Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 10.03.2018 o 09:13, Thomas2135 napisał:

To nie jest dopłata. Podnieśli cenę na jednostkę tłuszczu i to miało chyba wyrównać większe koszty żywienia. Jedynie zabierają 4 grosze jak się nie podpisało deklaracji i żywi paszami gmo.

potwierdzam nie bylo zadnej podwyzki za pasze bez gmo,bodajze jak pamietam byla wtedy obnizka -5gr. i jesli ktos nie podpisal  mial obnizke 9gr.
jesli ktos podpisal to mial tylko obnizke 5 gr. a 4gr. bylo wliczone w cene oddzial Wysokie 

Dnia 10.03.2018 o 08:46, zkordalski napisał:

U nas jest to 4 grosze Mlekovita ale są napewno i większe w innych mleczarniach.

mylisz sie 

Edytowane przez xzzz
Opublikowano

W czwartek będę w mleczarni zbadać mleko na antybiotyk to może zajdę do skupu i poproszę o nowy cennik o ile taki jest. Nie lubię tam chodzić.

Opublikowano

Nie wiem, nigdy nie pytałem. Leczyłem jedna i muszę sprawdzić. I tak mam jechać tego dnia za Ostrów Mazowiecką to zahaczę o Baranowo.

Opublikowano

Dlatego jest lepiej kupić swoją maszynkę  i badać kiedy się chce ;-)

W Mlekpolu za luty była jakas obniżka? Bo faktura nie przyszła a wpłata na konto dość  skromna. 

Opublikowano
6 godzin temu, Marcin133 napisał:

A jak to jest w umowie z president mozna spokojnie uciec od nich bo na zebraniu w łowiczu straszyli ze dziwnie umowy skonstruowane i nie za bardzo mozna odejsc od nich.

Ja mam normalnie 3 miesiące przed końcem roku wypowiedzenie i od 1 stycznia zmiana podmiotu. Tyle tylko że nie odejdziesz w dowolnym momencie, ale już kiedyś w danonie tak było i  tu tak jest

Opublikowano
6 godzin temu, Marcin133 napisał:

A jak to jest w umowie z president mozna spokojnie uciec od nich bo na zebraniu w łowiczu straszyli ze dziwnie umowy skonstruowane i nie za bardzo mozna odejsc od nich.

No większość którzy odeszli to właśnie do presidenta dlatego coś muszą mówić ale jest 3 miesiące wypowiedzenie czyli tak jak niby w Łowiczu 

Opublikowano

Ja to potrzebuję badać 1-2 razy w roku to sobie jadę. Mają swój sklep przy mleczarni to i czasem się folię czy sznurek weźmie. Z tym badaniem to wolę w mleczarni. Jest niedaleko laboratorium w lecznicy. Jeden rolnik zbadał mleko i powiedzieli, że nie ma antybiotyku a zawiózł do mleczarni i wykryli. 

Opublikowano
1 godzinę temu, komodo napisał:

No większość którzy odeszli to właśnie do presidenta dlatego coś muszą mówić ale jest 3 miesiące wypowiedzenie czyli tak jak niby w Łowiczu 

Komodo,odszedłeś do presidenta? Z jakiego powiatu jesteś? Duża różnica w cenie?

Opublikowano

Jedyny prawdziwy i akceptowalny przyrząd do badania którego nie zakwestionuje mleczarnia mlekpol. Te same paski którymi badane jest mleko od dostawców . Nie polecam innych bo może być kuku już nie raz tak było ze chlop przyjechal i mowil ja badalem tu i tu i było dobre

Bez tytułu.png

Opublikowano
47 minut temu, Marcin133 napisał:

No wiadomo musza straszyc z łowicza przed odejściem, po zebraniu stwierdzam ze nie ma szans na poprawe w tej mleczarni

Jakieś szczegóły?

Opublikowano (edytowane)

MLEKPOL  14.800L   3.4 białko ,4,4 tłuszcz  cena 1.51zł  brutto dla watowca. z dopłata za ocenę 2 gr

Na cenniku nie ma dopłaty za ocenę ale do końca roku będą  płacić,a później albo wszyscy dostana 2gr,albo nikt.

Edytowane przez rafi101
Opublikowano
19 godzin temu, mk9422 napisał:

@maxler Co to za maszyna i jak się sprawdza? 

16 godzin temu, kizak napisał:

Właśnie Maxler czy Byś Mógł coś szerzej o tej maszynce 

IMG_20180312_090729.thumb.jpg.cfca453e273214e5999cf9c7a6088a19.jpgIMG_20180312_085327.thumb.jpg.41fa85c98897856c7316214f1857b8fb.jpgIMG_20180312_090413.thumb.jpg.12df231d02aa942ec176ce619004ed58.jpg

Tak wygląda inkubator(fot 1),odczynniki (fot 2), tabela wykrywalnosci(fot 3). Sprawdza się bardzo dobrze. 

Opublikowano
Dnia 22.02.2018 o 17:58, Krowiarka napisał:

Musi to ktoś dotować...

Nikt nie dotuje sprzedaży za granicę z krajów Unii gdyż jest to wbrew przepisom. 

Odpowiedź jest prosta: Polak chytry kupi wszytko co tanie i da się sprzedać, a Niemiec mądry bo na swoim rynku nie ma zapasów sprzeda bez zysku aby swój rynek sera był swobodny a zysk ma na swoim lokalnym rynku i ewentualne koszty nadpodaży pokryje niemiecki konsument, a czy ser będzie po 10zł czy po 20zł to konsumentów jest zawsze tyle samo więc lepiej wypchać nadmiar poza kraj niż mieć później problem z nadmiarem na magazynie. Sami sobie a głównie osoby które to kupują (nie będę pisał jaka duża polska mleczarnia kupuje w blokach ser od Niemców i pakuje pod swoim logiem bo przepisy unijne mówią że firma możne nanieść własne logo jeżeli ten ser potnie w plastry i zapakuje czyli jest jego "producentem"- co jest jednym wielkim oszustwem!!!!!!!!!)

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, krzysieek napisał:

Kurcze masz odwagę. Ja wolę do mleczarni dać do zbadania żeby nie daj Boże wyszedł inny wynik na ich urządzeniu. 

Te odczynniki chyba nie takie tanie?

Ale te testy są bardziej wiarygodne niż te w mleczarni co robią paskowe. Raz krowa wywrocila separator i poszło trochę mleka z antybiotykiem do zbiornika. Zrobiłem test i wyszło że wynik jest watpliwy. Szkoda było wylać tyle mleka więc zawiozlem zbadać do mleczarni. W mleczarni okazało się że mleko jest jak najbardziej dobre. Koszt odczynnika to 4.50 zł. 

MLEKPOL 

25000 l

Tłuszcz 4.34%

Bialko 3.46%

Cena 1.54 zł brutto dla VATowca. 

Edytowane przez maxler
Opublikowano (edytowane)

Takie przekrety robi wielka Mlekowita, grunt zeby mleczarnia zarobila a rolnikow mozna olać, jak sie kupi tani ser to można mówić ze za dużo sera i cena z mleko w dół.

Edytowane przez Dominiik
Opublikowano
2 godziny temu, rafi101 napisał:

MLEKPOL  14.800L   3.4 białko ,4,4 tłuszcz  cena 1.51zł  brutto dla watowca. z dopłata za ocenę 2 gr

Na cenniku nie ma dopłaty za ocenę ale do końca roku będą  płacić,a później albo wszyscy dostana 2gr,albo nikt.

Już wcześniej słyszałem, że Mlekpol zrobił taki manewr z tą oceną, ale nie mogłem w to uwierzyć. Tak to może ustalić ze sobą dwóch rolników na miedzy po wypiciu flaszki: ja dam ci worek zboża, a ty mi gęś - tylko ciichoo, nikomu ani słowa. A nie taka spółdzielnia. Dopłaty nie ma w cenniku a płacą "po cichu" bo prezes stwierdził na radzie, że nie bardzo mogą się z tej dopłaty wycofać - jest ona zapisana w umowie. Nowym którzy zechcą wejść w ocenę też nie będą płacić.

Swoją drogą ktoś tutaj wcześniej pisał, że radni w Mlekpolu mają wyższą cenę za mleko - wcześniej myślałem absurd - teraz ... byłbym w stanie uwierzyć w tą spiskową teorię..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez karolas123
      Witam, Panowie zwracam sie z prośbą o rozwijanie tematu. Planuje wyprodukowanie elektronicznego testera somatycznych. Mam zaplecze techniczne oraz wiedzę programistyczną i elektroniczną do zbudowania takiego urządzenia. Niestety nie posiadam wiedzy specjalistycznej w zakresie badania mastitis. Interesuje mnie sposób badania komórek somatycznych przez testery dostepne na rynku które są nie ukrywajmy bardzo drogie. Prosiłbym o wskazanie literatury lub podzielenie sie wiedza na temat metody pomiaru. Czy te testery działają sprawdzając przewodność elektryczną płynu? A moze badają gęstość lub jeszcze inaczej to działa?
    • Przez Kielki
      OFERTA
      (Kiełki słodowe suszone)

Oferujemy kiełki słodowe suszone, które  z uwagi na bogatą zawartość białka idealnie sprawdzają się w żywieniu bydła, koni, owiec i kóz.

Proces powstawania:
      W końcowym procesie produkcji słodu browarniczego od ziarna słodu usuwa się korzonki wykształcone w trakcie kiełkowania, przepuszczając ziarno przez wibrujące płyty. Jako że ziarno jest suche, korzonki odrywają się z łatwością. Następnie kiełki są mielone na specjalnym młynie do kiełek.

Właściwości:
      Składają się z kiełków, korzonków, połamanych części ziarna oraz plew. Posiadają drobną strukturę fizyczną i znaczną zawartość węglowodanów rozpuszczalnych. Występują również: asparagina, betaina, cholina – należąca do fosfolipidów, które są związkami bardziej biologicznie czynnymi niż tłuszcze oraz cukry – maltoza, kwasy organiczne (mrówkowy, octowy, szczawiowy, mlekowy, bursztynowy, jabłkowy) oraz niewielkie ilości substancji gorzkich.
      Kiełki mają barwę od jasnej do ciemnobrunatnej, w zależności z jakiego słodu są odkiełkowywane.
      Kiełkujący jęczmień zawiera istotny poziom wielu witamin oraz makro i mikroelementów niezbędnych podczas rozrodu i wzrostu zwierząt, a także powodują wzrost wydajności mlecznej.

BIAŁKO OGÓLNE   20% - 25%
      WILGOTNOŚĆ  MAX. 14%
      POPIÓŁ   5%                           
      ​Kiełki słodowe suszone - mielone 700 zł / tona + transport

Kiełki słodowe suszone - granulowane 760 zł / tona + transport

Kontakt g.riegel@technicleader.pl
    • Przez Barenbrug
      Witamy serdecznie na naszym koncie!!!

Chcemy jako firma BARENBRUG zachęcić Was do dyskusji na temat zakładania użytków zielonych, a także lucerników. Pragniemy zawrzeć tutaj najważniejsze informacje dotyczące uprawy traw i lucerny oraz ich prawidłowej agrotechniki. Dodatkowo zachęcamy Was do wstawiania zdjęć, które będą pokazywały jak sprawdzają się nasze mieszanki na łąkach i gruntach ornych - zarówno tych, którzy będą chcieli pochwalić się tym co udało się zrobić w tym, jakże trudnym roku, ale także w latach ubiegłych oraz tych, którzy mają z takimi użytkami pewne problemy.
      Wszystko to ma skłonić nas do dyskusji jakie są najczęściej popełniane błędy przy uprawie lucerny i UZ, czego powinniśmy unikać i na co zwrócić szczególna uwagę (np. nawożenie, wysokość koszenia).
      Mamy nadzieję, że nasze porady i doświadczenie pomogą Wam uzyskać jeszcze większe plony!!!
      Na Wasze pytania chcemy odpowiadać regularnie, tak więc w każdy wtorek i piątek wszystkie tematy na pewno omówimy. We wtorki dyżur pełnił będzie Mateusz Nogaj - przedstawiciel handlowy odpowiedzialny za rynek traw pastewnych na wschodzie Polski, zwłaszcza na terenie Podlasia, natomiast w piątki ja postaram się odpowiedzieć na Wasze zapytania, a teren na którym pracuję to zachodnia Polska.

Pozdrawiam,

Małgorzata Kalka
      Barenbrug Polska

• Przez gobi12
      Witam.

Mam na sprzedaż 7 jałówek wysokocielnych (wycielenia początek stycznia - początek lutego).

Jałowice hodowlane. Rasa HF - wysokomleczne.

Zainseminowane dobrymi mlecznymi bykami.

Stado znajduje się pod oceną PFHBiPM. Stado wolne od chorób.

Jałówki całą wiosnę, lato i jesień spędzają na dużym wolnym wybiegu dzięki czemu w późniejszej hodowli nie mają żadnych problemów z nogami.

Cena za szt. 5100-5500 złotych (do negocjacji).

Okolice Zambrowa i Wysokiego Mazowieckiego.

Tel. 86 274 50 89

Zapraszam do kontaktu i obejrzenia na żywo.

• Przez grzesiu
      dla wszystkich producentów i przetwórców mleka

Kontynuacja tematu: http://www.agrofoto.pl/forum/topic/76642-cena-mleka-2015
  • Dodaj nową pozycję...
v