Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, alfa napisał:

Z polem tak decyzja rolnika co z nim robi ale lasy nawet prywatne powinny być bardziej pilnowane przez rząd jak 20 25  lat temu żeby nie było samowoli czy przypadków że 3 stron las na polu bo chlop tak chciał i wyciął. Kara i to potężna za takie coś a tego z nadleśnictwa co w łapę wziął wywalić z roboty 

Na ciebie powinni nałożyć kare za korzystanie z internetu tego co wypisujesz następny pisowiec 

Opublikowano
1 godzinę temu, Pafnucy napisał:

Tylko problemy przez te lasy. Dziki rozniosły asf, łosie lezą z nich pod koła... Jedyny plus to to, że jagodzianki przy lasach pracę mają. 😁

U nas lasów mało, a zwierzyny dużo. To wina myśliwych, bo za mały odstrzał prowadzą, i jeszcze paśniki stawiają. 

Opublikowano
26 minut temu, Leszy napisał:

U nas lasów mało, a zwierzyny dużo. To wina myśliwych, bo za mały odstrzał prowadzą, i jeszcze paśniki stawiają. 

Odstrzał jaki ma być decyduje minister i nadleśnictwo myśliwi dostają plan i wykonują więcej nie mogą 

Opublikowano
33 minuty temu, Leszy napisał:

U mnie 600ha lasu na wsi jest ale naszczescie mam daleko pole od tego lasu ale łosie chodzą czasem spacerują mi po polu No i sarny 

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam trochę kaski ze spadku i chce zainwestować w ziemię jakie pola byście doradzali na razie kupuje kawałki od 4ha w jednym kawałku i regularnym kształcie patrzę też na dojazd na razie kupione wszystkie przy drogach asfaltowych i klasa od 3 do 5 na co jeszcze zwracać uwagę ale powiem wam też że w tym roku mało ogłoszeń i chętnych do sprzedaży.Na razie kupuje od 50tys do 60tys za hektar.

Edytowane przez czarek19787
Opublikowano

Wygląda na to że się dogadam w cenie 60 tyś., 1 ha dojdzie, tylko musi działkę podzielić żeby siedlisko zostawić sobie. Ostatnio nawet gość z sąsiedniej wioski zagadał że będzie w 2024 sprzedawać ponad 4 ha, kuźwa teraz to już śmieszny bamber ze mnie. 

Opublikowano

Za ile mogę kupić 0,8 ha przy drodze krajowej 16 m szer i coś 500 m długa, klasa 6. Działka ugór jest trochę samosiewów sosen i dęba w sumie do 10 kubików. Działka jest w terenie zabudowanym tzn przez szerokość od drogi biegnie linia elektr. i wodociąg. Działka sąsiaduje z moimi gruntami.

Opublikowano (edytowane)

U mnie temat zamknięty działka kupiona w większości 3 klasa, kilka arów 2 i 4 klasy. Cena tak jak była ustalona 60 tyś. zł/ha + notariusz po mojej stronie. W sumie po podziale jest ponad ha ale niestety do uprawy zostaje trochę mniej - rowy. Kształt nieregularny o tyle dobrze że odległość 400 m. 

Edytowane przez Norman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)

Cena jak najbardziej ok według mnie. Wiadomo zależy od lokalizacji, ilość ofert sprzedaży, głodu ziemi. U mnie w okolicy ostatnio było coś około 10 ha w kilku kawałkach z tego co słyszałem klasa 3-5 (pewnie 3-6) cena ponoć doszła do 65 tyś zł/ha lub 68 ale za bardzo się nie interesowałem, czy sprzedana to do końca też nie wiem, ponoć ktoś zaliczkował i ma kupić do końca roku. Jest też oferta w cenie 47 ale słabsza, trochę podmokłe z rowem i jakimś drobnym zadrzewieniem - od dłuższego czasu brak chętnych do kupna.

@czarek19787Niech teraz wysokie plony Ci się rodzą na nowo kupionej działce.

@malorolny121u Ciebie może inna lokalizacja, jaka klasa jak i kawałki jak 6 to że po 30 tyś. nie ma co się dziwić.

Edytowane przez Norman
Opublikowano
18 minut temu, malorolny121 napisał:

Jaka tam dobra cena. Nie daleko mnie wystawione jest 12 ha  z budynkami za 385 tys i juz 2 miesiace wisi ogloszenie na olx i brak zainteresowania .

Lokalizacja? Chociaż w przybliżeniu. 

Opublikowano

W moich stronach to nawet dzierżawę ciężko coś trafić w normalnej cenie a te 7ha to miałem farta bo klientka się nie ogłaszała a dotarłem do niej przypadkiem myśle że jakby dała ogłoszenie to by po 70 tys za hektar wzięła.Tak wogóle to już trochę lat mam prowadzę gospodarstwo rolne i działalność gospodarczą i tak z perspektywy lat widzę że inwestycja w ziemię rolną to jedna z lepszych inwestycji jaką można zrobić żadne mieszkania,działki budowlane,lasy,złoto,waluty miałem to wszystko i uważam i żałuje że wcześniej nie kupowałem ziemi rolnej .Gruntów nie doprodukują jeść ludzie muszą a ludzi przybywa a ziemi coraz mniej,jak ktoś ma kasę to kupić dać w dzierżawę a chętnych full wziąść dopłaty i takie 50ha myśle że spoko dochód z dzierżawy i dopłat a wartość ziemi też utrzymuje inflacje i zwiękrza wartość takie to moje przemyślenia co wy na to.

Mam swojej ziemi 55 ha i chce dokupić do 100ha i wszystko pójdzie w dzierżawę i myślę że to mi da godną emeryturę wolę to jak te mieszkania na wynajem gdzie lokator ma większe prawa jak właściciel i ciągłe problemy działki budowlane może też spoko inwestycja ale jednak tu nikt ich nie wydzierżawi w złoto też raczej nie wieżę a w waluty to już wogóle inflacja zjada je szybko tak więc ziemia .

Las jakiś kawałek też warto mieć ja mam 5 ha i teraz mam wszystkich gdzieś zrobiłem w tym roku przecinkę i na 3 lata opału jest myślę że trochę tego lasu to też spoko inwestycja.

A jeszcze lepsza inwestycja to chyba nasza wiedza u mnie syn miał korepetycje z matematyki szkoła średnia i płaciłem 100zł za godzinę i jeszcze pani się krzywiła że mało tak samo było z korkami z Angielskiego i powiem wam ich też inflacja nie zje i zawsze będą zarabiać na korkach i chętnych mają dużo bo w szkołach to raczej nic nie uczą a ludzie chcą kształcić dzieci.

• Like 1
Opublikowano

Ja już oddałem swoje w dzierżawę, biorę dopłaty i 1000zł czynszu, nieraz wpada suszowe i oczywiście faktury za ON wypalony na mojej ziemi dwa razy w roku w zębach przynoszą, to wszystko za IV-V klasę. Tak, tak będą ustawiać się w kolejce, aby pan i władca dał im swoje 100ha łaskawie obrobić.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

@pedro2 @Bercik92 i inni z okolicy
Wiszowate od was daleko? Koleżanka z pracy będzie za jakieś parę lat ziemię sprzedawać to będzie kilka ha do wzięcia. 

Tylko że sporo zostało zalesione kilkanaście lat temu. 

Edytowane przez konteno
Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał:

@pedro2 @Bercik92 i inni z okolicy
Wiszowate od was daleko? Koleżanka z pracy będzie za jakieś parę lat ziemię sprzedawać to będzie kilka ha do wzięcia. 

Tylko że sporo zostało zalesione kilkanaście lat temu. 

Wszelki duch 🙄 gdzieś Ty się podziewał. 😉 I daleko i nie. Na zakup ziemi za daleko...