Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany... Co zrobić z pszenicą ostroga, gdzie połowa ma idealne kolanko 1cm i nawet odrobinę wyżej, a połowa pola 0.3-0.5-.0.7cm od węzła krzewienia. Planowałem skracać moddus 0.3 + ccc 0.8l ale nie wiem czy w tym przypadku CCC nie zaszkodzi tej mniejszej pszenicy i myślę, żeby pojechać samym moddusem 0.3l ewentualnie w późniejszej fazie poprawić. Jak moddus wpłynie na taką roślinę która nie ma kolanka 1cm od węzła krzewienia?

Z góry dzięki!

Opublikowano (edytowane)

@masa24 dziękuję za zmotywowanie do złożenia wniosku do ARiMR. Dzięki Wielkie, chyba będę miał nowy ciągnik. Poszły kwity. 

Odnośnie skracania na nierównych polach, to jeden z farmerów u mnie w miejscach gdzie pszenica jest słabsza, typu górki, piach po prostu zmniejsza ciśnienie i jedzie nieco szybciej. 

Dlatego nigdy nie łączy T1 z R1 bo już T1 idzie równo wszędzie. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano

@ravoj nie można się z tym co powiedziałeś nie zgodzić, ale w tym przypadku mam zapas moddusa i trochę ccc, a chciałbym ten zabieg zrobić i nie wiem jak to rozpracować. Gdzieś przewinęła się informacja, że CCC w wczesnych fazach zadziała jako rozkrzewiacz, ale czy moddus nie wpłynie źle w tej samej fazie?

Opublikowano

Ja bym się zastanowił nad skracaniem CCC, zamiast tego proponuję wykonac lepsze, mocniejsze T1, ponieważ pomimo suszy grzyby będą atakować, w tym podstawe źdźbła, a to jest główna przyczyna wylegania, tzn generalnie są dwie - słaby system korzeniowy i porażona podstawa źdźbła. Jak skrócisz system korzeniowy za pomocą CCC i dołożysz takie sobie T1 to masz gotową receptę na położone zboże i słaby plon. Daj sam medax w obniżonej dawce jeśli masz naprawdę dobre warunki na polu i spodziewasz się w przeciągu następnego tygodnia jakichkolwiek opadów. Możesz też zaryzykować i zrobić kawałek bez skracania za to z mocniejszym T1 za pomoca lepszego środka i sam wyciągniesz wnioski.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, ravoj napisał:

Co potwierdza moje słowa. Wtedy był deszcz, azot był dostępny. Później już tylko strata. Do 24 kwietnia bez kropli deszczu pogoda mi pokazuje. Nie ma jak fasoli zasiać, ale tę i w maju ogarnę. 

Nie wiem na jaką pogodę patrzysz ale u mnie w prognozie ma COŚ popadać z poniedziałku na wtorek.. 

Opublikowano

@jahooo jak patrzyłem się tydzień temu to też nadawali na noc ale z dnia na dzień ta prognoza słabła i wiedziałem że już nie popada. Ale na poniedziałek wtorek nadają już takie większe chmurki i mniejmy nadzieję że popada. 

Opublikowano

Ja jutro jade z N2 na pszenice. 260 kg saletrosanu 30. Z poniedzialku na wtorek jakies deszcze nadaja a po swietach T1 i regulacja. W tym tygodniu mozna by bylo ale robilem poprawke na przytulie. Nie chcialem wszystkiego za kupą robic aby nie stresowac roslin bo i tak po tych przymrozkach sa zestresowane.

Opublikowano

Poradźcie czy to taka wielka miotła czy coś innego? Trafia się miejscami, ta jest największa ale są też mniejsze z białymi przebarwieniami. Pryskane było na jesień, oprócz tego czysto

IMG_20200410_133102.jpg

Opublikowano
3 godziny temu, damin1 napisał:

Nie wiem na jaką pogodę patrzysz ale u mnie w prognozie ma COŚ popadać z poniedziałku na wtorek.. 

na właściwą i sprawdzoną. Jak będzie miało padać to Ci napiszę. 

1 godzinę temu, cieplym3 napisał:

Ze tez padac ma akurat w swieto..

Jeszcze jutro zobacze modele jesli nic sie nie zmieni wieczorem pojdzie N2, jaka moze byc strata z saletry przez 48h?

Niewielka o ile w ogóle. 

Opublikowano

Ja bym poczekał ale twój wybór. Temperatura jest niezbyt dobra na ten moment. A jeszcze się nie spóźniło z zabiegami. Ja mam ze sto litry w opryskiwaczu ze środy i pojadę to wypryskac ale tylko dlatego że muszę bo mi powytrącać się może o ile juz tego nie zrobiło. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Minkes napisał:

Poradźcie czy to taka wielka miotła czy coś innego? Trafia się miejscami, ta jest największa ale są też mniejsze z białymi przebarwieniami. Pryskane było na jesień, oprócz tego czysto

Piekna stokłosa

IMG_20200410_133102.jpg

Edytowane przez artur1910
Opublikowano

Co wy sie boicie tego CCC ,0,7-1 litr nie może zaszkodzić ,ani skrucić korzeni,30 lat temu dawalo sie 3-3,5 litra CCC ,na Żuławach dawali nawet 5 litrów ,bo nie było innego antywylegacza

Opublikowano
4 godziny temu, Minkes napisał:

IMG_20200410_133102.jpg

to zboża nie ma na tym polu

Opublikowano

Jutro planuje skracać,kolanko jest. Najbliższe przymrozki i deszcz dopiero w poniedziałek w nocy także warunki myślę ok. Będzie szedł Moddus 0,3l +CCC 1l.

Czy mogę jeszcze jakoś zmniejszyć dawkę, tak żeby była skuteczna a nie zaszkodziła roślinom? Obawiam się suszy, dawka azotu na wiosnę 120n

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v