Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 18.12.2024 o 20:47, Agrest napisał(a):

Tak, ale jak mam oddać oszczędności dekretem na armię, to wolę akt. Może będzie coś wart i w przyszłości.

Że jak? O co chodzi z tym dekretem?

Co do mieszkań, nic nie będzie tanieć. Internet to tylko źródło fake newsów. Podzwońcie do byle jakiego dewelopera w Warszawie, żadnych obniżek to ja tam nie widzę. 

Ziemia tak samo, będzie jeszcze droższa.

Opublikowano

A co? Wystraszyłeś się?🤭

W zasadzie o nic. Twoje pieniądze są bezpieczne😜

Opublikowano

Paanie, piniądz rzecz nabyta 😜

1 minutę temu, piotrp88 napisał(a):

Taka fantastyka, równie dobrze mogą zrobić jakąś kolejną reformę rolną.

Nie ma przecież państwowych ziem. Jedynie mogą podnieść podatki, że będziesz zmuszony sprzedać. Ale to ja myślę, że to już by się skończyło jak w 89.

* tzn. są państwowe, ale nie ma ich dużo względem ogółu.

Opublikowano
2 godziny temu, toooomaszewski napisał(a):

Paanie, piniądz rzecz nabyta 😜

Nie ma przecież państwowych ziem. Jedynie mogą podnieść podatki, że będziesz zmuszony sprzedać. Ale to ja myślę, że to już by się skończyło jak w 89.

* tzn. są państwowe, ale nie ma ich dużo względem ogółu.

Właśnie szykuje się nowy ETS 3.

W Danii będzie podatek od krowy. Są już sygnały, że UE ma pomysł na podatek dla rolnikow którzy "zanieczyszczaja" nawozami grunty rolne...

Wystarczy kilka ustaw i rynek ziemii i całe rolnictwo mocno wyhamuje...

Cała ta reforma rolna co zabrała po wojnie własność rodzin szlacheckich to też była  kradzież. Powinny te  majątki oddane bezplatnie w jakiejs czesci ,w latach 90, a nie,że spadkobiercy mieli prawo pierwokupu "skradzionego przodkom" majątku za często dosc duze pieniadze.

Opublikowano

Co było to wiemy a co będzie to nie wiemy moim zdaniem rolnictwo będzie niszczone urzędników kole w oczy jak rolnik jedzie fajnym ciągnikiem,bierze dopłaty itp lepiej jak te pieniądze pójdą na nowe stanowiska urzędnicze,nagrody,premie itp.Różnie to może być z tą ziemią i czy będzie drożeć z mieszkaniami to myśle że w dużych miastach będzie popyt ale w małych miejscowościach to jest już ich zdecydowanie za dużo i już nie ma co znimi robić wynajmować nie polecam przy tym prawie.

• Haha 1
Opublikowano

U mnie w powiatowym mieście 10 tys. mieszkańców stawiają od ubiegłego roku pierwszy nowy blok od lat 90tych. Wszystkie mieszkania są wykupione, a odbiór w 2025 czy 26. Także nie powiedziałbym, że w małych miastach nie ma popytu. Bardziej podaży brak.

Druga sprawa, ja nie wiem czego urzędnicy mają zazdrościć chłopom? Roboty? Maszyn? 😂 Przestań.

• Like 2
Opublikowano

Panowie pytanie

Jak widzicie temat

Zadatek za ziemię dany praktycznie 3 lata temu w wysokosci połowy wartości,spisana umowa przedwstępna. Cena na czasy dzisiejsze bardzo atrakcyjna. Notariusz twierdzi że kowr się wyebie. Kolejna sprawa to kupujący chce tylko i wyłącznie gotówkę co nie stanowi dla mnie problemu ale.....

Dowiedziałem się że ma komornika i teraz jak to będzie wyglądało jeśli kowr się wyebie? Kasę dostanę ja czy sprzedający?

Jak byście widzieli przejście własności na mnie w inny sposób niż zakup?

Opublikowano

Ziemia nie jest zajęta.

Sprzedający nie godzi się na zawyżenie ceny bo obawia się pewnych rzeczy 

W zasadzie nie jest to komornik tylko urząd skarbowy 

Z de minimis i tak nie skorzystam bo akt musi być podpisany do końca tego roku 

Opublikowano
6 minut temu, soltys48 napisał(a):

Panowie pytanie

Jak widzicie temat

Zadatek za ziemię dany praktycznie 3 lata temu w wysokosci połowy wartości,spisana umowa przedwstępna. Cena na czasy dzisiejsze bardzo atrakcyjna. Notariusz twierdzi że kowr się wyebie. Kolejna sprawa to kupujący chce tylko i wyłącznie gotówkę co nie stanowi dla mnie problemu ale.....

Dowiedziałem się że ma komornika i teraz jak to będzie wyglądało jeśli kowr się wyebie? Kasę dostanę ja czy sprzedający?

Witaj, pytanie, w umowie przedwstępnej nie było wpisanej daty zawarcia umowy głównej?

Na jakiej podstawie niby kowr się wj***e według notariusza?

Jeżeli kowr to przejmie, to niestety ale zapłaci sprzedającemu i pytanie czy dobrowolnie sprzedający Ci zwróci kasę.

4 minuty temu, soltys48 napisał(a):

W zasadzie nie jest to komornik tylko urząd skarbowy 

Nie wiem o co tam biega, ale normalnie co ma urząd US do takiej czy innej ceny.

3 minuty temu, toooomaszewski napisał(a):

To spisać akt i tyle w temacie. Masz tą umowę przedwstępną sprzed 3 lat i w razie czego tym się zasłaniać.

Ale przed kim miałby się zasłaniać, najwyżej sądami, bo nie kowrem.

Opublikowano

Było zapisane że do końca tego roku

Jak co ma US? Będzie widział jego DOCHÓD i zacznie mocniej cisnąć jeśli tak to można nazwać 

Wg notariusza cena jest bardzo niska i kowru nie będzie interesowało kiedy był zadatek.

Sprzedający więcej niż pewne że dobrowolnie nie zwróci 

5 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

To spisać akt i tyle w temacie. Masz tą umowę przedwstępną sprzed 3 lat i w razie czego tym się zasłaniać.

Pisać wcześniej do kowr?

Tylko kiedy i jak?

Liczyłem że zawyzymy cenę i po kłopocie ale o tym nie ma mowy chyba że rzeczywiście zapłacę ta wyższa kwotę a to mi się nie uśmiecha 

Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, soltys48 napisał(a):

Jak co ma US? Będzie widział jego DOCHÓD i zacznie mocniej cisnąć jeśli tak to można nazwać 

Wg notariusza cena jest bardzo niska i kowru nie będzie interesowało kiedy był zadatek.

Pisać wcześniej do kowr?

Tylko kiedy i jak?

Liczyłem że zawyzymy cenę i po kłopocie ale o tym nie ma mowy chyba że rzeczywiście zapłacę ta wyższa kwotę a to mi się nie uśmiecha 

W pewnych sytuacjach kowr nie ma prawa ingerować, np jeśli ziemia jest w danej gminie lub ościennych przylegających, na powiększenie już istniejącego gospodarstwa.

No właśnie że nie zwróci Ci kasy i mu tak naprawdę żadne zmiany nie potrzebne, kowr mu wypłaci tyle samo co będzie w akcie i będzie miał jeszcze Twoją kasę, jak nie podpiszesz umowy do końca roku zadatek wiesz że może przepaść, to nie zaliczka że musi zwrócić.

Umowa przedwstępna jak był spisana u notariusza bądź potwierdzona w Gminie z pieczątkami i datą zawarcia, to jeszcze masz o co zawalczyć, ale jak na kolanie miedzy kupującym a sprzedającym to licho, bo kowr może podejrzewać machlojki ze sztucznym zaniżaniem wartości.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano

Coś ten sprzedający kręci. Jeżeli są zaległości w podatkach to urząd wchodzi na rachunek, hipotekę, komornik zajmuje ruchomości i wystawia na licytację.

Możliwe że notariusz ma dostęp do jakichś danych i prześwietla sprzedającego i zabezpiecza pieniądze na poczet należności wobec państwa.

10 minut temu, soltys48 napisał(a):

Pisać wcześniej do kowr?

Tylko kiedy i jak?

Nic nie pisać do kowr. Spisać akt notarialny. Jeżeli kowr się odezwie, to będzie miał jakiś powód, np. Niska cena zakupu. Wtedy przedstawić przedwstępną umowę.

16 minut temu, Desperado napisał(a):

Witaj, pytanie, w umowie przedwstępnej nie było wpisanej daty zawarcia umowy głównej?

Na jakiej podstawie niby kowr się wj***e według notariusza?

Jeżeli kowr to przejmie, to niestety ale zapłaci sprzedającemu i pytanie czy dobrowolnie sprzedający Ci zwróci kasę.

Nie wiem o co tam biega, ale normalnie co ma urząd US do takiej czy innej ceny.

Ale przed kim miałby się zasłaniać, najwyżej sądami, bo nie kowrem.

Przed kowrem przedwstępną i ustaloną ceną w umowie sprzed 3 lat, ale najpierw kowr musiałby się właśnie przyjebać. Ale jeżeli działka w tej samej gminie i ościennych to nawet na to nie zwracają uwagi.

A to w ogóle to jaką różnicę w cenie się rozchodzi %?

Opublikowano
1 minutę temu, toooomaszewski napisał(a):

Możliwe że notariusz ma dostęp do jakichś danych i prześwietla sprzedającego i zabezpiecza pieniądze na poczet należności wobec państwa.

Nic nie pisać do kowr. Spisać akt notarialny. Jeżeli kowr się odezwie, to będzie miał jakiś powód, np. Niska cena zakupu. Wtedy przedstawić przedwstępną umowę.

Przed kowrem przedwstępną i ustaloną ceną w umowie sprzed 3 lat, ale najpierw kowr musiałby się właśnie przyjebać. Ale jeżeli działka w tej samej gminie i ościennych to nawet na to nie zwracają uwagi.

Tak tylko jak podpisze akt notarialny i kowr łapę położy, to nie ma już odwołania, anuluje tą umowę i przejmuje ziemię i wtedy chyba że sądownie dochodzić żeby sąd anulował tą z kowrem. Co do umowy przedwstępnej, wszystko może by byłó ok jak umowa z pieczątkami, taka na kolanie to wczoraj można było napisać z datą z przed trzech lat.

Kupujący ma prawo wybrać sobie notariusza i to jemu on płaci i taki notariusz powinien kupującego poinformować co jest nie tak, toż do zawarcia aktu notarialnego potrzebne są różne dokumenty, to nie jest tak że się idzie i podpisuje.

Opublikowano
38 minut temu, soltys48 napisał(a):

Panowie pytanie

Jak widzicie temat

To tyś nie jest rolnikiem ? , czy o co tu chodzi że kowr może przejąć tą ziemie . Już było tu pisane parę dni temu że jeśli jesteś rolnikiem - kupujesz pole w gminie w której mieszkasz , lub ościennych to Kowr nie ma prawa ingerować w takie transakcje , jedynie US może grymasić przy zaniżaniu ceny ,bo od tego idzie podatek , a  bo oni mają swój cennik 

Ale skoro natariusz tak ci mówi to może coś jest nie tak z tym polem , lub notariusz niezbyt zorientowany kiedy KOWR może wejść w transakcje.

Opublikowano
18 minut temu, Desperado napisał(a):

W pewnych sytuacjach kowr nie ma prawa ingerować, np jeśli ziemia jest w danej gminie lub ościennych przylegających, na powiększenie już istniejącego gospodarstwa.

No właśnie że nie zwróci Ci kasy i mu tak naprawdę żadne zmiany nie potrzebne, kowr mu wypłaci tyle samo co będzie w akcie i będzie miał jeszcze Twoją kasę, jak nie podpiszesz umowy do końca roku zadatek wiesz że może przepaść, to nie zaliczka że musi zwrócić.

Umowa przedwstępna jak był spisana u notariusza bądź potwierdzona w Gminie z pieczątkami i datą zawarcia, to jeszcze masz o co zawalczyć, ale jak na kolanie miedzy kupującym a sprzedającym to licho, bo kowr może podejrzewać machlojki ze sztucznym zaniżaniem wartości.

Umowa spisana u tego samego notariusza co będzie przepis.

7 minut temu, toooomaszewski napisał(a):

Coś ten sprzedający kręci. Jeżeli są zaległości w podatkach to urząd wchodzi na rachunek, hipotekę, komornik zajmuje ruchomości i wystawia na licytację.

A to w ogóle to jaką różnicę w cenie się rozchodzi %?

Urząd siedzi na rachunku 

Teraz pytanie w razie czego kowr pyta kogokolwiek czy tylko informuje?

Cena za jaką kupuje to poniżej połowy rynkowej w tej chwili w mojej okolicy 

@mysza103jestem rolnikiem.

Kupuje pole we wsi w której jest moje gospodarstwo 

Wg notariusza cena transakcji jest zbyt niska. Dadam tylko że już podobną sytuację kilkanaście lat temu przerabiał ów notariusz,wtedy ANR wszedł 

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał(a):

Jeżeli u notariusza spisana i w Twojej okolicy, to moim zdaniem kowr nie ma prawa ingerować, ja na Twoim miejscu szybko pogadałbym jednak z innym notariuszem.

Kowr tylko informuje.  A co do gotówki, sprzedający ma takie prawo zapłaty gotówką.

Opublikowano

Słowo klucz na szybko......

Nie myślałem o takich przebojach. Byłem umówić termin w ubiegłym tygodniu i takie info dostałem. Rozmawialiśmy ze sprzedającym w sobotę i nie wyraził chęci zawyżania i lekko naświetlił mi swoją historię.

Dlatego pytam tu może ktoś coś podobnego przerabiał 

Opublikowano
5 minut temu, soltys48 napisał(a):

Urząd siedzi na rachunku 

Cena za jaką kupuje to poniżej połowy rynkowej w tej chwili w mojej okolicy 

@mysza103jestem rolnikiem.

Kupuje pole we wsi w której jest moje gospodarstwo 

Wg notariusza cena transakcji jest zbyt niska. Dadam tylko że już podobną sytuację kilkanaście lat temu przerabiał ów notariusz,wtedy ANR wszedł 

Tu trochę jest to wszystko poplątane , US siędzi u gościa na koncie , a on chce pole sprzedawać za pół ceny . trochę nie logiczne , przecież jak by sprzedał po cenie rynkowej to może by spłacił te zaległości względem US , a tu sprzedawać za pół ceny i najlepiej cichaczem za gotówkę żeby US tego nie przejął . trochę dziwne podejście , bo nie dziś to jutro i US i tak należność odbierze .

Jak zbyt niska cena to niech notariusz uwzględni w akcie notarialnym że mu przez ostatnie 10 lat pożyczałeś po 2 tys rocznie , i teraz te 20 tys dolicza się do ceny którą masz mu w tej chwili zapłacić za pole , i łącznie się już zrobi cena rynkowa

Opublikowano

Wiesz, on nic nie traci, to Ty możesz mieć problem, albo z utratą zadatku jak nie podpiszesz, albo z utratą gotówki jak podpiszesz i Ci gościu nie odda jak w razie kowr położy łapę na tym.

8 minut temu, soltys48 napisał(a):

Słowo klucz na szybko......

Nie myślałem o takich przebojach. Byłem umówić termin w ubiegłym tygodniu i takie info dostałem. Rozmawialiśmy ze sprzedającym w sobotę i nie wyraził chęci zawyżania i lekko naświetlił mi swoją historię.

Dlatego pytam tu może ktoś coś podobnego przerabiał