Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

W  ozorkowie juz    dwa miesiace nie placa za mleka  ,polmlek  chcial ich przejać odac dlugi to nie bo prezeska sie trzyma koryta bo jak by to ktoś  wziął  to z  miejsca polowa  nierobow do zwolnienia.

Edytowane przez strsw33
blad
Opublikowano

Jak to spółdzielnia to na taczce powinien już wyjechać. Zebrac podpisy Zwołać nadzwyczajne walne w rejonach odwołać delegatów i wybrać nową radę i prezesa.

Opublikowano

No nie przesadzajmy taka destabilizacji nie jest dobra ale jak kasy za mleko już nie płacą  to nie ma na co czekać 

Opublikowano

Jak sami zauważacie co raz więcej spółdzielni ma problemy finansowe. Moim zdaniem problem będzie się pogłębiał. Dlaczego? Handel co raz bardziej się konsoliduje, sklepów nie zsieciowanych ubywa w szybkim tempie a tam właśnie istniały małe spółdzielnie bo ani ich stać wejść do sieci czy to tradycyjnej czy międzynarodowej a też bariera są niskie wolumeny produkcji. 

Wydaje mi się że kiedyś jak jakaś spółdzielnia zaczynała mieć problemy to jakoś szybciej szukała pomocy. Dziś mega nie zrozumiałym jest to że za wszelką cenę chce się zostać samodzielnym powiększać zadłużenie w konsekwencji ogłoszenie upadłości.

Źle się dzieje! 

Opublikowano

Hochland za próg 20-25tys, białko 3,44 i tłuszcz 4,59 1,46 netto, czyli to jest odpowiednik Waszej grudniowej ceny. Za kwiecień -2,7gr analogicznie do obniżek styczniowych.

Kolejna zmiana, zwiększenie ilości prób

20190309_093830.jpg

Cytat

Mleko o dobrych, stabilnych parametrach pozwoli nie tylko nam produkować sery wydajniej i o wyższej jakości, ale zapewni również Wam, naszym partnerom biznesowym, możliwość rozwoju, wzrostu i lepszych cen

¬¬

Opublikowano

Ja to nie wiem co ma się cena do lepszej jakości mleka jak i tak chociaż by było te mleko najlepszej jakości z 1 bakteria to i tak nie podniosą nawet grosza 😅 prędzej udupia rolnika za to że nie dotrzymał standardów i mleko nie przeszło 🤣

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, danielhaker napisał:

Hochland za próg 20-25tys, białko 3,44 i tłuszcz 4,59 1,46 netto, czyli to jest odpowiednik Waszej grudniowej ceny. Za kwiecień -2,7gr analogicznie do obniżek styczniowych.

Kolejna zmiana, zwiększenie ilości prób

20190309_093830.jpg

¬¬

Słabiutko Węgrów płaci mamy taką samą ilość mleka tylko u mnie parametry dużo niższe i wyszło mi ostatnio 1,45 z vatem

Opublikowano (edytowane)

W sprawie spółdzielni wychodzi na to że w niektórych przydałoby sie ,,wietrzenie gabinetów,, bo w takim Ozorkowie czy Łodzi prezesi siedzą na stoku już kilkanaście lat i tak naprawdę to chyba czekają już  na emeryturę ,a nie będą się dostawcami przejmować 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

U mnie za 9140 l tłuszcz 4.4 i białko 3.5 za luty 1.59 ryczałt - udział 2gr. Badają co odbiór komplet z somatyka tylko bakterie jak im odwali czyli od 2 razy na miesiąc w zwyż. Odbiera łaciate z Grajewa.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, SerafinKot napisał:

Słabiutko Węgrów płaci mamy taką samą ilość mleka tylko u mnie parametry dużo niższe i wyszło mi ostatnio 1,45 z vatem

A tutaj netto, czyli 11gr więcej

Edytowane przez emtec123
Opublikowano

Mlekovita 10-15tys cena

za luty 1.36zł         b 3,42 tl 3,8

za styczen 1.38zł  b3.4  tl 3.96

porażka z tym tłuszczem juz nawet zmieniałem bufor bo myslałem ze mam kwasicę ale jednak krowy zdrowe

jeszcze w lutym dali jakies ptrącenie pod nazwą NIEDOBORY ktoś wie co to jest?

Opublikowano
6 godzin temu, DEMONxXx napisał:

Mlekovita 10-15tys cena

za luty 1.36zł         b 3,42 tl 3,8

za styczen 1.38zł  b3.4  tl 3.96

porażka z tym tłuszczem juz nawet zmieniałem bufor bo myslałem ze mam kwasicę ale jednak krowy zdrowe

jeszcze w lutym dali jakies ptrącenie pod nazwą NIEDOBORY ktoś wie co to jest?

w mlekpolu byś dostał kilkanaście groszy więcej

Opublikowano

Opracowali nowa metodę wyparowywania tłuszczu. 😁

Badałem teściowi w jezewie bo u niego wyszło podobnie jak u zkordalskiego to jak bym napisał różnice byście nie uwiezyli

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez POLKOP
      Jak widzicie przyszłość swoją w dzisiejszym swiecie pełnym wymogów i innych przeszkod jako hodowcy bydła mlecznego. Czy dacie rade sprostac wyzwanią.
    • Przez fd65
      czy jest jakaś firma lub mleczarnia która skupuje mleko kozie i po ile płacą za litr?
    • Przez shrek
      Panie i panowie mam pytanko jak w temacie : ile mniej więcej procentowo wydajecie na zakup pasz wszelkiego rodzaju ( np. pełnoporcjówki, wysłodki itp. ) w stosunku do pieniędzy za mleko ??
      Np. dostaję za mleko średnio co miesiąć 20 tys, zł i wydaje na zakup pasz około 4 tys. miesięcznie czyli około 20%. czy to dużo ?? czy nie ?? i jakie są uwas te proporcje ?? mi sie wydaje że to sporo i staram sie obniżyc ten stosunek ) czy to jednak w normie ???

Jeżeli jest już taki temat to sorry ale nie udało mi sie znaleść więc prosze o link
    • Przez northeastern
      Tak jak w temacie,chciałbym się dowiedzieć czy potrzebne są jakieś pozwolenia na te kilka metrów kwadratowych
    • Przez bekba
      Witam

Piszę w związku z sygnałem który dostałem od znajomego. Otóż ów znajomy zasygnalizowal mi ze w firmie z tematu kradną mleko!!! Zbiorniki starszej generacji(taki jak moj) nie posiadaja wyświetlacza i trzeba mierzyc poziom mleka manualnie(jak mleko sie ustanie i jest schlodzone) toteż nie mieżyliśmy poziomu mleka ufając w uczciwość kierowcy. Jakież było nasze zdziwienie gdy zadzwonił znajomy i zmierzyliśmy poziom mleka a na kwicie z dostawy było 150 litrów mniej!!! Nikt by nie robił afery o 10 litrów. Jest to proceder uprawiany przez kierowców ponieważ jest to WYNAJĘTA FIRMA PRZEWOZOWA. Mleko dopisują nieuczciwym rolnikom i dzielą sie zyskiem. W moim przypadku to jest strata bagatela 3tys zł/mieciąc. Najgorsze jest to że nie ma tego jak udowodnic bo kierowca wyprze sie ze zrobił to jednorazowo. u nas pomiar nie zgadzał sie za każdym razem odkąd dowiedzielismy sie o sprawie w koncu nakryliśmy go na gorącym uczynku jak przelewał mleko. i przelał nam spowrotem. ale nie ma żadnej gwarancji że proceder sie nie powtórzy. Kierowca wzruszal tylko ramionami. Nadmieniam ze w poprzedniej mleczarni nikomu nawet do glowy nie przyszlo by zeby robic takie rzeczy.....Alarmuje że jest taki problem. Piszcie czy też spotkaliście sie z tym problemem i jaki macie pomysł zeby zlikwidowac ten proceder....
  • Dodaj nową pozycję...
v