Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Teraz idź do gminy i dopisz po zakupie,jakąś działkę... U mnie to trzeba za każdym razem wszystkie wypisywać 

5 minut temu, Agrest napisał(a):

To jest jedno gospodarstwo.

A mam też 2,83ha i 11 działek.

A będę scalał dla dużych oszczędności. Bo wydzielić działkę budowlaną z 4 numerów , a z jednego to różnica pewno już około 10tys zł

Edytowane przez Badwolf
Opublikowano

Wąskie, jedna chyba 6m, inna 12, 10m. A z długości jeszcze są po dwa razy niektóre dzielone

Opublikowano
20 godzin temu, Agrest napisał(a):

Gdyby kogoś interesowało to geodeta za scalenie 10 działek geodezyjnych w jedną o powierzchni 6,5 ha powiedział 1500zł. Procedura powinna w 3 tygodnie domknąć

@Agrest Trzeba robić jakąś aktualizację aktu notarialnego, księgi wieczystej czy coś ?

Opublikowano
20 minut temu, Bamberros napisał(a):

@Agrest Trzeba robić jakąś aktualizację aktu notarialnego, księgi wieczystej czy coś ?

Nie pytałem o szczegóły. Tyle ma mnie kosztować i 100% po stronie geodety. Na pewno zmiana w KW musi być.

Dodam że to cena pod warunkiem że wszystko jest na jednej księdze. 

Opublikowano
2 godziny temu, slavik80 napisał(a):

No i tu jest szczegół, jak ja dokupilwm działki po "sasiedzku" to juz kazda miała swoją KW

Aby zmienic/ połaczyc dziaki trzeba chyba wpisac w sądzie

Trzeba pilnować przy zakupie, u notariusza 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
7 godzin temu, Agrest napisał(a):

Nie pytałem o szczegóły. Tyle ma mnie kosztować i 100% po stronie geodety. Na pewno zmiana w KW musi być.

Dodam że to cena pod warunkiem że wszystko jest na jednej księdze. 

Przeglądając forum to chyba masz więcej aktów notarialnych z zakupu działek niż nie jeden książek na półce.😀

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Tak, kupując działki po 0,36 ha czy 0,42 0,50ha to można ich uzbierać. Pewno z 15 szt się znajdzie

Opublikowano
W dniu 8.01.2025 o 10:23, Agrest napisał(a):

I to tylko dlatego że zwiększono Polsce limit de minimis o chyba 50%. Tak to by było 90% wykorzystane.

Ładny kawałek za grosze kupiłeś😁

Nie narzekam absolutnie, gdyby cena mi nie odpowiadała nie kupowałbym, dodatkowo sprzedający bez oporów zgodził się poczekać do nowego roku ze sprzedażą żeby nie płacić podatku wiec transakcja jak najbardziej na plus. 

Opublikowano
32 minuty temu, anto napisał(a):

mam pytanie. jka to jest w przypadku darowizny od siostry dla brata. czy też KOWR może to przejąć?

Nie bo to osoba bliska. A zbywanie na osoby bliskie nie podlega ukur czyli prawa pierwokup/nabycia kowr

Opublikowano
W dniu 11.01.2025 o 01:37, Agrest napisał(a):

Tak, kupując działki po 0,36 ha czy 0,42 0,50ha to można ich uzbierać. Pewno z 15 szt się znajdzie

Co jeszcze jest potrzebne u rejenta/ notariusza oprócz aktu notarialnego przy sprzedaży/ kupna? 

Opublikowano

Wypis z rejestru gruntów, podstawę nabycia czyli np akt notarialny, wypis z KW,  ale te są dziś elektroniczne i jeśli kupujący się zgadza to wystarcza podgląd , i zaświadczenie z urzędu skarbowego - to opcjonalnie z zależności od czasu i podstawy nabycia

Opublikowano
3 godziny temu, mf362 napisał(a):

Co jeszcze jest potrzebne u rejenta/ notariusza oprócz aktu notarialnego przy sprzedaży/ kupna? 

Jak będziesz ustalał termin u notariusza to ci wszystko powie co mu musisz dostarczyć 

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, Damian_B napisał(a):

Nie bo to osoba bliska. A zbywanie na osoby bliskie nie podlega ukur czyli prawa pierwokup/nabycia kowr

dziękuję

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, kuna9977 napisał(a):

Gdzie i jak dokładnie sprawdzić czy grunt który chcę zakupić nie jest zadłużony. Nie ma podpisane jakiejś dziwnej dzierżawy np. z firmą fotowoltaiczną. 

Geoportal360 kupujesz dostęp do księgi wieczystej  40 zł, lecz ie wszystkie działki są dostępne

Edytowane przez MonteChristo