Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

toż ty nie będziesz pomagała ich wkładać. Jeżeli cena jest słaba to będą narzekać wszyscy i mali i duzi. Każdy z nas pracuje i każdy wie ile da radę wziąć na siebie. Pienisz się jakbyś trudny okres miała, nie bardzo wiem o co. Radziłabym głębszą analizę wpisów w tym temacie, bo niektóre naprawdę są wartościowe i może zmienisz tok myślenia rodem z PRLu 

Opublikowano

No nie mogę kobieto skąd Ty sie urwalas, radzę zająć się swoim grajdołkiem nie zaglądać komuś ani do obory, ani do portfela. Takie teksty to u nas wioskowe reporterki mocherowe mają.

Opublikowano (edytowane)
Dnia 16.01.2018 o 22:37, Cycek333111 napisał:
4 godziny temu, danielhaker napisał:

4 godziny temu, danielhaker napisał:

Witam , wiek  ktoś  może  jak cena za mleko  Lacpol Piotrków Kujawski?

Edytowane przez strsw33
błedy
Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

No jak? Odbiór dzisiaj był :P

Opublikowano

A ja nie narzekam, mamy z mężem  35 krów i dla nas wystarcza, kredytów nie mamy wcale,  parę nowych maszyn udało się kupić za własne pieniądze, pracowałam kiedyś na etacie i nie chciałbym za nic wrócić do tych czasów. 

• Like 1
Opublikowano

Zosia Ciebie popieram ;)

@asica698 jak już osiagnelas to co chciałaś, dobrze się żyje nie masz potrzeby dalej powiększać to ok. Ale tak jak u mnie mlody chlopak, rozum chory, ambitne plany i chociaż sam na siebie człowiek zły po co tyle tego, garb na starość zostanie to dalej się chce więcej i więcej. Obore kończę spłacać, a już myślę o dobudówce 

Opublikowano

Apetyt rośnie w miarę jedzenia, jednak gdzieś środek tego wszystkiego trzeba znaleźć. Nie wyobrażam sobie stawiać obory na 60 sztuk mając 10ha własnej ziemi, a znam takich. Kupić nie kupią bo ceny 70-100 tys... Albo gostek zaczął stawiać obore 130 sztuk wolnostanowiskową mając 20ha piochów no ludzie przecież w takiej sytuacji nie trudno się potknąć i co wtedy? bierz pan sznur? Ludzie sami się zapędzają i teraz pytanie czy taki który ma 100 krów zje więcej niż ja mając ich 30? 

@@@@apropo ceny mleka, bilans jest prosty my nie będziemy mieć, to i znaczna część innych powiązanych rolniczo branż, firm to odczuje.  W takim mazowiecku, siedzibie mlekovity gdzie z której strony nie zajedziesz to jest dealer maszyn czuć kiedy ludzie inwestują - jak idzie mleko, jak nie idzie sprzedaż spada i to bardzo.

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Wiem wiem, Pedro ja żartuję :P

@asica698Wszystko fajnie, każdy dąży do jakiegoś tam swojego założonego celu. Ale pamiętaj że dużo zależy też od tego, z jakiego miejsca startujesz i kiedy mówisz sobie dość. Jeżeli ceny surowca zachęcają do tego aby się rozwijać, inwestować, ułatwiać sobie pracę to większość to robi. I bardzo dobrze bo dzięki temu rozwija się wszystko to co związane z rolnictwem. Ludzie w dużej większości przy inwestycjach wspierają się kredytami czy chociaż dotacjami. Jakoś ciężko mi uwierzyć w to że ktoś jest w stanie zaczynać od zera bez wsparcia. Budować budynek, wymieniać maszyny i cały czas ponosić koszty produkcji które każdy wie jakie są. Wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. 

Opublikowano

Ja powiększyłam i dalej nie będę teraz idę w jakość materiału genetycznego. Mam najwyższy przedział cenowy w mojej mleczarni i o to mi chodziło. Zresztą gdybym odstawiała do innej mleczarni nie zdecydowałabym się na budowę i kredyty. ;) Sierpc milczy, a to dobrze, bo może premii nie obetną.

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

U nas 10 gr ale moze zalezy w jakim oddziale

Ja jestem w zachodniopomorskim, ale co oddział to inna cena... Ostatnio jak byłem podpisać no GMO to ktoś sie tym zainteresował ze ma więcej mleka a mniejsza cenę niż Ci mniejsi dostawcy. Miał rozmawiać z dyrektor ale nie wiem co z tego wyszło, słyszałem tylko jak pracownicy sie tłumaczyli...

Opublikowano

Aj ten Kosów miesza... Za styczeń -10 gr , luty -10 gr .... Nawet za stycznia kartki nie wysłali .....

Gość Robercik1
Opublikowano
37 minut temu, Krowiarka napisał:

Ja powiększyłam i dalej nie będę teraz idę w jakość materiału genetycznego. Mam najwyższy przedział cenowy w mojej mleczarni i o to mi chodziło. Zresztą gdybym odstawiała do innej mleczarni nie zdecydowałabym się na budowę i kredyty. ;) Sierpc milczy, a to dobrze, bo może premii nie obetną.

Sierpc przemówi jak zawsze dzien przed wypłatą.......

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Słyszałam że już przemówił. Ale nie bardzo wierzę, w końcu do konkurencji oddaje to co mnie to :P

Opublikowano

No nie wiem koleżanko, ja tu bardziej bym widział ból doopy i kogoś ;)  

Krowiarka przy twojej planowanej obsadzie wyjść z kredytów to już będziesz miała życie.

U mnie jedyną radą była by chyba żona, nie ma kto trzepnac pięścią w stół ze już dość :P a i w domu nudno to się wymyśla dostawia, jak by kobita zbałamuciła do młodych cycorów się przytulił to i krowy by poszły w odstawke heh :D

• Like 1
  • Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v