Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak juz pisałem bylem w ubiegłym tygodniu w mlekpolu na spotkaniu to mówili ze jest przyzwoicie, mleka brakuje i nawet namawiali do zwiększania. To ja nie wiem. Moze zależy która mlaczarnia jak widzi najbliższe miesiące

Opublikowano

Ilas Ciechanów zmiękł trochę i lutowa obniżka zamiast 6 gr za jednostkę białka wyniesie 3 gr za jednostkę i taka cena zostaje też na marzec czyli "tylko" jakieś 25 gr w dół w porównaniu z ceną w grudniu.

Opublikowano

Mlekpol jak widać naprawdę mocno stoi. Cena za mleko przyzwoita. Radni zarabiają po 4 tyś. Koleżanka po studiach poszła do pracy to na początek koło 2300 netto będzie miała plus premia pare stówek. 

Opublikowano
1 godzinę temu, DanielFarmer napisał:

U nas w okolicy jak jeżdżę to sporo nowych obór się buduje.Dofinansowania robią swoje...w mlekpolu o prawie 10% spadła w 2017 liczba dostawców za to mleko +7,6%

Daniel skąd mniej wiecej jesteś? Masz racje buduje się dużo, u mnie w okolicy nawet Ci co 2-3 lata temu postawili obory, teraz składają na następne. Podziwiam, ale chyba i trochę rozumiem.  Za jedną noge wisiał czy za dwie...

• Haha 1
Opublikowano

U nas cena nie była jakaś super wysoka, ale przynajmniej jeszcze nie spadła. Od kwietnia może będą podwyżki, ale nie wiadomo czy tylko na sprzedawane produkty czy do dostawców również:) Nie ma co za wiele gdybać tylko robić swoje, te przewidywania tak się sprawdzają jak prognoza pogody... słabo.

Opublikowano
kr9292 Okolice Łomży w stronę Augustowa.Po przekroczeniu pewnego progu robi się pętla napędzająca spiralę i brnie się w coraz większe inwestycje za duże kredyty które aby spłacić stawiamy kolejne budynki i krowy bo brakuje na obsługę zadłużenia a to znów kosztuje i pędzimy do ślepego zaułku....
  • Thanks 1
Opublikowano
8 minut temu, leszek1000 napisał:

Kto może to się buduję i chyba wie jak stoi finansowo oczywiście zdarzają się bankructwa,ale to skraje przypadki. Jak coś jest temat luźnie rozmowy przenieśmy się tam 

Nie możemy się przenieść do luxnych rozmów bo tam trwa debata o kobietach ;) 

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, chuck00 napisał:

U nas cena nie była jakaś super wysoka, ale przynajmniej jeszcze nie spadła. Od kwietnia może będą podwyżki, ale nie wiadomo czy tylko na sprzedawane produkty czy do dostawców również:) Nie ma co za wiele gdybać tylko robić swoje, te przewidywania tak się sprawdzają jak prognoza pogody... słabo.

Niestety już szykują się obniżki :/ 

Opublikowano
7 godzin temu, mkkk napisał:

jedni budują a ja w marcu likwiduje.ile to lat można za niską cenę doic! mam 25 krów. pn kuj-pom.

Jak masz 8-9 tys wydajności i ogarnięta somatyke to daje 5 za krowę i zabieram :-)

Opublikowano
9 godzin temu, danielhaker napisał:

Mam sąsiada "z Łosic". Coś chcesz wiedzieć? 

Byłem ostatnio na zakładzie i niezła tam "atmosfera " podobno pracownicy starajowali na początku lutego i zakład stał dlatego ciekawy jestem jak płacą dostawcą ?

Opublikowano
1 godzinę temu, loik92 napisał:

Jak masz 8-9 tys wydajności i ogarnięta somatyke to daje 5 za krowę i zabieram :-)

Taa, a potem "łooo panie a une tylko 4 nogi majom,a ugun taki krutki,i wymnie małe, dwa tysiunce to możem dać,nic wincyj" 

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Jeśli trafiasz na tego typu ludzi pozostaje tylko współczuć. Owszem, można się potargowac ale tego typu gadki tylko mnie wkurzają dlatego sam tak nie postepuje. 

• Like 1
Opublikowano

Witam, interesuje mnie zakup jałowek wysokocielnych hodowlanych (7-8 sztuk), gdyby miał ktoś na sprzedaż to proszę o odzew. Jestem z kujawsko-pomorskiego.

Opublikowano
Przed chwilą, mkkk napisał:

jedni budują a ja w marcu likwiduje.ile to lat można za niską cenę doic! mam 25 krów. pn kuj-pom.

byłbym zainteresowany zakupem krów jak cos to pw 

Opublikowano

Ja będę kiedyś sprzedawać, ale jeszcze nie teraz, bo mam puste miejsca w oborze. ;) A wracając do cen za mleko, to ja nie byłam na zebraniu tylko mój Luby, a że on lubi smęcić to wszystko widzi w czarniejszych kolorach. B| I już chyba wiem dlaczego nasz sławny Sierpc tak obciął cenę, bo inwestuje w produkcję nowego asortymentu wysokiej klasy serka topionego podobno będzie Królewski topiony. :)

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v