Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
24 minuty temu, krzysiek277 napisał(a):

Te kwalifikacje są zawsze wymagane czy jeśli prowadzę gospodarstwo przez 5lat to uznawają mnie z automatu i mogę kupować ziemie bez kwalifikacji?

Właściwie to już później z automatu.

Ogólnie w kupnie ziemi najtrudniejsze jest zdobyć pieniądze i chętnego do dprzedaży pasownej działki.

Dziś odbywa się wszystko sprawnie i szybko. Teraz kupowałem mieszkanie to raz telefonicznie z notariusz rozmawiałem i spotkaliśmy się na odpisie

Opublikowano

Czyli jak prowadze gospodarstwo które nabyłem przez 5lat ale nie mam kwalifikacji, to wtedy ziemi nie mogę kupić,  (jedynie za zgodą kowr) ale jak minie lat od czasu nabycie gospodarstwa to uznawają mnie za rolnika i wtedy kwalifikacji nie musze mieć żadnych, dobrze to rozumiem? 

Opublikowano

Potrzebne zwykłe świadectwo na przykład z zawodówki ,chodzi oto tylko że jest ukończone 8 klas . A nie wiecie czy jest jeszcze na ten rok  de minimis ?

Opublikowano
38 minut temu, Azor07 napisał(a):

Potrzebne zwykłe świadectwo na przykład z zawodówki ,chodzi oto tylko że jest ukończone 8 klas . A nie wiecie czy jest jeszcze na ten rok  de minimis ?

To jak u mnie chłop kupuje ziemie jak wiem dobrze że ma wykształcenie tylko podstawowe, bo w zawodowym przerwał naukę i nie skończył, czy to mu zastępuje ten 5letni okres prowadzenia gospodarstwa?

Opublikowano

@piotrp88A tego to ja nie wiem 😁 . Wcześniej tego nie było ,tylko że się posiada pole zaświadczenie z gminy

1 minutę temu, krzysiek277 napisał(a):

To jak u mnie chłop kupuje ziemie jak wiem dobrze że ma wykształcenie tylko podstawowe, bo w zawodowym przerwał naukę i nie skończył, czy to mu zastępuje ten 5letni okres prowadzenia gospodarstwa?

Chyba nie bo to ma być ukończone 8 klas ,a to 5 lat z tego co myślę (a nie jestem pewny ) to po to że możesz kupić ziemię ,a nie ma nic do tego KOWR

Opublikowano

Moze tez znajomy posiadsc kwalifikacje w zawodzie rolnik a aby do tskiego przystãpic to trzebz miec wykształcenid podstawowe.

Co to ma za znaczenie? W ubiegłym miesiącu to notariusz potrzebował zaseiadczenie o zameldowaniu ( w gminie opłata 16 zł I najlepiej gotowke  bo dopoki nie ma pani potwierdzeniz ze pieniadzesa na koncie to nie wyda)

Seiadectwo ukonczenia szkoły

Oswiadczenie o nieprzekraczaniu 300 ha I dowodu osobisty

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, krzysiek277 napisał(a):

Pewnie studiował na jakiejś uczelni zaocznie 😁

Opublikowano
13 godzin temu, Fanuel napisał(a):

Hej, ile Wam płacą za biogazownie? mi zaproponowali odkup 4 ha po 200 k. 

Tyle to u mnie bez biogazowni płacą 

Opublikowano
15 godzin temu, Fanuel napisał(a):

Hej, ile Wam płacą za biogazownie? mi zaproponowali odkup 4 ha po 200 k. 

Zimie pod działalność po 200 k sprzedawac🤦‍♂️ po tyle to one chodzą. Chyba że Ci się pomyliło i zaproponowali 2 mln za 4 ha ale to i tak się wydaje mało. 

Opublikowano

A jaka różnica dla sprzedającego jest pod co idzie ta ziemia?

Jeśli nie jest to uciążliwa działalność lub jest daleko od zabudowań to jaka to różnica dla sprzedającego czy ktoś tam będzie siał żyto czy coś produkował .

Jak on nie sprzeda po 200 tys to kupią od sąsiada .

A milionowe kwoty za ziemię to tylko w miastach i ewentualnie przy autostradach

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, slavik80 napisał(a):

Na powiekszenie gospodarstwa rolnego tak

Ja kupowałem 40 arow 

Jesteś pewien że np. Mając 10ha ziemi i chce się kupic działkę 0.5ha to trzeba okazywać świadectwa? Bo wszędzie pisze że działki do 0.99ha może kupować każdy tylko kowr ma prawo pierwokupu 

Nawet kiedyś czytałem o tym artykuł na necie gdzie jakaś gazeta pisała że chłop nie mógł kupic działki 1.80ha to właściciel ją podzielił i wtedy tamten to kupił, pierw jedną połowę a za pół roku drugą, bo że niby dla działek 0.99ha niema potrzeby wykształcenia nawet zawodowego i może je kupic każdy pod warunkiem że kowr tego nie wykupi

Edytowane przez krzysiek277
Opublikowano
23 minuty temu, sw_kamil napisał(a):

A jaka różnica dla sprzedającego jest pod co idzie ta ziemia?

Jeśli nie jest to uciążliwa działalność lub jest daleko od zabudowań to jaka to różnica dla sprzedającego czy ktoś tam będzie siał żyto czy coś produkował .

Jak on nie sprzeda po 200 tys to kupią od sąsiada .

A milionowe kwoty za ziemię to tylko w miastach i ewentualnie przy autostradach

taka że ta działka jest warta dużo więcej. DZaiłka pod biogazownie musi spełnić szereg kryteriów. Sama wielkość. 4 ha to jest minimum, odległość od domów, dojazd, baza surowcowa( coraz większy jest nacisk żeby wkładem był obornik lub inne odpady, odchodzi się od kukurydzy), plan miejscwoy, sieć itd. 

Opublikowano
W dniu 9.09.2025 o 10:08, Azor07 napisał(a):

A skąd ja mam to mieć ? Czy to może być świadectwo ukończenia szkoły (nie rolniczej ) i jeśli ma być to na mnie i żonę to ona te same papiery też ?

Zaświadczenie z Krusu może też być że prowadzisz gospodarstwo rolne jak nie ma świadectwa. Tylko musi być chyba minimum 5 lat gospodarstwo w posiadaniu.

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, piotrp88 napisał(a):

Gdzie? Jaki to ma zasięg? Wieś, gmina, powiat?

Pogranicze warm maz Podlasie . Zasięg coraz większy myślę że już powiat to samo powiat łomżyński 

Opublikowano
2 godziny temu, krzysiek277 napisał(a):

Jesteś pewien że np. Mając 10ha ziemi i chce się kupic działkę 0.5ha to trzeba okazywać świadectwa? Bo wszędzie pisze że działki do 0.99ha może kupować każdy tylko kowr ma prawo pierwokupu 

Nawet kiedyś czytałem o tym artykuł na necie gdzie jakaś gazeta pisała że chłop nie mógł kupic działki 1.80ha to właściciel ją podzielił i wtedy tamten to

Mi notariusz a własciwie jego sekretarka  takie wymaganie wypisała.

Notariusz kazdy powinien miec takie same wymagania . Wychodzi na to że się jednak róznią

Opublikowano
W dniu 9.09.2025 o 11:45, Azor07 napisał(a):

Jeszcze jest zwolnienie z 2 % PCC. Wykorzystane dopiero 53%

Screenshot_20250910_143806_Chrome.jpg

• Like 1
Opublikowano
Godzinę temu, slavik80 napisał(a):

Mi notariusz a własciwie jego sekretarka  takie wymaganie wypisała.

Notariusz kazdy powinien miec takie same wymagania . Wychodzi na to że się jednak róznią

A byłeś już gospodarzem 5lat ?