Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, DanielFarmer napisał:

Jeszcze nie doimy z pół darmo ale doilismy i do tego idzie jak zawsze.Zeby Piątnicy nie było na rynku i poza tym ,20km ode mnie to bym uznał że tak już musi być że wszyscy zawsze z nami w kulki jadą ale skoro człowiek widzi że można inaczej działać,w galanterii,nie tylko napier... sery i masło to się wkurzam. Pewnie że zdrowie najważniejsze i rodzina alee to jak postępuje z nami mleczarnia zniechęca do tej ciężkiej pracy....

Dramatyzujesz od kilku stron. To temat o cenie mleka, jeśli chcesz wylewać swoje żale załóż vloga a nie co post  piszesz jak Ci źle i nie dobrze.  Masz z tego jakieś korzyść? Lepiej się czujesz? A może na fakturze +5gr za ból d#py?!

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)

Przynajmniej co poniektórzy zeszli z tematu Sierpca :P a u nas cisza jak zwykle do ostatniej chwili.

•  
Edytowane przez Krowiarka
Opublikowano
Piątnica nie przyjmuje,nie ma szans.Zeby były to bym poszedł ;) Ok kończę offa.To też był test czy ktoś na forum podejmie temat i się przyłączy z mlekpolowcow a tu nici,wszystkim dobrze jak ich przed w jajko robi.Poki nie zmieni się mentalność ludzi nic nie zrobisz :) Najwyżej się skończy kiedyś z tym ;)
Opublikowano

Ta jasne, bo zrezygnujesz , tak jak i reszta co tak mowi. A z tego co czasami slysze to kogos wezma, bo tak samo wywalaja za wirowki, albo i jak ktos sobie nie radzi , to tez odchodzi, wiec jak tak bardzo chcesz to probuj  , a moze sie uda i na forum bedzie spokoj xD

• Thanks 1
Opublikowano

Nie wszystkim wszystko pasuje tylko nie kazdy sie tu wypowiada bo temat jest ,,ceny mleka" a nie sytuacja w ,,sm mlekpol" tez mam pare zastrzezen co do funcjonowania mleczarni

Opublikowano
Ja też już przestaję bo mnie zlinczują :) Aha i nic mi się nie zaciska,jak pisałem mogę zakończyć w każdej chwili bo zobowiązań niewiele.Zdrowka wszystkim ,siły do pracy,dobrych cen i deszczu latem na trawy i qq :) heya
Opublikowano
59 minut temu, DanielFarmer napisał:

Ja też już przestaję bo mnie zlinczują :) Aha i nic mi się nie zaciska,jak pisałem mogę zakończyć w każdej chwili bo zobowiązań niewiele.Zdrowka wszystkim ,siły do pracy,dobrych cen i deszczu latem na trawy i qq :) heya

deszczu to może u ciebie, bo ja już podziękuję na parę tygodni :)

Opublikowano (edytowane)

Daniel jesli zobowiązań masz niewiele a jesli dobrze myślę rocznie pewnie ponad milion litrów masz to pewnie kończąc z krowami albo idąc na etat przeżyłbyś finansowy szok:)

Edytowane przez krzysieek
Opublikowano

OSM Łobżenica - pow.18tys. L b.3,45% tł.3,8% - brutto 1,19 dla Vat'owca

Mleko z zapasów ze skupu interwencyjnego sprzedają poniżej 5 zł kg. Na wyprodukowanie 1 kg potrzeba ok 11 L mleka czyli wychodzi po 45 gr L mleka chudego minus koszty które tą cene zbiją gdzieś do 35 gr. Czyli max jaki można dostać teraz to 1,15zł/ L mleka pełnego. Nie ma już mechanizmu interwencyjnego skupu OMP poniżej jakiejś ceny tylko samowolka. Wiecie do czego to prowadzi ? Macie za mleko 1,4-1,5 zł i narzekacie? Ja bym się zastanowił i ważył słowa.

Opublikowano

Płacz na 1,5 a taki rotr jeszcze za styczeń nie zapłaci, jak tu ktoś już wcześniej pisał. Potraficie to sobie wyobrazić że za mleko ze stycznia w marcu jeszcze macie nie zapłacone? Do tego pana z wladimircem na avatarze-spier*alaj z tamtad czym prędzej.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v