Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ZosiaSamosia
Opublikowano

Ładnie to kazeina zjechała w porównaniu z poprzednim miesiącem ;) ale nie jest źle hehe

w lutym to dopiero będzie cena po obniżce ;):P

Opublikowano
19 minut temu, ZosiaSamosia napisał:

Ładnie to kazeina zjechała w porównaniu z poprzednim miesiącem ;) ale nie jest źle hehe

w lutym to dopiero będzie cena po obniżce ;):P

Zosiu. Dzisiaj u sąsiada widziałem fakturę i parametry szok kazeina 3.24 cena 1.7

Ilość ok 20tys. Więc to zależy czym się dziewczyny nakarmi:pppppp 

Opublikowano

w styczniu miałem pierwszy dój pod oceną i wyszło że od krów:

do 100 dni laktacji- wydajnośc 22L

powyżej 100 dni- 19L

Trochę może i słabo ale dopiero skończyłem sinokiszonkę z 2016roku¬¬

Opublikowano

Trzeba było się przenosić jak mogłeś, bo na każdej wypłacie jesteś kilka tyś stratny. Parametry robia cenę. 

Opublikowano
4 godziny temu, zkordalski napisał:

Już tu Pani krowiarka pokazała ile miała w grudniu 1.75 przy ponad 50 000 litrów.   U nas było tyle przy 15000 kawa na ławę . Przestańcie koloryzować wystarczy się cofnąć parę stron by to zobaczyć. 

Przepraszam tyle to ja miałam do ręki ;) a na fakturze to było 1,79 za litr.

Opublikowano

SM MLEKOVITA styczeń  najwyższy próg ilościowy Tluszcz 3,89% białko 3,25% 1,5274brutto dla VAT- owca  

Opublikowano

Coś kiepsko mówi. Przedział 10-15 tys bi 3.15tłuszcz 4   1.53 brutto faktura dziś przyszła 

Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Cycek333111 napisał:

@KARGO to szału w cenie  nie ma jak najwyższy próg..

7 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Tyle że u @Kargo parametry nie za bogate spowodowane pewnie wysoką wydajnością, z wyższymi parametrami pewnie by miał więcej 

Najwyższy próg ilościowy w mlekovicie to 30 tysięcy

Co do ceny i parametrów, gdyby @KARGO miał maksymalne parametry za jakie mlekovita płaci czyli (4.5 tłuszcz, 3.6 białko) to miałby 10 gr większą cenę czyli podsumowując maksymalna cena w mlekovicie to 1,62 brutto dla vatowca(nie wiem czy mleko bez GMO ale zapewne tak, gdyby było inaczej to +4gr) 

Edytowane przez PATr
Opublikowano
1 godzinę temu, robert1226 napisał:

Przecież  biorą 8gr na udział a tobie połowe wzięli. 

Oj nie wiem ile mi wzięli , ale na fakturze było 1,79 i tyle podałam.

33 minuty temu, zkordalski napisał:

Coś kiepsko mówi. Przedział 10-15 tys bi 3.15tłuszcz 4   1.53 brutto faktura dziś przyszła 

Czepiasz się Sierpca, że gorszy od Mlekowity, ale coś czuję, że u nas i tak więcej wyjdzie nawet po obniżce. A co do grudnia jeśli nawet u nas była cena niższa to ile było premii wcześniej. :P

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

No i w tym @Krowiarka ma racje , może Mlekovita czy Polmlek mieć podobną cenę jak Sierpc czy Piątnicy , ale jak oni dostaną premię 2 czy 3 razy po 30-40 gr to wychodzi przepaść.. za sam grudzień przy premii Piątnicy i wyższej cenie miałbym około 30 tyś więcej za jeden miesiąc :) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v