Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

W żniwa 700 to super cena ile bys chciał ,

Staszek nie pierdziel farmazonów duży musi przechowywać ,bo niema szans odwieżć prosto od kombajnu,zreszta to sie opłaca ,tylko nie zawsze trzeba czekać do czerwca,

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, Emil39 napisał:

Giełda giełdą a nasi gracze zrobią tak że i tak w żniwa będzie po 700 zł a oni resztę w swoją kieszonkę zabiorą 

Październik to będzie druga fala korony jest to zaplanowane na cała Europę .  A ceny jak będą to się zobaczy .

• Haha 2
  • 0
Opublikowano

Czy ja wiem czy spiskowe jak tylko wybuchła korona w Polsce marcu jak szkoły stanęły i zakłady pracy to już w ten czas było mówione ze jesienią będzie druga fala korony i nie wiadomo czy szkoły będą czynne .

W raz z grypą + korona może być powtórka ale bardziej groźniejsza wiec zostaje tylko cierpliwie poczekać do jesieni co będzie się działo z gospodarka i typ podobnie . Ceny pszenic szczególnie .

• Haha 1
  • 0
Opublikowano

"brutalna rzeczywistość Ukrainy, dotkniętej największą od 120 lat suszą" 

W połowie kwietnia 2020 r. ukraińską stolicę sparaliżowała burza pyłowa. Wszystko dlatego, że wyschła część słynącego ze swoich bagnistych terenów Polesia. „Polesie, które tradycyjnie miałoby być zieloną gąbką na północy Ukrainy i dzięki któremu mamy wilgotny klimat, przez dziesięciolecia było drenowane, osuszane, żeby zamienić je na pola orne, wydobywać torf i wyrąbywać las. Kiedy po raz pierwszy od lat przyszła bezśnieżna zima i bezwodna wiosna okazało się, że na Polesiu już nie ma zapasów wody. Silne wiatry dosłownie wywiały z wysuszonych terenów grunt i przeniosły go wiele kilometrów dalej, zasypując kilkucentymetrowym pokładem pyłu całe rejony” 

Agroholdingi i wielcy dzierżawcy rozorali Ukrainę, pozbawiając ją naturalnej retencji.

Na Polesiu zaorano wszystko. Nawet tereny zalewowe rzek, których nie ruszano w czasach ZSRR. To co było łąkami i młodym lasem to teraz pola. Las wykarczowany, łąki zniszczone.

źródło:obserwatorfinansowy.pl

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Mieszkamy przy granicy z Ukrainą i praktycznie z trzech stron ona nas otacza, widzieliśmy właśnie burze piaskowe ciągnące się u nich na kilkanaście km, pierwszy raz w życiu coś takiego widziałam, ściana pyłu do złudzenia przypominająca dym podczas pożaru. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

Kilka dni nie ruszałam się z domu to nie wiem jaka obecnie wisi cena w skupach. Jedno wiem na pewno, przez to sprzedać, nie sprzedać mam ciche dni w domu 😂

Edytowane przez beata12596
  • Haha 2
  • 0
Opublikowano
2 godziny temu, Wicherek napisał:

Unia planuje przymus ugorowania 10 % powierzchni gospodarstw i 25 % na ekologię  !  jaki to będzie miało wpływ na ceny pszenicy ? i na nasze dochody ?

Do 10 ha nic nie będzie ugorowania a powyżej tych ha 10 % ,100 ha będzie przeznaczone 10 ha  na  ugorowanie .

Zmniejszy się marnowanie żywności bo będzie jej mniej ale cena czy będzie większa nie koniecznie .

Zanim weszliśmy do Unii to stara 15 miała 10 % ugorowania bo nie było zbytu teraz mają u nas zbyt a my nie .

Polska pod względem produkcji mogłaby 2 razy się wyżywić i cny pszenicy są uzależnione od światowej produkcji i zawirowań jak susza , korona , i nie pewne lata następne .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, beata12596 napisał:

Kilka dni nie ruszałam się z domu to nie wiem jaka obecnie wisi cena w skupach. Jedno wiem na pewno, przez to sprzedać, nie sprzedać mam ciche dni w domu 😂

Ciche to będą, jak mimo zapewnień forumowych wieszczy, cena spadnie, a Ty za niesprzedawaniem byłaś. Choć strasznie dziwiłbym się Twojemu Mężowi, gdyby faktycznie oddech wstrzymał i na cichych dniach poprzestał, bo przez kolano wziąć Cię powinien i pokazać, rozumu ucząc wbijaniem ów w...no wiesz, kto do noszenia portek stworzon. 

• Like 1
  • Haha 2
  • Confused 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, beata12596 napisał:

Ile masz tej pszenicy że tak przeżywasz już któryś tydzień? 

• Like 1
  • 0
Opublikowano
4 godziny temu, beata12596 napisał:

A Twój mąż wie ilu masz teraz  fajnych kolegów ?

• Haha 1
  • 0
Opublikowano
30 minut temu, ws71 napisał:

Ruszyła słynna przez rzad stworzona niezależna giełda oferowano 250t pszenicy kl B, sprzedano wszystko po 830 zł[ raczej netto]

Ok ale to wszystko zagranicę poszło tak ?

A młyny tez będą kupować nadanej giełdzie czy dalej skupy małe  będą do młyna ostawiać skupione od drobnych rolników .

• 0
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, jajonasz napisał:

Ile masz tej pszenicy że tak przeżywasz już któryś tydzień? 

Nie przeżywam tylko jak przystało na dobrze wychowaną osobę odpowiadam na pytanie. Ile jej mam ( albo nie mam 😂🤔)  już pisałam. Jeśli pisanie aktualnych cen jest przeżywaniem to chyba pomyliłeś tematy.

3 godziny temu, Wicherek napisał:

A Twój mąż wie ilu masz teraz  fajnych kolegów ?

Czytam jemu jak mamy chwilę wolnego te niektóre "błyskotliwe " wypowiedzi, ale , że mam tu " fajnych kolegów" to dopiero się dowiedziałam , bo nic mi nie wiadomo o nowych znajomościach 🤔

5 godzin temu, bezbarwny napisał:

Ciche to będą, jak mimo zapewnień forumowych wieszczy, cena spadnie, a Ty za niesprzedawaniem byłaś. Choć strasznie dziwiłbym się Twojemu Mężowi, gdyby faktycznie oddech wstrzymał i na cichych dniach poprzestał, bo przez kolano wziąć Cię powinien i pokazać, rozumu ucząc wbijaniem ów w...no wiesz, kto do noszenia portek stworzon. 

Bardzo ciekawe rzeczy piszesz 😂😂😂, tylko pragnę Ci uświadomić , że wszelkie decyzje podejmujemy razem , tak jak i razem pracujemy ( i jak w każdym małżeństwie niekiedy się kłócimy, też razem 😂😂😂) więc nie wyciągaj pochopnie wniosków nie znając konkretów. Co do noszenia tych owych portek to znam kobiety, które zdecydowanie bardziej nadawały by się do ich noszenia niż niejeden facet. Odnoszę wrażenie , że kilku " Panów" chce mnie wykurzyć z tego tematu, spokojnie, nigdzie się nie wybieram i chętnie dowiem się o aktualnych cenach , a nie o moim pożyciu małżeńskim.

Sorki za cytowanie postów, ale chciałam się odnieść do konkretnej wypowiedzi.

Edytowane przez beata12596
  • Like 2
  • 0
Opublikowano
1 godzinę temu, beata12596 napisał:

Bardzo ciekawe rzeczy piszesz 😂😂😂, tylko pragnę Ci uświadomić , że wszelkie decyzje podejmujemy razem , tak jak i razem pracujemy ( i jak w każdym małżeństwie niekiedy się kłócimy, też razem 😂😂😂) więc nie wyciągaj pochopnie wniosków nie znając konkretów. Co do noszenia tych owych portek to znam kobiety, które zdecydowanie bardziej nadawały by się do ich noszenia niż niejeden facet. Odnoszę wrażenie , że kilku " Panów" chce mnie wykurzyć z tego tematu, spokojnie, nigdzie się nie wybieram i chętnie dowiem się o aktualnych cenach , a nie o moim pożyciu małżeńskim.

O pożyciu, sama zaczęłaś, więc nie ma się co spinać. To raz. Dwa, mylne wrażenie odnosisz, bo obiektywnie, to ani Cię tu nikt nie atakuje, ani nie podważa tego co piszesz, więc skąd pomysł, że wykurzyć Cię chcą? Mało tego, Ty całkiem rzeczowo, na temat i z sensem piszesz, co dość zdumiewające jest, biorąc pod uwagę fakt, Żeś do noszenia sukienek stworzona...ale rozumiem, portki...a apropo portek, to również znam kilka Pań, które je noszą, ale równie jak chwilę temu obiektywnie rzecz ujmując, noszącymi się w szortach bym je nazwał...no ok, w ogrodniczkach, ale takich do kolan i ani ciut poniżej. 
Skoro po raz kolejny o tych kłótniach opowiadasz, to Ci powiem o moim wniosku, który absolutnie pochopny nie jest, co zarzucić mi próbujesz. Otóż, jeśli wspólnie podejmujecie decyzje, to i cichych dni nie powinno być, bo „wspólną decyzją” w sytuacji gdy jedno chce sprzedać, a drugie nie, byłoby sprzedanie połowy i pozostawienie drugiej. Jeśli jest inaczej, to ciężko dopatrzeć się tu współdecydowania. Tyle Pani Rolnik😉😋

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez Wiesiorolnik
      Wszyscy obserwujemy ceny pszenicy szczególnie w tym roku. Podzielcie się nimi tutaj. 
      Okolice Chełma 700 - 730 brutto
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.