrośnie będziesz się martwił jedno jest pewne lepiej poprawić niż coś zostawić bo potem tylko wyrywanie.

Opublikowano

Jak myślicie 0,2 lontrelu dołożone do zabiegu przy wschodzących burkach (faza liścieni /1 para właściwych ) będzie okej czy za mocno dostaną ? Ogólnie idzie 1l metamitronu 1,2l fenmedifanu 0,4 etufumesatu , 0,1 venzar , 0,2 tanaris , 5g safari 1l atpolanu bio 

Opublikowano
Godzinę temu, john_deere7430 napisał(a):

Jak myślicie 0,2 lontrelu dołożone do zabiegu przy wschodzących burkach (faza liścieni /1 para właściwych ) będzie okej czy za mocno dostaną ? Ogólnie idzie 1l metamitronu 1,2l fenmedifanu 0,4 etufumesatu , 0,1 venzar , 0,2 tanaris , 5g safari 1l atpolanu bio 

zmniejsz lontrel do 0,1 i podnieś safari do 10 g

Opublikowano

U mnie ludzie jeszcze przesiewają buraki. Większość plantacji siana w kwietniu albo przesianą albo obsada w granicach 50 proc. 

Skorzystali Ci co pościeli pod koniec marca . Do tego Szarek komornik dziesiątkuje plantacje młode susza niesamowita i przymrozki. 

Opublikowano
34 minuty temu, Damianek20 napisał(a):

U mnie ludzie jeszcze przesiewają buraki. Większość plantacji siana w kwietniu albo przesianą albo obsada w granicach 50 proc. 

Skorzystali Ci co pościeli pod koniec marca . Do tego Szarek komornik dziesiątkuje plantacje młode susza niesamowita

W którym rejonie szarek tak szaleje?