Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
Dnia 11.01.2018 o 08:25, kosacki napisał:

za 12.2017 Mlekpol - 40 TYS LIT białko 3,2 tłuszcz 3,9 - 2,19 zł

W jakim oddziale taka cena? Jesteś na vacie? 

@Meg5 Piątnica jednak lepiej :-D  ,,Piątnica za listopad 2.14zł na rękę w tym 40gr premii świątecznej. jak doliczyć udział to wychodzi 2.24. W przedziale cenowym 10- 20tys. parametry i dokładną cenę podam jak będzie faktura '' 

Edytowane przez mk9422
Opublikowano

Miałam na myśli ilość premii jakie OSM Sierpc w zeszłym roku dawało .

Nie mam jeszcze faktury ,ale  około 1,6 zł . 

Opublikowano (edytowane)

Witam serdecznie wszystkich. Jestem dostawca mleczarni Polindus. Dostałem właśnie świeża umowę do podpisania a w niej nowy sposób naliczania cen z którym do tej pory nie miałem doczynienia. Dlatego chciałem was zapytać co o tym myślicie. Czy mleczarnia nie próbuje jakimiś sposobami zrobić dostawców w konia. Oto ich wzór do obliczania :

" Cena bazowa netto za 1 litr mleka będzie obliczana w oparciu o formułe: 

Cena bazowa = (1+x)*y*0.5 

Gdzie x - procent zawartości tłuszczu w mleku 

Y- średnia miesięczna cena za jednostkę kalkulacyjna w mleku pełnym przerzutowym obliczana na podstawie notowań cen Artykułów mleczarskich SPARKS POLSKA 

Do ceny bazowej będą wypłacane premie zgodnie z cennikiem 

Od 5000 l do 7000l 10 % ceny bazowej 

Od 7001 l do 10000 25 %cena bazowej 

Od 10001l do 15000l 35 % ceny bazowej 

Od 15001 do 20000 45 % ceny bazowej 

Od 20001 do 30000 50 % ceny bazowej 

Od 30001 do 50000 55 % ceny bazowej 

Powyżej 50000 l 60% ceny bazowej. " 

Ja akurat łapie się w przedziale powyżej 50 tys. Tłuszcz mam na poziomie 4.30. Ciekawi mnie co to za firma Sparks polska co będzie ustalala ta cene mleka przerzutowego. Miał ktoś z nią doczynienia?  Oraz zastanawia mnie jeszcze jeden zapis w umowie który bardzo mi się nie podoba mianowicie : dostawca zobowiązuje się nie podejmowania w czasie obowiązywania niniejszej umowy negocjacji warunków umowy z innym podmiotem gospodarczym niż mleczarnia, ani też nie zawierania innej umowy mającej na celu dostawy mleka do innego odbiorcy niz mleczarnia "   niepodobna mi się w tym to ze próbują mi zabronić rozmów z innymi mleczarniami na temat cen w przypadku gdy mija cena była by nie zadowalająca  Co o tych zapisach myślicie. Warto podpisywać taka umowę czy negocjować jeszcze warunki? Z góry dziękuję za odpowiedź. 

Edytowane przez koyack
Opublikowano

Faktury brak, ale pieniążki są na koncie i myślę, że za grudzień wyszło mi ponad 1,7 zł za litr do ręki. Co do premii to było ich w Sierpcu 4 i mi wyszło przeszło 25 tysięcy.

Opublikowano
1 godzinę temu, mk9422 napisał:

W jakim oddziale taka cena? Jesteś na vacie? 

@Meg5 Piątnica jednak lepiej :-D  ,,Piątnica za listopad 2.14zł na rękę w tym 40gr premii świątecznej. jak doliczyć udział to wychodzi 2.24. W przedziale cenowym 10- 20tys. parametry i dokładną cenę podam jak będzie faktura '' 

Mlekpol jest jeden wiec i cena jest jedna dla wszystkich. 

Piatnica faktycznie troszke lepiej ale jakiejs przepasci nie ma jak to niektorzy pisza. A i w piatnicy inaczej udzialy sa pobierane podobno caly czas 10 zawsze nie ma limitu. Czy to prawda?

Opublikowano
Dokładnie w mlekowicie od ceny trzeba odjąć 10 groszy na udziały. U mnie wyszło 1.65 mała ilość i parametry takie sobie jak to w Działdowie.
Opublikowano
3 godziny temu, DanielFarmer napisał:

tak mało?a ile w sierpniu-listopadzie było?

Już bez premii wszelakich ,te +/- 1,6 zł na konto wpłynęło .

Ceny : wrzesień 1,79 zł   ,październik 1,79 zł ,listopad ,1,82 zł .

Koleżanka Krowiarka już napisała ile dostała ,no ja mnie,j bo i  mniejsza produkcja .

Nie twierdzę też ,że nie ma lepszych  mleczarni jak choćby Piątnica ( najlepszy  ser na sernik :))  ,ale nasza mleczarnia  mimo ,że to mały zakład jest  dobrym płatnikiem za surowiec .  

Opublikowano

W warunkach programu są nie ma o tym mowy. Jest tylk informacja o skreśleniu z listy dostawców. Jak z mleczarni wyrzucą to jak mogą potem tę karę zabrać? Przez windykatora?

Opublikowano
20 godzin temu, pedro2 napisał:
 Dnia 8.01.2018 o 12:08,ukaszProcho napisał:

"Zbiornik 1200 to jest otwierany od góry a nie cysterna. Potrzebuje taki bo juz mam prawie 300 l dziennie."

Piszesz, ze doisz 300

Pomyliłem sie, sorki miało być prawie 300 na raz. Aktualnie dziennie jest 550. 

Opublikowano
10 godzin temu, koyack napisał:

Witam serdecznie wszystkich. Jestem dostawca mleczarni Polindus. Dostałem właśnie świeża umowę do podpisania a w niej nowy sposób naliczania cen z którym do tej pory nie miałem doczynienia. Dlatego chciałem was zapytać co o tym myślicie. Czy mleczarnia nie próbuje jakimiś sposobami zrobić dostawców w konia. Oto ich wzór do obliczania :

" Cena bazowa netto za 1 litr mleka będzie obliczana w oparciu o formułe: 

Cena bazowa = (1+x)*y*0.5 

Gdzie x - procent zawartości tłuszczu w mleku 

Y- średnia miesięczna cena za jednostkę kalkulacyjna w mleku pełnym przerzutowym obliczana na podstawie notowań cen Artykułów mleczarskich SPARKS POLSKA 

Do ceny bazowej będą wypłacane premie zgodnie z cennikiem 

Od 5000 l do 7000l 10 % ceny bazowej 

Od 7001 l do 10000 25 %cena bazowej 

Od 10001l do 15000l 35 % ceny bazowej 

Od 15001 do 20000 45 % ceny bazowej 

Od 20001 do 30000 50 % ceny bazowej 

Od 30001 do 50000 55 % ceny bazowej 

Powyżej 50000 l 60% ceny bazowej. " 

Ja akurat łapie się w przedziale powyżej 50 tys. Tłuszcz mam na poziomie 4.30. Ciekawi mnie co to za firma Sparks polska co będzie ustalala ta cene mleka przerzutowego. Miał ktoś z nią doczynienia?  Oraz zastanawia mnie jeszcze jeden zapis w umowie który bardzo mi się nie podoba mianowicie : dostawca zobowiązuje się nie podejmowania w czasie obowiązywania niniejszej umowy negocjacji warunków umowy z innym podmiotem gospodarczym niż mleczarnia, ani też nie zawierania innej umowy mającej na celu dostawy mleka do innego odbiorcy niz mleczarnia "   niepodobna mi się w tym to ze próbują mi zabronić rozmów z innymi mleczarniami na temat cen w przypadku gdy mija cena była by nie zadowalająca  Co o tych zapisach myślicie. Warto podpisywać taka umowę czy negocjować jeszcze warunki? Z góry dziękuję za odpowiedź. 

heh co to wogóle za zapis chyba to ktoś po kielichu wymyślił, ja na Twoim miejscu pokazałbym im palcem ten zapis i że jeśli go wykreślą to podpisuje a jak nie to dziękuje dowidzenia, widze że duży farmer jesteś napewno niebędą chcieli stracić takiego dostawcy i zgodzą się na to tą zmianę w umowie jeśli będzie im zależeć

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v