Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

grzesiu napisał: O dostawcy Ryk się obudzili a do połowy roku nikt się cenami nie chwalił. Czyżby nie było czym?  ciebie też ostatnio nie było wielbicielu M😆 trochę masz chyba problemy ze wzrokiem

Opublikowano

Pytanie z innej beczki i do Mlekpolowców. Jak wyglądają Wasze wyniki komórek somatycznych w Mlekpolu w porównaniu do tego co podaje federacja z próbnych udojów? Takie same czy gdzieś zawsze wyższe?

Opublikowano
Dnia 9.11.2018 o 08:55, leszek1000 napisał:

A ja 1,02 brutto. A mama jeszcze do prezesa chce jechać się dogadać. NIe rozumie że nic z tej produkcji nie zostaje . Jeszcze prąd zdrożeje to wszystko pójdzie do góry 

Mogę się przenieś,ale żal jej polskiej mleczarni 

Z zachodu niestety to idzie. Tylko duże hodowle zostają niestety. 

niestety? ja słysze ze w mniejszych to wet dostaje pieniądze w a dużych to panie długi w tysiace ida na samego weta :D takze tego

Opublikowano
11 godzin temu, slawek74 napisał:

grzesiu napisał: O dostawcy Ryk się obudzili a do połowy roku nikt się cenami nie chwalił. Czyżby nie było czym?  ciebie też ostatnio nie było wielbicielu M😆 trochę masz chyba problemy ze wzrokiem

Kurde nie wiedziałem że jestem aż tak pilnowany to nawet miłe 😆 to z sympatii czy wręcz przeciwnie?

Opublikowano

Nikt cię nie pilnuje tylko wszędzie wtykasz nos trudno tego nie zauważyć a jak jakaś mniejsza mleczarnia płaci premie i jest to więcej od M to cię boli nie wiem czemu przecież to nie z twojego portwela

Opublikowano
33 minuty temu, slawek74 napisał:

Nikt cię nie pilnuje tylko wszędzie wtykasz nos trudno tego nie zauważyć a jak jakaś mniejsza mleczarnia płaci premie i jest to więcej od M to cię boli nie wiem czemu przecież to nie z twojego portwela

Ale mnie to w żadnym wypadku nie boli bo z tego powodu to ani mi nie przybędzie ani nie ubędzie. Każdemu życzę przynajmniej takich stawek i stabilizacji jakie daje Mlekpol!!! 

Opublikowano
15 minut temu, grzesiu napisał:

Ale mnie to w żadnym wypadku nie boli bo z tego powodu to ani mi nie przybędzie ani nie ubędzie. Każdemu życzę przynajmniej takich stawek i stabilizacji jakie daje Mlekpol!!! 

To źle życzysz, bo Sierpc i Ryki płacą co najmniej to samo lub więcej. Trzeba życzyć cen i stabilności jak  w Piątnicy.

Opublikowano

Jak to kogoś interesuje to mogę podać jak Sierpc mi zapłacił za wrzesień, bo świeżej faktury jeszcze nie mam. 70 000 litrów 1, 63 brutto za litr przy parametrach 3,73% tł. i 3,41 % białko. I niestety to cały czas za mało przy rosnących kosztach produkcji. Nie ma się co pocieszać, że ci więksi bardziej wiszą weterynarzom, bo to nie prawda. Teraz to i ci mali i średni płacą koło 10. Jest coraz gorzej. :(

Opublikowano (edytowane)

Dokładnie tak jak piszesz. Koszty rosną a symptomów do utrzymania ceny po 1 stycznia 2019r brak. 

Odnośnie porównania ceny Mlekpolu to przypominam że chyba od marca (jeśli się mylę proszę o poprawienie) trzyma cenę na bdb stabilnym poziomie czyli trzecia cena w kraju. Gdzie Sierpc i Ryki płaciły co najmniej -10gr przy tych samych parametrach.

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
11 minut temu, grzesiu napisał:

Dokładnie tak jak piszesz. Koszty rosną a symptomów do utrzymania ceny po 1 stycznia 2019r brak. 

Odnośnie porównania ceny Mlekpolu to przypominam że chyba od marca (jeśli się mylę proszę o poprawienie) trzyma cenę na bdb stabilnym poziomie czyli trzecia cena w kraju. Gdzie Sierpc i Ryki płaciły co najmniej 10gr przy tych samych parametrach.

To ile teraz wyszło za październik? 

Opublikowano

grzesiu napisał:

Odnośnie porównania ceny Mlekpolu to przypominam że chyba od marca (jeśli się mylę proszę o poprawienie) trzyma cenę na bdb stabilnym poziomie czyli trzecia cena w kraju. Gdzie Sierpc i Ryki płaciły co najmniej 10gr przy tych samych parametrach.

przetłumacz ostatnie zdanie . Po jakiemu to?

Opublikowano (edytowane)

To słabo w tym SIERPCU. Ale potwierdzam mój żywieniowiec ciągle słyszy jakieś markotanie dostawców z sierpca o słabej cenie i pytał sie ile my dostajemy ale zapewne dostaną zaraz jakaś dużą premię i bedzie cena blisko 2 zł a u nas tego nie ma ...🙁 . OSM MLEKOVITA  oddział Działdowo poniżej 15  a wiec bez dodatku 2 groszy tłuszcz  4.1 białko 3.3 cena 1.56 brutto bez dopłaty kontroli uzytkowości stada . Dodam też to że cena paszy poszła o 200zł na tonie gdzie w cennikach pasza którą stosuje kosztuje juz neto 1410 zł .... ceny ropy w górę prąd w górę a mleko bez zmian ..

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

grzesiu napisał:

Odnośnie porównania ceny Mlekpolu to przypominam że chyba od marca (jeśli się mylę proszę o poprawienie) trzyma cenę na bdb stabilnym poziomie czyli trzecia cena w kraju. Gdzie Sierpc i Ryki płaciły co najmniej -10gr przy tych samych parametrach.

styczeń 1,65brutto a od lutego w okolicach 1,5brutto się trzymała cena w zależności od parametrów

Opublikowano
27 minut temu, zkordalski napisał:

To słabo w tym SIERPCU. Ale potwierdzam mój żywieniowiec ciągle słyszy jakieś markotanie dostawców z sierpca o słabej cenie i pytał sie ile my dostajemy ale zapewne dostaną zaraz jakaś dużą premię i bedzie cena blisko 2 zł a u nas tego nie ma ...🙁 . OSM MLEKOVITA  oddział Działdowo poniżej 15  a wiec bez dodatku 2 groszy tłuszcz  4.1 białko 3.3 cena 1.56 brutto bez dopłaty kontroli uzytkowości stada . Dodam też to że cena paszy poszła o 200zł na tonie gdzie w cennikach pasza którą stosuje kosztuje juz neto 1410 zł .... ceny ropy w górę prąd w górę a mleko bez zmian ..

To w waszym oddziale macie chyba inny cennik , bo mi przy tł 4.32 i bi.3.56 przedział 20-30 tyś i z oceną i bez GMO brutto wyszło 1.60 , to wygląda , źe mimo większemu tł i bi cenę mam taką samą jak u Ciebie ....

Opublikowano

Ty to masz abstrakcyjną cenę. U mnie wyszło 1,48 brutto dla vatowca za białko 3,56 i tłuszcz 4,25. Tylko nie jestem pod oceną i mniej oddaję to łącznie ok 7 groszy przepada a oddział ten sam co Twój.

Opublikowano
16 minut temu, Thomas2135 napisał:

Ty to masz abstrakcyjną cenę. U mnie wyszło 1,48 brutto dla vatowca za białko 3,56 i tłuszcz 4,25. Tylko nie jestem pod oceną i mniej oddaję to łącznie ok 7 groszy przepada a oddział ten sam co Twój.

Faktycznie powinieneś mieć przynajmniej 1.53 , gdzieś ci zginęło z 5 gr

Opublikowano
23 minuty temu, Thomas2135 napisał:

3 minuty temu, Thomas2135 napisał:

Jesteś na vat czy ryczałt?

Ryczałt

3 minuty temu, Jaro70 napisał:

Ryczałt

W zeszłym miesiącu miałem tak samo

Opublikowano

Czemu Sierpc tak mało płaci to ja wam mogę powiedzieć. Szalenie inwestuje. Wykupił po sąsiedzku koło mleczarni stare domy i znacznie powiększył teren pod nową serownię. Wcale mnie to nie zdziwi jak nie będzie dużych premii, ale ważny jest rozwój. Nie wiem czy czasem nie planują powiększenia asortymentu.

Opublikowano
11 minut temu, Jaro70 napisał:

Ryczałt

W zeszłym miesiącu miałem tak samo

No to jeszcze tutaj mi ucieka kilka groszy.

Opublikowano

1,60 zł to mało ?, opanujcie się ludzie... Jak ja bym miał 1.60 zł to żyć nie umierać ...

Opublikowano

"Mało" jak na Sierpc, bo zwykle płacił więcej w porównaniu do innych mleczarni. I moje subiektywne mało, bo jak prawie połowę z wypłaty wydaję na pasze treściwe to jest to dużo gorzej niż w zeszłym roku.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v