Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
29 minut temu, PATr napisał:

Najwyższy próg ilościowy w mlekovicie to 30 tysięcy

Co do ceny i parametrów, gdyby @KARGO miał maksymalne parametry za jakie mlekovita płaci czyli (4.5 tłuszcz, 3.6 białko) to miałby 10 gr większą cenę czyli podsumowując maksymalna cena w mlekovicie to 1,62 brutto dla vatowca(nie wiem czy mleko bez GMO ale zapewne tak, gdyby było inaczej to +4gr) 

Oczywiście cena z paszami GMO CZYLI -4 GROSZE 

Opublikowano

U Ciebie 1,52 brutto a u mnie 1,57 z "dodatkiem" bez gmo, więc bez niego 1,53. Masz w tej cenie dopłatę do oceny  czy zrezygnowałeś?

Jak się ma mniej mleka, ale lepsze parametry to różnica w cenie tak nie boli między małym a dużym. ;)

Gość Robercik1
Opublikowano
34 minuty temu, Krowiarka napisał:

Oj nie wiem ile mi wzięli , ale na fakturze było 1,79 i tyle podałam.

Czepiasz się Sierpca, że gorszy od Mlekowity, ale coś czuję, że u nas i tak więcej wyjdzie nawet po obniżce. A co do grudnia jeśli nawet u nas była cena niższa to ile było premii wcześniej. :P

prawda jest taka że zaraz polowe zysku z naszej pracy wezmą sobie na udział, chyba że ktoś pójdzie po rozum i na czas kryzysu zawiesi lub zmniejszy pobieranie tego udziału................ jak cena była  niższa to pobierali po groszu  , jakieś pole manewru mleczarnia jeszcze ma .........   

Opublikowano
17 minut temu, Thomas2135 napisał:

U Ciebie 1,52 brutto a u mnie 1,57 z "dodatkiem" bez gmo, więc bez niego 1,53. Masz w tej cenie dopłatę do oceny  czy zrezygnowałeś?

Jak się ma mniej mleka, ale lepsze parametry to różnica w cenie tak nie boli między małym a dużym. ;)

Tak mam cały czas jestem pod oceną. 

Opublikowano

1l ON 3,50 bez vatu bo i tak sie odliczy, minus zwrot za akcyze w tym roku chyba 80gr do litra jest wychodzi 2,70zl 

100l ON -270zl

180l mleka czyli nie tak zle 

• Haha 1
Opublikowano
35 minut temu, Dominiik napisał:

1l ON 3,50 bez vatu bo i tak sie odliczy, minus zwrot za akcyze w tym roku chyba 80gr do litra jest wychodzi 2,70zl 

100l ON -270zl

Tam było podane w brutto. Poza tym nie każdemu wystarcza limitu zwrotu akcyzy.

Opublikowano
1 godzinę temu, Dominiik napisał:

100l ON -270zl

Nie każdy odlicza vat i nie każdemu starczy limit. Mi zwrotu wystarcza na 1/4 całego paliwa które zużywam, więc albo większość rzeczy robisz koniem albo masz ogrom własnej ziemi względem produkcji. 

17 godzin temu, karol6130 napisał:

Sm Ryki bi. 3,33 tl. 4,99 cena 1,51zł. brutto ilość 5000 l.

spalona obora https://www.agrofoto.pl/forum/gallery/image/471780-obora/

Co się stało dokładniej? 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Sam dokładnie nie wiem co się stało, prawdopodobnie robot od podgarniania paszy jest winny, robot udojowy nadpalony.

Konstrukcja dachu była metalowa z drewnianymi łatami które są opalone, ocieplenie dachu spalone.

30 krów poszło do utylizacji 50 do ubojni i jedna uratowana, podobno jak pianka się pali to krowa po 3 minutach jest poparzona w układzie oddechowym

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 godzinę temu, karol6130 napisał:

Sam dokładnie nie wiem co się stało, prawdopodobnie robot od podgarniania paszy jest winny, robot udojowy nadpalony.

Konstrukcja dachu była metalowa z drewnianymi łatami które są opalone, ocieplenie dachu spalone.

30 krów poszło do utylizacji 50 do ubojni i jedna uratowana, podobno jak pianka się pali to krowa po 3 minutach jest poparzona w układzie oddechowym

Ale z tego co wiem (widzę na zdjęciach) to w tej oborze była hala udojowa? 

Opublikowano (edytowane)

Robot był od niedawna, w tamtym roku kupiony.

W Sierpcu to macie tanie udziały, u nas w Rykach Jest 5 groszy.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
4 godziny temu, Dominiik napisał:

\Po prostu nie jest aż tak źle jak może być

Paliwo jedne z najdroższych w europie w stosunku do zarobków a ty mówisz ze nie jest zle????

Opublikowano

Kosztuje 4,5 byly czasy ze kosztowalo 5 albo cos więcej uważam ze nie jest źle ale nie mowie też ze jest dobrze każdy by chciał żeby bylo po 3 ale taki mamy kraj trzeba sie przyzwyczaić że rolników to zawsze się rznie w ....to samo z cena mleka, pasz, nawozow , a maszyn szczegolnie maszyn itd.

Opublikowano

Co tu sie ciesyc ze cena wieksza jak koszty poszly w gore pasz maszyn ziarno kuku i innych srodkow produkcji mowie o tych podstawowyvh a nie o tych co naciagaja z prowu bo to juz madakra i taka nasza uciecha

Opublikowano

A u nas w okolicy chlewnia za chlewnia biorą po 5 baniek kredytu i jadą z koksem rezygnują z krów i teraz jeżdżą porszakami. Ale to gospodarstwa które mają po 100 ha i były już bardzo dobrze rozwinięte.  Jeden w 3 lata wszedł na produkcję 15000 trzody na rzut 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v