Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, farmersNHtd95d napisał:

Mlekpol 1.59(brutto) Ilość 17.860 Tł 4.00 białko 3.3

Chyba się machnąłeś w parametrach albo cenie bo mi wyszło 1,576 zł przy tym samym progu ilościowym, ale wyższych parametrach tł 4,13 i białko 3,64. Tylko nie jestem pod oceną 

Opublikowano

Odpowiedni dojazd do gospodarstwa, tzn żeby w błocie po jaja nie brodzić. Płyta betonowa przed drzwiami na wielkość mleczarki to obowiązek w moim oddziale.

Opublikowano

Może jeden z Was jest na Vacie a drugi na ryczałcie? Udziały odjęte?

Opublikowano

OSM Kosów Lacki  tł.4.56 bi. 3.35 <7500 1.42zł brutto No w miarę w miarę ... 

Opublikowano
6 godzin temu, ChiquitaB napisał:

A np cos w stylu wybetonowany podjazd itd?

W centrali przed dwa lata nikt się nawet słowem na błoto nie odezwał, a kierowców przewinęło się sporo

Opublikowano

Myślę że tak,dzisiaj rozmawiałem z kobietą z Mlekpolu (miałem standardową kontrol) i oni planują za 2 lata wejść z takimi produktami z tego co mówiła podstawowe zasady to wypas bydła na pastwiskach,i wiadomo stosowanie nawozów ale nie wiem dokładnie jakie proporcje. Powołali specjalną osobę zajmującą sie tym tematem czy wogóle jest chęć ze strony rolników na taką produkcję i ma ten ktoś do mnie przyjechać przedstawić temat.

Opublikowano

@Krowiarka mam 20 jersey'ek które psują mi trochę ilosc ale parametry mają super połowa stada to czerwony hf stąd te parametry, choć miałem czas że tłuszcz był 4,5 a bialko 3,8 

W doju ciągle od 120 do 130   ogarnąłem już sezonowość wycieleń I teraz jest stabilnie 

Opublikowano

Oj robcio robcio toż to prawie 36l dziennie od sztuki na zbiorniku i takie parametry w tym 20 jersey ?? Ty chyba w Boga nie wierzysz albo nas za idiotow masz???

Opublikowano

I co tyle nasz ze zbiornika I takie parametry w mleczarni?? Co mleka to jestem skłonny uwierzyć ale nie z takimi parametrami bo niestety ale wydajność i parametry nie idą  w parze i nie ma wyjątków są tylko słowa i papier który wszystko przyjmie.

Opublikowano
z mleczarni wychodzi bardzo podobnie jesli chodzi o parametry ( ostatnie wyniki z mleczarni to 4.05 tł i coś około 3.5 białko) Co do litrów- oczywiscie jest ich mniej jak z oceny bo w ocenie masz mleko w kilogramach, zawsze wyjdzie wiecej jak litrów. Dokladnych litrów ze zbiornika teraz nie podam, bo nie mieszkam u rodxiców, ale rozbieżnosci nie są duze, nam nie zalezy na sztucznym zawyzaniu wydajnosci
Opublikowano

I właśnie o to mi chodziło że to nie mleko że zbiornika. Dziękuję dowidzenia...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
    • Przez pawel372
      Witam
      Nie mam pojecia w jakim dziale to napisac  wiec prosze na mnie nie bluzgac. Potrzbuje tabele pomiaru mleka do JAPY 1060 l  ale jesli macie inne o tej pojemnosci tez mozecie podeslac  moze bedzie pasowac. Wiem ze moge sam lac i sprawdzac ilosc litrow lecz chcialbym miec rozpiske oryginalna.Wstaw inne multimedia
      Licze na pomoc bo jest bo bardzo potrzebna ilosc mleka ciagle mi sie nie zgadza
  • Dodaj nową pozycję...
v