Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kolego to powiedz mi skąd polmlek i mlekovita ciągle bierze?? Tutaj nie chodzi o kluczenie się ale napisałem moje własne odczucia co do tego podmiotu a swoją drogą stwierdziłem fakty bo to jest strzelanie w nogę polskiemu mleczarstwo. A za pół roku a może szybciej będzie płacz bo dostaniemy po złotówce za mleko i ciekawe co wtedy powiedz o swojej wspaniałej mlekovicie???

Opublikowano

Głupoty gadacie. To biznes jak każdy inny i kasa ma się zgadzać. Jeżeli ciągną ser czy co kolwiek innego, żeby utrzymać stałą cene rolnikom i pensję pracownikom to co w tym złego? Jak mleka brakuje to kupują. Mają czekać aż ten ser przywiozą niemcy, sami wstawią do supermarketów i zarobią podwójnie? Krótko myślicie. Lepiej zarobić trochę na cudzym niż wcale na swoim.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

dokładnie, mleczarnia aby zarabiać i nie stracić rynków zbytu musi produkować , a wiadomo z wody nie zrobią ;)  a Wy nie kupujecie jałówek z Niemiec Dani Holandii itd

Edytowane przez redbull
Opublikowano

Mlekowita ciągnie z niemiec jakieś skondensowane mleko że z 1 cysterny po rozcieńczeniu wychodzą 4 cysterny tak przynajmniej mówił dyrektor w moim oddziale na zebraniu i kupują podobno po 60gr za litr.

Opublikowano

Nie martw się o mnie i o mój płacz. Tak czy srak polska już tonie w mleku i tu nie chodzi o to ile ktoś kupuje tylko ile z kraju wyjeżdza! Dasz cene rolnikom to z marszu nie wzrośnie. Krowy to nie automaty i w dzien ich nie przestawisz. Rozbujać ciężko i wyhamować też.  A jeżeli mleko jest potrzebne na już to to robić? Czekać aż chłop kupi jałówki które kiedyś tam bedą produkować?

Nie mówię ze wszystko jest dobrze bo nie jest, spółdzielnie grają z nami nie fair, ale to ze handlują i zarabiają dodatkowe pieniądze to chyba nic złego.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano (edytowane)

Pedro pomyśl troszkę, błagam. Jeżeli mleczarnia dodatkowo kupuje przerzut tzn że produkuje, sprzedaje i zarabia. Jeżeli nie ma potrzeby kupowania przerzutu to go nie bierze i chu... a mleko od swoich dostawców wziąć musi. WIęc lepiej kupic przerzut i zarobić, czy dać ludziom, którzy wyprodukują jeszcze więcej bo cena dobra a potem nie będzie miała co z surowcem zrobić?

heh kr mnie wyprzedził ;)

kr9292 chłop nie musi nawet czekać aż jałówki się wycielą, wystarczy pierwiastki kupić i mleko jest ;)

Przez lata oddawaliśmy mleko do "spółdzielni" handlującej przerzutem (mały podmiot), każde wahanie w cenie mleka przerzutowego było odczuwalne w cenie u dostawców w trybie niemal natychmiastowym, oczywiście spółdzielnia ale bez udziałów czy premii świątecznych. W tej chwili u nas wszystkich ceny w miarę się trzymają a oni już za październik mieli zjazd 5 gr, za listopad kolejne 10 nie wiadomo jeszcze co za grudzień, do obniżek jeszcze trzeba dodać, że już nie mają gdzie mleka ulokować, czyli mleczarnie przerzutu nie chcą. A wg teorii Pedro powinno być odwrotnie skoro przerzut jest tani.

Edytowane przez ZosiaSamosia
Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

W takim razie co dobrego dla nas daje to ciagniecie sera z niemcowni?

Ktoś już to pisał. Dodatkowy dochód dla mleczarni, dzięki któremu mogą utrzymać stabilną cenę skupu mleka. Chyba sam w to nie wierzę. Mlekpol spółdzielnia a ile mieliście do powiedzenia jak były obniżki i non gmo?

Opublikowano

Tak, ale do tego czasu sporo można zaoszczędzić na żywieniu a co do dopłat to w Mlekovicie zawarli to w jakiejś podwyżce i specjalnej premii nie ma za to. 

Opublikowano

Powiem tak Spomlek nie jest najlepsza firma a może nawet dobra ale chociaż nie robią takich nr jak mlekovita i polmlek. Prezes mógł by być inny ale szacun że ma chociaż odrobinę kręgosłupa moralnego. Żeby nie było upomnienia moderatora to u mnie cena jak przed dwoma dniami minus 5 gr ale nie jest źle 1,60 lekko bedzie

Opublikowano (edytowane)

Osm Konskie tluszcz 4,2 bialko 3,2 ilosc 5500 litrow cena 1,35 a od stycznia dostalem informacje o obnizce 15 groszy na litrze zarty sobie jakies robia

IMG_20180106_071301.jpg

Edytowane przez MariuszDe
Opublikowano

U niego zawsze takie wysokie. Jakąś wadliwą aparaturę pomiarową mają w tym Hochlandzie. :D

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v