Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
21 minut temu, Damiancyk17 napisał:

Z tego co czytam to w mlekowicie nie ma szału a w Hohlandzie doszło by mi kupowanie pasz bez gmo zreszto w Hohlandzie dużo się ostatnio pozmienialo z tego co slyszaleM.

Dużo miesięcznie soi kupujesz, że boisz się gmo free?

Nie wiem gdzie teraz oddajesz, ale skoro ani Mlekovita ani Hochland to masz jeszcze Rolmlecz. Z GMO, cena podobno nie najgorsza, tylko nie wiadomo jak w kryzysie

Opublikowano

Hochland z tego co widzę, to sugeruje się cenami innych mleczarni, bo przed wejściem cennika opartego o GUS ostatni podnosił i ostatni obniżał, ale te 1,05 w najsłabszym miesiącu to nie 89 groszy jak np. moja ciotka w Spomleku miała, choć były mleczarnie w okolicy które jeszcze niżej płaciły. Teraz wahania GUSu również naśladują korekty innych mleczarni. Niesmak pozostał po zabraniu 5gr latem

Za listopad ilość >20tys, tł 4,68% b. 3,58% 1,57zł

Opublikowano

gdzieś o tym czytałem. Podobno dlatego, że to wszystko to wprowadzanie konsumentów w błąd i mleko jedno od drugiego w ogóle niczym się nie różni, ale nie pamietam szczegółów 

Opublikowano

danielhaker napisał:

Hochland z tego co widzę, to sugeruje się cenami innych mleczarni, bo przed wejściem cennika opartego o GUS ostatni podnosił i ostatni obniżał, ale te 1,05 w najsłabszym miesiącu to nie 89 groszy jak np. moja ciotka w Spomleku miała, choć były mleczarnie w okolicy które jeszcze niżej płaciły. Teraz wahania GUSu również naśladują korekty innych mleczarni. Niesmak pozostał po zabraniu 5gr latem Za listopad ilość >20tys, tł 4,68% b. 3,58% 1,57zł 1.57 z premią? Bo na fakturze nie ma uwzględnionej premii A ma być wyplacona w drugiej połowie grudnia

Gość Robercik1
Opublikowano
Dnia 4.12.2018 o 16:01, Krowiarka napisał:

Jeszcze parę dni cierpliwości ;) słyszałam o 3 gr.

premia w sierpcu za listopad 15 gr a nie za 11 miesiecy po 3gr.......... ześ ładnie się przestrzeliła:)

Opublikowano
6 godzin temu, danielhaker napisał:

Dużo miesięcznie soi kupujesz, że boisz się gmo free?

Nie wiem gdzie teraz oddajesz, ale skoro ani Mlekovita ani Hochland to masz jeszcze Rolmlecz. Z GMO, cena podobno nie najgorsza, tylko nie wiadomo jak w kryzysie

No właśnie w tej chwili oddaje do rolmleczu. Za listopad dostałem 1,38 brutto ponad 30 tysięcy litrów tłuszcz 4,15 bialko 3,60. W Łukowie obobiecali mi 1,52 brutto przy takich parametrach.

Opublikowano

Za to u  nas w MLEKOVICIE żadnej premii nie będzie?? No tak trzeba dotować tą kurę co złote jajka miała  znosić,  zabezpieczenie na trudne czasy czyli nową poszkownię która okazała się niewypałem.

Opublikowano

Dlaczego stoii??? Znowu coś z tymi piecami czy surowca brak??

Opublikowano (edytowane)

Tylko po uruchomieniu przez wadliwe piece z firmy GEA w których powstaje proszek w końcowym produkcie znajdowały się opiłki metalu . Na początku chcieli wymienić piece ale okazało się to niemożliwe bo trzeba by było pół zakładu rozebrać to coś tam spawali i od środka je naprawili. Wogóle to spółdzielni nie powinno obchodzić całe koszty naprawy i przestoju powinna GEA pokryć ale jak jest to nikt nie wie bo oficjalnie na spotkaniach nawet słowem na ten temat się nie zajakną.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

a jak nie pokryła tych kosztów GEA to z nas to ściągną , nie wiem jak w innych mleczarniach ale u mnie 25 gr mniej niż w grudniu 2017, a pasza 200 na tonie droższa

Edytowane przez redbull
Gość Robercik1
Opublikowano
40 minut temu, valentino napisał:

No chyba się nie pomylił. Też wychodzi 33 gr. 

IMG_20181211_182750.jpg

premia za listopad to 15 groszy a  premia 18 groszy jest wliczna w cene przez cały rok jako skladnik ceny podstawowej   więc to nie to samo  co premia dodatkowa w postaci 3gr  za całość sprzedanego mleka za 11  miesiecy ............

Opublikowano
Wg tego co dziś mówili w agrobiznesie mimo suszy produkcja mleka rośnie...Trzeba uwzględnić spadki na światowej giełdzie, wysoką cenę paliw,ciągły wzrost wynagrodzeń pracowników no i mega podwyżkę prądu dla zakładów mleczarskich po nowym roku.Konkluzja jest jedna-poza Piątnicą wszystkich nas czekają chuude czasy....
Opublikowano
4 godziny temu, Damiancyk17 napisał:

No właśnie w tej chwili oddaje do rolmleczu. Za listopad dostałem 1,38 brutto ponad 30 tysięcy litrów tłuszcz 4,15 bialko 3,60. W Łukowie obobiecali mi 1,52 brutto przy takich parametrach.

Ja daje do Lukowa juz dwa lata i jestem zadowolony.

Opublikowano (edytowane)

W moim oddziale Baranowo mleka im brakuje.  Ostatnio mleczarka złapała awarię to przyjechali wcześniej innym autem. Szybko mleko zebrali, opróżnią  na zakładzie dopną przyczepę i heja 400 km do Kościanu po mleko. To jest opłacalność.

Jeśli o cenę chodzi to za tł 4,29, bi 3,6 poniżej 10 tyś mam 1,43 brutto dla vatowca.

Edytowane przez Gość
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v