Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To czym mają straszyć. Wytrzymasz 3 miesiące i koniec. Ja muszę czekać cały rok bo tak w umowie jest. Ciekawe czy coś za grudzień będzie nic nie informują. Teraz za białko obcinają 2 grosze na procent. 

Opublikowano
7 minut temu, Marcin133 napisał:

Trzy miesiące 

A to nie jest przypadkiem 3 miesiące,gdy rezygnujesz z końcem września,i te 3 miechy jesteś szmatą,o potem noga. A jeśli w ciągu roku noga to obciążą w kwocie 3 najtłustszych miesięcy?Tak w mlekpolu.

Opublikowano

Proszkowie zrobił. Ale co z tego jak producenci odchodzą. Chyba specjalnie doprowadzi do upadku mleczarni. Ciekawe czy ktoś to przejmie 

Która mleczarnia przejmie cuiavie . Bo myślę że nie ma ona przyszłości bytu. No u nas jest 3 miesiące przed końcem roku. Może ktoś zna kruczki prawe przy rozwiązaniu umowy ? 

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, pawelol111 napisał:

A jakby tak oddawać 50% mleka do starej mleczarni a 50% do nowej i przeczekac ten okres udupiania? Stado przecież można sobie "ograniczyć" i tłumaczyc kryzysem w paszy

Teoretycznie prawie w każdej umowie masz że całe wyprodukowane mleko musisz dostarczyć do danej mleczarni, w praktyce szansa że nawet przez sąd ci cokolwiek udowodnią jest niska, a najbezpieczniej jest w nowej mleczarni oddawać na córkę, syna czy kogo tam masz pod ręką, a do starej tyle żeby mieli co odbierać, oczywiście nie powiesz kierowcy że bierz tylko 100 litry bo reszta jest nie moja, po prostu musi nie być więcej w zbiorniku

Edytowane przez PATr
Opublikowano

Dziś kierowca mówił, że po nowym roku mlekovita obniży cenę.

Opublikowano
3 godziny temu, leszek1000 napisał:

To czym mają straszyć. Wytrzymasz 3 miesiące i koniec. Ja muszę czekać cały rok bo tak w umowie jest. Ciekawe czy coś za grudzień będzie nic nie informują. Teraz za białko obcinają 2 grosze na procent. 

A nie możesz przepisać gospodarstwa na kogoś innego z rodziny i wtedy szybciej odejść?

Opublikowano
4 minuty temu, Jaro70 napisał:

A z czego oni chcą obniżać

Kierowca to samo powiedział, bo też ma chyba gospodarstwo. Sam wiesz jak 2016 płacili. 

Opublikowano
Dnia 3.12.2018 o 23:46, Mateusz1q napisał:

Aktualnie OSM Koło,

W mlekovicie z tego co wiem, tak jak w wiekszości mleczarni w polsce, to wymagane jest 400 ks i 100 drobnoustrojów

Opróżnij skrzynkę, mam kilka pytań.

Opublikowano
12 minut temu, leszek1000 napisał:

Z tego co prawnicy mówią i tak zapłaci karę. Nawet jak przepiszę krowy na kogoś innego. 

Ile tej kary musiał byś zapłacić?

1 godzinę temu, Thomas2135 napisał:

Dziś kierowca mówił, że po nowym roku mlekovita obniży cenę.

Ją słyszałem ze przymierzaja się od stycznia 5 gr w górę ale to nie pewne źródło i wydaje mi się to dziwme

Opublikowano
5 godzin temu, Marcin133 napisał:

Ja z kolegą i chyba sąsiad odchodzimy z Łowicza z nowym rokiem ciekawe jak będą straszyć ,ci z rady nie przewidzieli chyba że Polmlek i mlekpol wchodzi sila w naszą okolice, Łowicz kombinuje trasy zmienia szkoda mi ich a zarazem wk....a mnie to ich  zarządzanie itd itd 

Wasza okolica tzn? Jakie rewiry? Będą mocniej wyjeżdżać w Łódzkie?

Opublikowano

To bieda jednym słowem bedzie. Lider tu  lider tam nagroda tu i tam zakłady za zakładem a cena nie taka fajna jak u innych ;|  Obstawiam że stwierdzili że zyje sie nam tak dobrze że tyle nam wystarczy ...

Opublikowano
54 minuty temu, Farmer6820 napisał:

Masz 15 tyś miesięcznie wychodzi Ci gdzieś 40 groszy różnicy to masz 6 tys miesięcznie w plecy. W ciągu roku będziesz 72. Prosta matematyka karę odrabiasz w 3 miesiące. Jak będą chcieli karę to możesz się odwoływać i coś im podsuwac. Prawnik Ci weźmie 200 zł od jednego pisma a odciagnie to w czasie. Ja bym się nie zastanawiał 

No to już tydzień temu koledze o tym mówiłem, przy takiej różnicy cenowej tez bym tak zrobił nawet z dnia na dzień zmienił odbiorcę i zapłacił im ta karę 

Opublikowano

Matka może odciągać zapłatę kary tłumacząc się brakiem dochodów, gdy przepisze na jednego z synów.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez marconi965
      Witam, od paru dni zmagam się z coraz mniejszą wydajnością u krów mlecznych. W tej chwili dojnych jest 9 sztuk (wszystkie HF), dzienna wydajność wynosi ok 70 litrów. Krowy dostają dziennie ok. 15 kg kiszonki z kukurydzy, 10 kg sianokiszonki, 10 kg siana, 3 kg śruty zbożowej (owies, pszenżyto, jęczmień) i 1 kg śruty rzepakowej/szt. Czy miał ktoś z was podobny problem? Wiele sztuk jest młodych, ale przynajmniej połowa stada jest po wycieleniu, także dziwi mnie ta mała ilość mleka. Bardzo proszę o pomoc. Pozdrawiam.
    • Przez marconi965
      Witam, od kilku dni mam problem z zawartością wody w mleku, podejrzewam że to wina chłodni. Jest to schładzalnik 600 litrów. Zauważyłem, że gdy jest mało mleka, na ściankach skrapla się woda, która dostaje się do mleka. Czy miał ktoś podobny problem, lub wie co może być przyczyną? Dodam tylko że temperatura mleka zawsze jest właściwa. Proszę o pomoc.
    • Przez marconi965
      Witam, kilka dni temu pisałem o problemie z wodą w mleku. Na początku poziom wynosił 1%, teraz zwiększył się do 2.5%. Robiłem próbki w kilku laboratoriach, bezpośrednio od krów mleko, wychodzi woda. Odpada więc awaria chłodni czy wina kierowcy. Po zrobieniu wynikow wychodzi bialko- 3.2%, tłuszcz 4,4%, sucha masa-12.3%, ph- 6.6, woda 2.5%. Kontaktowałem się z doradcą zywieniowym, każdy rozkłada ręce. Miał ktoś może podobny przypadek i potrafi pomóc?
    • Przez krzysiu12
      Witam!
      Oddałem dziś dwie próbki mleka do zbadania ze zbiornika i wyniki bardzo mnie zaskoczyły. Były duzo wyższe paramtery (bakterie i somatyka) niż w mleczarni.
      Nie ma zadnych zapalen u krów a somatyczne w pierwszej próbce wynosiły 590 a w drugiej 520 a w mleczarni 250.
      Bakterie ponad 400 a w mleczarni 30.
      Mocznik 96 przy białku w mleku 3.4 i tłuszczu 4.4.
      Czy myślicie ze te wyniki moga byc wiarygodne? Nie wiem co o tym mysleć.
    • Przez michaloski16
      Witam 
      Mam pytanie. Mam 7 krow i chciałbym zacząć oddawac mleko. Co mi jest do tego potrzebne? Jakie wymogi muszę spełnić?  Dodam ze moją obora jest na głębokiej ściółce. Proszę o szybką pomoc☺
  • Dodaj nową pozycję...
v