Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Na pograniczu Hrubieszowa i Zamościa 

Wczoraj w pułapkach było ich 10 sztuk.

Przed chwilą spadł deszcz wydawało się że dość mocny. Ubrałem się i wyszedłem na buraki bo mam przy domu. 2 cm tylko przemokło reszta popiół. 

Opublikowano
3 godziny temu, wilkołak napisał(a):

5 g safari nic nie daje 10 g to minimum

10g nie zaszkodzi na wschodzące siewki ? Zawsze dodawałem do 2 zabiegów po 10-12g ale to już tak minimum na 4 liście 

Opublikowano

Wiekszym bardziej szkodzi bo wieksza powierzchnia liścia ,na drugi to 17-20 , chyba że są tylko w fazie liścieni, u mnie po pierwszym nigdy ich nie załatwi na dobre

Opublikowano
10 minut temu, wilkołak napisał(a):

Wiekszym bardziej szkodzi bo wieksza powierzchnia liścia ,na drugi to 17-20 , chyba że są tylko w fazie liścieni, u mnie po pierwszym nigdy ich nie załatwi na dobre

U mnie nigdy nie było potrzeby używania wyższych dawek bo zawsze czysto , kiedyś obiło mi się o uszy że ktoś 25g Safari spalił buraki i ciekawe czy były w siewce czy jednak więcej tego poszło jak 25g 

Opublikowano
38 minut temu, john_deere7430 napisał(a):

U mnie nigdy nie było potrzeby używania wyższych dawek bo zawsze czysto , kiedyś obiło mi się o uszy że ktoś 25g Safari spalił buraki i ciekawe czy były w siewce czy jednak więcej tego poszło jak 25g 

To ktoś cię nieźle zbajerowal. Taka dawka nie spali buraków Chyba że w pierwszym zabiegu.

Opublikowano
10 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

To ktoś cię nieźle zbajerowal. Taka dawka nie spali buraków Chyba że w pierwszym zabiegu.

No bo właśnie była mowa o wschodzących burkach 

Opublikowano
17 godzin temu, wilkołak napisał(a):

5 g safari nic nie daje 10 g to minimum

i tu się zdziwisz bo przy 5g na ha gorczyca pada od razu w fazie liścieni

Opublikowano
3 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Jeżeli ktoś zastosował 25 g safari na wschodzące buraki to nie wiem czy jest sens w ogóle rozmawiać z taką osoba 

Pierwszy rok wtedy siałem także już dawno to było ale była mowa o plantacji koło 60 ha i był tam duży problem z rzepakiem który przerósł bo też była zimna wiosna przymrozki i opóźnili mocno zabieg dlatego taka dawka poszła no i się przejechali 

Opublikowano

Nieistotne, burak nie jest w stanie przetrzymać takiego zabiegu w takiej fazie , pytanie czy mieszanina czy solo, jeżeli saf szedł solo to może był cień szansy. Wiem z czym to się je bo zwalczałem rzepak większy od buraka i dało radę to zrobić, ale do tematu trzeba podejść z głową. Saf w połączeniu z wysokimi temperaturami ma bardzo mocne działanie.

Opublikowano
W dniu 15.05.2026 o 22:29, ŻakowskiSławomir napisał(a):

Nie doradziła dobrze bo faworyt zwalcza głównie ostrożnie i rdesty a nie wspomniałeś nawet słowem o tych chwastach. dodatkowo nie dołożyła venzaru gdzie przy drugim zabiegu i takiej dawce goltix spokojnie można go zastosować. Jeżeli nie masz problemu z chwastami które wymieniłem to faworyt bez sensu. Pierwszy zabieg położył chwasty ale patrząc na ilość liści w komosie można go było zrobić dużo wcześniej i mniejszymi dawkami.

• chaber bławatek
  • dymnica pospolita
  • maruna bezwonna
  • ostrożeń polny
  • psianka czarna
  • rdest plamisty
  • rumian polny
  • starzec zwyczajny [1]

No też mi to nie pasowało  tak do końca. Rdest się pojawił, w małej ilości ale się pojawił. No co tam, debiut w uprawie, przecież nie będę stał w sklepie i czytał każdej etykiety itd czy na pewno to idealnie pasuje u mnie. Co do terminu zabiegu to akurat dość złożona sprawa, sucho, przymrozki, wiatry...   A tej dużej komosy to może było na 10% powierzchni. 

Opublikowano
3 godziny temu, Bolek96 napisał(a):

i tu się zdziwisz bo przy 5g na ha gorczyca pada od razu w fazie liścieni

Ale rzepaki przy pierwszym oprysku niektóre mają 3 liście, jakby patrzeć na rzepaka w fazie liścieni i pryskać , to 5 zabiegów by trzeba, jak suchy rok jest

Opublikowano

Mam na jednej działce problem z ostrożniem można na buraki co dopiero powychodziły wrzucić 0,2/0,3 lontelu czy poczekać na liście właściwe żeby im nie zaszkodzić ? Nigdy nie dodawałem lontrelu do zabiegów w tak małej fazie buraka w sumie to kilka lat temu raz dodawałem Lontrel ale to już w 3 ostatnim zabiegu to buraki miały 8-10 liści 

Opublikowano
15 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał(a):

0,10-0,15. bezpieczniej byłoby poczekać i dołożyć dawkę do właśnie 0,2-0,3

Najgorzej bo już ten ostrozen spory jest normlanie czekałbym aż burak będzie większy ale tak to jest jak ponad 3 tygodnie od siewu nie spadła kropla deszczu i teraz dopiero zaczęły wschodzić …

Opublikowano (edytowane)

tak

Godzinę temu, john_deere7430 napisał(a):

Najgorzej bo już ten ostrozen spory jest normlanie czekałbym aż burak będzie większy ale tak to jest jak ponad 3 tygodnie od siewu nie spadła kropla deszczu i teraz dopiero zaczęły wschodzić …

na pewno dawka 0,2-0,3 je mocno przyhamuje[ o ile nie zlikwiduje], ja osobiście bym zmniejszył te dawkę o połowę jeżeli faktycznie się pali. Chociaż w takich warunkach często zaleca się przerzucenie lenacylu na t2 i zwiększenie dawki.

Edytowane przez ŻakowskiSławomir
Opublikowano
4 godziny temu, wilkołak napisał(a):

Wysiany mocznik, spadło na niego 47 mm, przez 36 godzin

woow, super trafione 😮

ale też super ilość wody ogólnie na wszystkie roślinki,
u nas w sobotę 12l spadło